Доступність посилання

ТОП новини

Жнива на Донеччині


Сергій Гармаш Жнива на Донеччині

Донецьк, 26 серпня 2003 - Жнива на Донеччині ведуть до невтішних прогнозів про підвищення восени цін на хліб. Правда, як стверджує голова обладміністрації Анатолій Близнюк, це не торкнеться масових сортів хліба.

Через погодні умови з 408 тисяч гектарів озимих до жнив дожила лише третина. Урожай ярих також знизився, бо щоденні дощі привели до інтенсивного росту бур’янів. Дощі ж стали причиною затягування жнив. У середньому, в області за день оброблялось 10-12 тис. гектарів, у той час як планом передбачалось понад 40. Але на сьогодні жнива ранніх зернових на 98% закінчені. Про це заявив у вівторок на прес-конференції голова обладміністрації Анатолій Близнюк:

“Сьогодні ми практично закінчили жнива. 98% ранішніх зернових зібрані. Ми назбирали півмільона тонн зерна, в тому числі 162 тисячі тонн пшениці. Ми забезпечили себе повністю посівним матеріалом і готові заплановані нами 400 тис. гектарів озимої засіяти. Близько 20-30 тисяч тонн зерна ми придбаємо у власних виробників. А все інше нам необхідно буде купувати”.

Всього потреба Донеччини у продовольчому зерні на рік складає 450 тисяч тонн. На сьогодні, за даними обладміністрації, фактично заготовлені 78,5 тисяч тонн. З них майже 21 тисяча – імпортоване зерно. Вже зараз в область надходить зерно з Росії та Казахстану. Ведуться переговори з ними ж на постачання ще 270 тисяч тонн. Втім, ціна на це зерно ще не обговорюється, бо вона залежатиме від тенденцій на світовому ринку. Зараз же визначаються тенденції на підвищення цін.

З виступуАнатолія Близнюка: “ Ми розглянули з пекарями кожну позицію, вони ціни на хліб ані на копійку не підвищували і будуть робити все, щоб на масові сорти хліба ціни не підвищувались. Я підкреслюю: на масові сорти”.

Отже, на немасові сорти (а що саме підпадає під визначення “масові” - невідомо) ціни, найімовірніше,відповідатимуть світовим тенденціям, тож підвищаться. Цікаво, за рахунок яких коштів всупереч світовим тенденціям будуть триматись ціни на масові сорти? Чи не за рахунок рентабельності хлібопекарної промисловості? Напередодні президентських виборів можливе і таке. От тільки що буде після виборів?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG