Доступність посилання

ТОП новини

Полiтичну сцену у Сербiї потрясає нова афера: опозицiя стверджує, що парламентська бiльшiсть фальсифiкувала голосування й вимагає оголосити недiйсним обрання голови Нацбанку


Михайло Рамач Полiтичну сцену у Сербiї потрясає нова афера: опозицiя стверджує, що парламентська бiльшiсть фальсифiкувала голосування й вимагає оголосити недiйсним обрання голови Нацбанку

Белград, 4 вересня 2003 – Популярна сербська актриса й депутат у парламентi Неда Арнерич пiд час голосування за голову Нацбанку перебувала в Туреччинi. Проте хтось використав її електронну картку. В залi тодi не було ше принаймнi двох депутатiв, iмена яких внесені до списку присутнiх. Про це у четвер заявив колишнiй заступник прем’єра Югославiї Миролюб Лабус і показав журналiстам документ авiакомпанiї, з якого видно, що панi Арнерич з 16 до 27 липня перебувала в Туреччинi. А голову Нацбанку обрали 22 липня. Через це опозицiйна партiя Г 17 плюс, яку очолює професор Лабус, вимагає визнати недiйсними вибори голови Нацбанку.

Представник правлячої коалiцiї вiдразу вiдкинув такі твердження й заявив, що актриса повернулася до Белграда на день голосування й наступного дня знову виїхала до Туреччини.

Та через годину сталася нова несподiванка. Депутат вiд правлячої коалiцiї Драґан Рафайлович зі власної iнiцiативи скликав журналiстiв і сказав, що вiн пiд час згаданого голосування був удома, що хтось ймовiрно голосував його запасною карткою. Депутат каже, що один його колега, який нiбито також голосував, того дня перебував на морi. Тим часом виявилося, що саме 22 липня у Белрадi не було й голови партiї етнiчних угорцiв.

Панi Арнерич каже, що вона шокована й обурена. Проте вона вiдмовилася вiдповiсти на запитання щодо участi в голосуваннi.

А голова Нацбанку Корi Удовичкi вiдреагувала галантно, як справжня дама. Вона звернулася до парламенту з вимогою з’ясувати усi подробицi щодо голосування й вжити вiдповiдних заходiв. Удовичкi висловила жаль через те, що Нацбанк втягають у полiтичнi суперечки.

Окремi депутати стверджують, що голосування вiдсутнiх депутатiв – не нове явище, оскiльки кожний з них має запасну картку. Парламент постiйно працює на межi кворуму. Депутати вiд опозицiйних партiй найчастiше бойкотують сесiї або покидають зал пiд час голосування.

Важко сказати, чим завершиться останнiй скандал. Нехтування твердженнями опозицiї ще більше знизило рейтинг партiй правлячої коалiцiї, а скасування виборiв голови Нацбанку могло б призвести до розвалу хисткої парламентської бiльшостi.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG