Доступність посилання

ТОП новини

Правління Національного банку України ухвалило постанову про дострокове ( на шість років раніше від запланованого терміну) погашення боргу перед Міжнародним валютним фондом на суму понад 1,8 мільярда доларів


Віктор Міняйло Правління Національного банку України ухвалило постанову про дострокове (на шість років раніше від запланованого терміну) погашення боргу перед Міжнародним валютним фондом на суму понад 1,8 мільярда доларів

Київ, 29 серпня 2003 року.

Віктор Міняйло

Правління Національного банку України ухвалило постанову про дострокове ( на шість років раніше від запланованого терміну) погашення боргу перед Міжнародним валютним фондом на суму понад 1,8 мільярда доларів. Про це у п‘ятницю повідомив на прес-конференції голова НБУ Сергій Тигипко. Однак, незабаром після цієї заяви прем‘єр-міністр України Віктор Янукович назвав складним питання погашення боргу України перед МВФ. “Таке бажання є, але подивимося. Я не упевнений до кінця, що таке рішення буде ухвалене”, - наголосив він і уточнив, що погасити борг перед МВФ попросив сам Президент України.

Для інформації: обидва лідери держави очолюють конкуруючі партії більшості. Тигипко – партію «Трудова Україна», Янукович - партію «Регіони України». Очевидно, тяжко конкурувати в політиці і співпрацювати в економіці.

«Кредит – це коли береш чуже на певний час, а віддаєш своє і назавжди», - жартують економісти. Але МВФ надає кредити під дуже малі відсотки і країни, які розвиваються, в тому числі і Україна, їх активно використовують з користю для економіки.

Українці вже перестали тримати гроші в трилітрових банках і понесли свої заощадження в банки комерційні. А ті відповідно, інвестували їх в економіку, яка почала стрімко розвиватися. За словами голови головного банку країни Сергія Тигипка, наразі Україна здатна підтримувати свій платіжний баланс власними силами. Крім того, доходи від розміщення кредитів, отриманих від МВФ, значно менші за витрати на сплату за користування ними: протягом 2003-2009 років Україна була б змушена виплатити (по суті, втратити) 41 мільйон доларів США.

Говорить Сергій Тигипко:

Це рішення Національного банку абсолютно економічно обгрунтоване. Я вважаю, що вся ця процедура може бути завершена до кінця 2003 року, максимально - на початку 2004 року. Для того, щоб зібрати такі гроші (1,8 мільярда доларів), які сьогодні у нас розміщені у різних банках, нам потрібно максимально один місяць.

Віктор Міняйло

Але, як кажуть, пообіцяти - ще не означає одружитися. Дещо іншої думки опонент Сергія Тигипка в політиці, колишній колега в уряді Віктора Ющенка Юлія Тимошенко.

Юлія Тимошенко

Завжди потрібно вітати, коли країна розраховується зі своїми зовнішніми боргами. Але ж я б з цих позицій прибрала політичний контекст, розумієте? Чому б я хотіла прибрати? Тому що ми маємо залишати найдешевші і найефективніші кредити, а саме такі кредити надає нам МВФ і якщо вони будуть замінені більш дорогими і менш ефективними, то тоді мені це буде незрозуміло.

Віктор Міняйло

Але облишмо політиків з їхньою політикою і надамо слово економістам. Говорить провідний експерт Центру Разумкова Олександр Барановський:

Україна у разі дострокового погашення заборгованості перед Міжнародним валютним фондом зможе зекономити на виплаті відсотків за цими кредитами, оскільки сума буде погашена одномоментно. Але, окрім цього, більше економічних вигод, як на мене, не передбачається. Проте, з цієї акції Україна може скористатися щодо підвищення свого іміджу, як країни, що спроможна взагалі не лише повертати свої боргові зобов’язання, але і виплачувати їх достроково. Це стало можливо з огляду на рекордний обсяг сформованих офіційних валютних резервів Національним банком, оскільки саме кредити Міжнародного валютного фонду погашаються за рахунок цих коштів. Тому це дозволить у подальшому більш конструктивно будувати відносини України з цією міжнародною фінансовою організацією.

Віктор Міняйло



А в подальшому Національний банк України, як запевнив його голова Сергій Тигипко, планує докласти максимум зусиль, аби уряд України досяг домовленостей з отримання нового кредиту за програмою розширеного фінансування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG