Доступність посилання

ТОП новини

Ювілей мотоциклу Гарлі-Дейвідсон


Юрій Дулерайн Ювілей мотоциклу Гарлі-Дейвідсон

Нью-Йорк, 3 вересня 2003 – В Америці відзначили столітній ювілей знаменитого мотоцикла Гарлі-Дейвідсон. Це важко собі уявити – море мотоциклів, що виблискують хромом і лаком. 250 тисяч гордих наїзників, один за одним, за традицією, у шкіряних куртках чи жилетах, з шийними хустками-банданами та в ковбойських чоботях, подекуди зі шпорами, з”їхалися на своїх Гарлі-Дейвідсонах до міста Мілуокі, штат Вісконсин, щоб відсвяткувати сторіччя славетної машини. На головній вулиці міста відбувся парад, у якому взяли участь 10 тисяч найкращих гарлеїв. Ревли потужні двигуни, ревла музика рок-груп “геві метал”. Урочисту месу з нагоди свята провів просто неба Тимоті Долан, католицький архієпископ Мілуокі.

14 пар мотоциклістів зіграли у рамках святкування весілля на центральній площі міста. На останньому весіллі, якраз перед тим, як суддя проголосив їх чоловіком і жінкою, наречений, весь у шкірі, з татуйованими руками, зупинив церемонію, сказавши, що хоче виголосити тост за свого близького приятеля, якогось містера Джека Даніелса. Він витяг з кишені флакон кукурудзяного віскі “Джек Даніелс” і сьорбнув просто з пляшки. Сьорбнула й наречена. Випив і суддя Майкл Гарт, теж мотоцикліст, на шкіряному жилеті якого був напис “Суддя Майк”.

“Байкери (мотоциклісти тобто) полюбляють святкувати”, - сказав Лі Рой Берндт, який приїхав на гарлеї з Південної Дакоти. Він гордовито поплескав бензобак свого Harley-Davidson Heritage Softail, сказавши, що заплатив за мотоцикл 20 тисяч доларів. Для порівняння зазначимо, що за такі гроші можна придбати новесенький автомобіль-всюдихід Шеві-Блейзер.

Гарлеї значно дорожчі від японських моделей. Але хоч які гарні мотоцикли виробляють японці й німці, жодні Сузукі, Гонди, Кавасакі та БМВ не можуть зрівнятися з Гарлі-Дейвідсон за популярністю, принаймні у Північній Америці. По автострадах Сполучених Штатів бігає понад 5 мільйонів мотоциклів ,це за статистикою 2001-го року. Так от, за тією ж статистикою, 20 % з них – Гарлі-Дейвідсон. 1903-го року дві родини у Мілуокі, Гарлі та Дейвідсон, спільними зусиллями виготовили перший мотоцикл в Америці, поставивши невеличкий двигун на велосипед з потовщеними шинами. Зробили вони все це в невеличкій коморі. Новий бізнес пішов. Так був покладений початок. Сьогодні на заводі 9 тисяч робітників. Торік фірма Гарлі-Дейвідсон продала гарлеїв на 4 мільярди 100 мільйонів доларів – рекордна сума.

Святкування в Мілуокі завдяки телебаченню дивилася вся Америка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG