Доступність посилання

ТОП новини

СКУ – круглий стіл по Голодомору


Богдана Костюк СКУ – круглий стіл по Голодомору

Київ, 21 серпня 2003 року.

Богдана Костюк

«Час говорити правду» – таку назву мав круглий стіл, присвячений трагічній 70-тій річниці Голодомору в Україні. Цей захід відбувся 21 серпня у Києві з ініціативи Світового Конгресу Українців, Українського конгресового комітету Америки та Міністерства освіти і науки України.

Молитвою Глави УГКЦ Верховного Архієпископа Любомира Гузара розпочався круглий стіл, присвячений відзначенню сімдесятої річниці Голодомору в Україні. На жаль, у роботі цього представницького міжнародного заходу не взяли участь представники тих українських політичних сил, які досі , усупереч великій кількості документальних матеріалів і публікацій , заперечують факт Голодомору 1932 – 1933 років. А тим часом у виступах учасників круглого столу і народного депутата України Івана Плюща, і Посла України у Канаді Юрія Щербака, і директора Науково-дослідного інституту українознавства Петра Кононенка прозвучала думка: назвати Голодомор тим іменем, яке він носить згідно з нормами міжнародного права, тобто, геноцидом українського народу. І у цьому полягає завдання як української влади, так і української науки, - стверджує президент СКУ Аскольд Лозинський.

Аскольд Лозинський

В Канаді, в Америці, в інших країнах, де впроваджені резолюції в парламентах стверджують недвозначно, що цей Голодомор був геноцидом українського народу. Стосовно до ООН я признаюся, що це складне питання, оскільки немає в Організації Об’єднаних Націй прецеденту. Навіть вірменський геноцид, чи єврейський Голокост не є визнані ООН як геноциди, то це буде питання складніше. Одначе, на мою думку, вимагаючи чи просуваючи концепцію- максимум, нам вдасться добитися принаймні реєстрування українського Голодомору як геноциду у документах ООН.

Богдана Костюк

Багато що залежить від нинішньої української влади, котра поводить себе, на думку канадського професора Романа Сербина, досить консервативно у ставленні до питання про відзначення 70-річчя Голодомору:

Роман Сербин

Україна має ухвалити сама резолюції у тому напрямку , від Президента до уряду і парламенту , і недвозначно заявити, що це був геноцид проти українського народу. Оскільки геноцид був голодом, Україна повинна стати тою країною, де б вивчали не лише український Голодомор, а, взагалі, феномен голоду у світі. І тоді Україна б вийшла на міжнародну арену, тоді б Україна здобула для себе респект, почуття вдячності цілого світу, тому що голод і сьогодні є і ,мабуть, що скоро не закінчиться. Україна могла б тут дати щось для загальної світової культури, власне, у тому сенсі, щоб виілюмінувати всі політичні (мотиви). Властиво, в засаді голоди є звичайно політичні, бо економічно всьому можна запобігти.

Богдана Костюк

Торкаючись причин Голодомору, Архієпископ Гузар нагадав:

Архієпископ Гузар

Ця трагедія сталася тому, що були люди, які затіяли зло. Але були також інші люди, які хоча, може, безпосередньо не задіяні, діяли своїм недбальством.

Богдана Костюк

«А щоб жахіття тих віддалених від нас у часі, але не забутих тридцятих років ніколи не повторились, кожен українець має пам’ятати про свою відповідальність перед Богом, перед собою і перед людьми за справедливість і добробут в Україні», - наголосив Владика Гузар.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG