Доступність посилання

ТОП новини

Пожежа і людські жертви в кримському санаторії


Володимир Притула Пожежа і людські жертви в кримському санаторії

Симферополь, 29 серпня 2003 - Ми вже повідомляли про трагедію, що сталася в кримському курортному селі Морське, що під Судаком. Тут під час пожежі в ніч на 28 серпня загинули люди, за попередніми даними, всі мешканці Донецької області. Однак досі точна кількість жертв невідома. Представники влади дають різні цифри, а також намагаються обмежити журналістам доступ до інформації.

І досі невідомо, скільки ж точно жертв пожежі в пансіонаті “Алмаз” у східнокримському селі Морське. У зв’язку з трагедією спікер кримського парламенту Борис Дейч перервав свою відпустку, і, повернувшись до Симферополя, провів прес-конференцію, де, втім, тільки заплутав журналістів. Борис Дейч: “До лікарні потрапили, я називаю точні цифри, не ті, що деякі спробували вчора опублікувати, - 11 осіб. На 11 годину сьогодні всі вже виписані і покинули лікарню. Жодної важкої травми немає. Ще 23 особи були евакуйовані і зараз перебувають у сусідньому пансіонаті “Сонячний камінь” на повному утриманні. На ті ж 11 годин мені відомо, що кількість загиблих – 4 особи. Повторюю, чотири. Не знаю, хто які цифри називав, але 4 особи і більше поки що немає”, - заявив Борис Дейч.

Але ще сьогодні зранку прес-служба Міністерства з питань надзвичайних ситуацій і у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи офіційно повідомила, що під час пожежі загинули щонайменше 5 осіб і ще 6 поранені. В Кримському штабі МНС України це підтвердили і повідомили, що ще 2 особи пропали безвісти і їхні пошуки тривають.

Борис Дейч продровжує: “Я б хотів, щоб не нагнітали пристрасті, тому що вчора до Міністерства курортів, в усі здравниці Судака телефонували люди, в Москві розпочався ажіотаж – трактується це як терористичний акт. Остаточного висновку поки що немає. Відпрацьовується кілька версій. Але жодних терактів. Про це і мови не може бути!” – заявив кримський спікер. Водночас, він не назвав версій можливих причин пожежі і відмовився оприлюднити прізвища загиблих, сказавши лише, що всі вони мешканці Донецької області.

Водночас Борис Дейч спростував повідомлення деяких мас-медіа, що влада обмежила їхній доступ до інформації і не дозволяла журналістам працювати на місці події. Борис Дейч: “Преса, що була присутня там, бачила, що навіть мене і віце-прем’єра Шкаберіна не пропускали. Там ішли аварійні роботи, там працювали два великих крани, близько 15 газозварювальних апаратів. Там у будь-який момент міг впасти шматок металу і, крім спеціалістів, туди нікого не пропускали”, - повідомив Борис Дейч.

Але його слова спростовують журналісти українського телеканалу “Інтер” і російського Першого каналу. За їхніми словами, правоохоронці, які перекрили доступ до місця події, не пропускали лише журналістів. Прохід же місцевих мешканців і відпочивальників до об’єкту фактично був вільний. Більше того, провоохоронці, щоб не дати журналістам працювати, вилучили частину відеообладнання у знімальної групи ще одного російського телеканалу – ТВЦ. В результаті, журналісти НТВ у своєму репортажі висловили припущення, що кримська влада щось приховує...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG