Доступність посилання

ТОП новини

У якому стані українські миротворці зустрінуть Марчука в Іраку?


Мар’яна Драч У якому стані українські миротворці зустрінуть Марчука в Іраку?

Прага - Київ, 1 вересня 2003 року.

Мар’яна Драч

Сьогодні міністр оборони України вирушив з чотириденним візитом до Кувейту та Іраку. Євген Марчук став першим чільним українським урядовцем, який поїхав у цей регіон після завершення війни. Напередодні цього візиту з’явилися тривожні дані про те, що українські миротворці погано переносять спеку. Як повідомило агентство військових новин «Defence Express», проблеми зі здоров’ям мають близько 50 українських солдатів. Ми попросили прокоментувати цю інформацію речника міністерства оборони України Костянтина Хівренка.

Костянтин Хівренко

Справа у тому, що слід правильно розуміти і трактувати ту інформацію, яку оприлюднило «Defence Express». По-перше, наскільки до мене надходять повідомлення, (а вони, звичайно, офіційні, від наших медиків, які розміщені безпосередньо в Іраку і виконують відповідні завдання з обстеження та лікування наших миротворців), так от, за їхніми даними, були поодинокі випадки, коли через клімат у українських миротворців були певні проблеми з здоров’ям. Але це, зазначаю, поодинокі випадки. Це по-перше.

А по-друге, не було такого, що, наприклад, 50 осіб відразу одночасно мали проблеми з здоров’ям через спеку. Можливо, ця кількість і наближається до 50, я цього не виключаю, хоча не знаю достеменно на всі 100%. Що я маю на увазі: впродовж всього перебування українських миротворців у Кувейті. Тому що Ви знаєте, що спочатку вони перебували в Кувейті, а потім передислокувалися до Іраку, можливо, впродовж цього часу щось близько двох чи трьох десятків наших військових мали певні проблеми з перегрівом... Але це не означає, що всі вони мали одночасно проблеми, що їх було 50.

Мар’яна Драч

Тепер про програму візиту міністра оборони України. На вівторок заплановані його зустрічі з кувейтськими урядовцями, й того ж дня він має вилетіти до Багдада. Планується, що 3 вересня в іракському місті Вавілон Марчук разом з міністром оборони Польщі Єжи Шмайдзинським візьме участь в урочистій церемонії передачі зони відповідальності міжнародним миротворцям.

Проте не весь південь Іраку перейде під їхній контроль. Сполучені Штати вирішили залишити частину своїх військових у Ен-Наджафі та деяких інших містах регіону. Це пов‘язано із терактом в Ен-Наджафі у п’ятницю, в результаті якого загинуло понад 100 осіб. Американці не хотіли б покидати Ен-Наджаф під час трагедії і кризи, пояснив один з військових газеті "Вашингтон Пост". Як зазначають оглядачі, цей теракт продемонстрував, що жодна частина Іраку не є безпечною, навіть ті райони, де живуть переважно мусульмани-шиїти і де зараз перебувають українці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG