Доступність посилання

ТОП новини

Протистояння між екологами і будівельниками в симферопольському парку триває


Володимир Притула Протистояння між екологами і будівельниками в симферопольському парку триває

Симферополь, 26 серпня 2003 - У Симферополі в парку імені Гагаріна триває протистояння між екологами і населенням з одного боку та будівельниками з іншого. На конфліктному майданчику, де будівельна фірма “Професіонал” запланувала збудувати елітний житловий комплекс, уже розбиті два наметових містечка – противників і прихильників будівництва.

Нагадаю, що протистояння довкола намірів фірми “Професіонал” збудувати на узбережжі ріки Малий Салгір, яка протікає головним міським парком імені Гагаріна, 9-поверховий житловий комплекс, в активну фазу перейшло 6 серпня, коли будівельники спробували перевезти до парку важку будівельну техніку. Тоді мешканці навколишніх житлових будинків перекрили вулицю Семашка, спорудивши своєрідну барикаду. До них того ж дня приєдналися представники екологічних організацій, які розбили наметове містечко, назвавши його “Екологічною галявиною”. Активістка Кримської республіканської асоціації “Екологія і Мир” Ленура Аблаєва розповідає, що лише в День Незалежності України, коли “зелені” провели акцію з інформування мешканців Симферополя про плани будівництва у Гагарінському парку, вони зібрали кілька тисяч підписів проти руйнування паркових зон у Симферополі:

“В акції взяли участь мешканці міста, громадські організації і політичні партії. Під вимогою про скликання позачергової сесії симферопольської міськради для обговорення екологічних проблем міста підписалися понад 3 тисячі симферопольців. На сесії депутати мали б переглянути своє попереднє рішення про виділення цієї ділянки в парку під будівництво елітного будинку. Симферопольці нас підтримують, бо в парковій зоні збудували вже кілька таких житлових будинків, будують автомийки, ресторани, бари і, звичайно ж, вирубуються дерева, вирубуються кущі, витоптуються газони”, - вважає Ленура Аблаєва.

Кілька днів тому там же, навпроти наметового містечка екологів виросло кілька наметів прихильників забудови околиць парка. У вівторок зранку кілька десятків працівників фірми “Професіонал” та їхніх родичів провели мітинг, де закликали “зелених” не перешкоджати будівельникам і не провокувати безробіття, оскільки після призупинення будівництва частина з них опинилася без роботи. Каже одна з мешканок альтернативного екологам табору, яка чомусь попросила не називати її прізвища:

“Я прийшла сюди тому, що мій син нещодавно влаштувався на роботу у фірму “Професіонал”. Вдома виникла фінансова дірка, він довго був безробітним. Зараз син працює, але якщо це будівництво припиниться, то буде скорочення робочих місць. Мене це, звичайно, не влаштовує. Тому що фінансовий стан моєї сім’ї знову зазнає краху”, - сказала прихильниця будівництва. Тим часом представники 19 громадських організацій Криму у вівторок на прес-конференції в Симферополі заявили, що звернулися до центральних органів влади України з вимогою перевірити законність виділення спірної земельної ділянки будівельній фірмі, а також наполягатимуть на розгляді цього питання на позачергових сесіях кримського парламенту і симферопольської міськради. Як заявив один з учасників прес-конференції, голова Кримської колегії адвокатів Володимир Зубарєв, проблема будівництва елітного будинку в парку є набагато більшою, аніж видається. За його словами, це соціально-моральна проблема. Вона полягає не тільки в тому, що влада не дослухається до думки громадськості, але й у тому, чи залишиться Крим завтра екологічно чистим рекреаційним регіоном.

Думку влади з цього приводу почути не вдалося : мер Симферополя Валерій Єрмак перебуває у відпустці, а виконувач обов’язків міського голови Володимир Баженов, як повідомили у його приймальні, цілими днями бере участь у важливих нарадах, тож із журналістами йому спілкуватися ніколи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG