Доступність посилання

ТОП новини

США готує проект нової резолюціії Ради Безпеки ООН по Іраку


Мирослава Гонгадзе США готує проект нової резолюціії Ради Безпеки ООН по Іраку

Вашингтон, 3 вересня 2003 - Адміністрація президента Буша вирішила звернутись до Організації Об’єднаних Націй з проханням про розширення міжнародної коаліції зі стабілізації та відбудови Іраку. На черговому засіданні Ради Безпеки ООН США запропонує до розгляду проект нової резолюції, що має на меті закликати світові держави до створення міжнаціональних військових сил під мандатом ООН.

Рішення про підготовку нової резолюції Ради Безпеки ООН було ухвалене президентом Бушем після шквалу критики, що посипалась на нього за неспроможність стабілізувати ситуацію в Іраку. Американський Конгрес почав висловлювати настійливі рекомендації про необхідність побудови серйозної міжнародної коаліції у справі стабілізації в Іраку. Законодавці наголошують, що нинішня коаліція, за їхньою оцінкою, лише видима і більшість спрямованих до Іраку військових з інших країн фінансує США. У той же час низка країн, таких як Туреччина, Індія, Пакистан, Бангладеш висловлювали готовність надіслати свої стабілізаційні сили до Іраку, але тільки за умови відповідного рішення Ради Безпеки ООН.

Вчора державний секретар США Колін Павелл отримав доручення розпочати переговори з представниками країн членів Ради Безпеки ООН. Предметом консультацій є новий проект резолюції, що готується зараз у надрах Ради Національної безпеки США. Обговорення, на думку деяких спостерігачів, можуть потривати до виступу президента Буша на засіданні Генеральної Асамблеї ООН наприкінці цього місяця.

Ідея формування міжнароднародних військових сил під мандатом ООН публічно була оголошена заступником державного секретаря США Ричардом Ермітаджем минулого тижня. Деякі офіційні осіби в керівництві США, зокрема міністр оборони Доналд Рамсфелд, виступають проти розширення ролі ООН у стабілізації та відбудові Іраку. Основна проблема: хто буде здійснювати керівництво та контроль над цими міжнаціональними силами. Попри те, що Адміністрація США і виступає за створення міжнаціональних сил, вона все ж буде наполягати на збереженні за собою генерального командування над ними.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG