Доступність посилання

ТОП новини

У Москві найбільш зацікавлені призначенням нового секретаря Ради національної безпеки України, там схильні вважати, що сьогодні з’явився ще один можливий спадкоємець влади Леоніда Кучми


Віталій Портников У Москві найбільш зацікавлені призначенням нового секретаря Ради національної безпеки України, там схильні вважати, що сьогодні з’явився ще один можливий спадкоємець влади Леоніда Кучми

Прага-Москва, 2 вересня 2003 року.

Мар’яна Драч

Президент України Леонід Кучма перебуває з візитом в Росії. «Є всі підстави говорити про те, що треба виходити на підписання Угоди про Єдиний економічний простір між Україною, Росією, Білоруссю та Казахстаном», - так заявив Леонід Кучма у вівторок увечері під час зустрічі зі своїм російським колегою Володимиром Путіним в Огарьово в Московській області. «Будемо сподіватися, що все буде так, як ми говорили один з одним, як ми декларуємо в пресі», - сказав Леонід Кучма. Тему продовжить наш кореспондент у Росії Віталій Портников.

Віталій Портников

Можна тепер з повною впевненістю сказати, що на кримській зустрічі президентів чотирьох країн документи про створення єдиного економічного простору будуть підписані, хоча в цьому немає жодної сенсації. Вже раніше було повідомлено прем’єр-міністрами і Росії, і України , що в Криму відбудеться підписання документів. Дискусійним є лише їхній зміст.

Президент країни зазначив, що український уряд вже найближчими днями, тобто в середу, буде обговорювати проект угоди про Єдиний економічний простір. Відомо, що незадоволених багато і в українському уряді, і в російському. Так, Віктор Христенко, російський віце-прем’єр, коли на останньому засіданні російського уряду презентували ці документи, сказав своїм колегам :«З українцями переговори вести - собі дорожче».

Мар’яна Драч

Віталію, Христенку якраз не подобалася позиція вже колишнього міністра закордонних справ України Анатолія Зленка. Що говорять у Москві про останні кадрові перестановки в Україні? Чи пов’язане звільнення Зленка якимось чином з його позицією щодо Єдиного економічного простору?

Віталій Портников

Призначення нового міністра закордонних справ саме тоді, коли Президент України перебуває в російській столиці, є непоганим сигналом для росіян. Можна приїжджати до Москви, однак вектор напрямку української зовнішньої політики не може бути східним. Це є очевидно головним моментом призначення Грищенка на посаду Зленка.

А щодо того, що говорять в Москві, то, звичайно ж, що найбільш зацікавлені призначенням нового секретаря Ради національної безпеки Радченка, адже, як відомо, Володимир Путін починав свій шлях до президентства саме з того, що з директора Федеральної служби безпеки став секретарем Ради Безпеки Російської Федерації. Так що в Москві схильні вважати, що сьогодні з’явився ще один можливий спадкоємець влади Леоніда Кучми.

Мар’яна Драч

Віталію, у середу Президент України має презентувати в Москві на книжковому ярмарку свою книгу «Україна - не Росія». Чи великий інтерес у російській столиці до цієї події?

Віталій Портников

Зараз цей ярмарок втратив те значення, яке мав у соціалістичні часи, коли це був головний момент у книжковій торгівлі соціалістичного табору, коли приїздили книжкові виставки з усіх країн Варшавської угоди. Тепер цього всього немає. Це скоріше периферійна виставка і поява українського Президента має надати їй, ну, хоча б якогось серйозного міжнародного авторитету, хоча досі не відомо, чи буде Леонід Кучма зустрічатися з журналістами. Є суперечливі повідомлення з цього приводу. Можливо, Леонід Кучма просто подивиться, як функціонує Московський ярмарок і зустрінеться з московськими видавцями своєї книжки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG