Доступність посилання

ТОП новини

У косовському селi Церниця минулої ночi скоєний напад на групу сербiв: одна особа загинула, троє отримали поранення. Напад невiдомих збігся з початком акцiї добровiльної передачi зброї, яку оголосила мiжнародна адмiнiстрацiя у провiнцiї


Михайло Рамач У косовському селi Церниця минулої ночi скоєний напад на групу сербiв: одна особа загинула, троє отримали поранення. Напад невiдомих збігся з початком акцiї добровiльної передачi зброї, яку оголосила мiжнародна адмiнiстрацiя у провiнцiї

Белград, 1 вересня 2003 – Шiстдесятилiтнiй Миомир Савич внаслiдок поранень вранцi помер в американському госпiталi. Троє легкопоранених госпiталiзовані у Сербiї. Мiжнародна полiцiя, котра провадить слiдство, виявила в селi велику кiлькiсть вибухiвки. Белградськi джерела зазначають, що протягом останнiх трьох мiсяцiв албанськi екстремiсти вбили вiсiм осiб сербської нацiональностi.

Теракт кинув тiнь на акцiю добровiльної передачi зброї, котра розпочалася на вимогу мiжнародних сил. Їхнiй командувач, iталiйський генерал Фаббiо Мiнi, у недiлю вiднiс до iсторичного музею Косова 18 одиниць зброї й патетично висловив сподiвання, що за його прикладом пiдуть усi мешканцi провiнцiї. Буде амнiстовано усiх, хто передасть зброю чи вибухiвку протягом вересня. У кого пiзнiше буде виявлена нелегальна зброя, тих буде засуджено до восьми рокiв ув’язнення.

Мiжнароднi сили досi двiчi проводили такi акцiї, пiд час яких косовцi здали 18 тисяч штук вогнепальної зброї, переважно застарiлих типiв. Сербськi експерти стверджують, що у мешканцiв Косова є вiд 350 до 440 тисяч одиниць зброї. Iншими словами, що майже в кожнiй косовськiй сiм’ї є рушниця, автомат чи пiстолет. Це могло б звучати як перебiльшення. Проте треба мати на увазi, що бiльшiсть косовцiв, незважаючи на нацiональнiсть, як у минулому, так i тепер, вважають неповноцiнним того мужчину, в котрого немає хоча б одного ствола.

Гаррi Голкерi, новопризначений голова мiжнародної адмiнiстрацiї у Приштинi, тим часом попередив сербiв i албанцiв, що вони повиннi займатися врегулюванням практичних питань. Щодо остаточного статусу провiнцiї, це справа Ради безпеки ООН, каже Холкерi. Декларацiю про Косово, яку Парламент Сербiї ухвалив минулого тижня, мiжнародний адмiнiстратор назвав недоречною, а заяви окремих албанських лiдерiв непомiркованими. У згаданiй декларацiї мовиться, що Косово є невiд’ємною частиною Сербiї; щодо албанцiв, то вони наполягають на незалежностi провiнцiї.

Теракт, котрий у Церницi скоєно у недiлю, свiдчить, що керiвника мiжнародної адмiнiстрацiї у Приштинi чекає нелегка робота.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG