Доступність посилання

ТОП новини

На Південному узбережжі Криму загострилася обстановка у зв’язку із захопленням землі кримськими татарами


Володимир Притула На Південному узбережжі Криму загострилася обстановка у зв’язку із захопленням землі кримськими татарами

Симферополь, 05 вересня 2003 - На Південному узбережжі Криму триває протистояння між місцевою владою і репатріантами, кримськими татарами, які захопили кілька великих ділянок землі і розпочали самовільне будівництво житла. У п’ятницю з Києва до Великої Ялти прибув лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв, який спробує переконати кримських татар і владу досягнути компромісу без застосування сили.

Конфлікт у Великій Ялті триває із середини літа, коли кілька десятків репатріантів захопили земельну ділянку в Масандрі. Потім самозахоплення, чи, як їх називають кримські татари, самоповернення землі поширилися на інші населенні пункти Південного узбережжя Криму. Наприкінці липня мер Ялти Сергій Брайко і голова Меджлісу Мустафа Джемілєв підписали протокол, який передбачає першочергове виділення півтисячі земельних ділянок для репатріантів. Однак, на думку регіонального меджлісу, ця угода, практично не виконується. І в останні дні серпня півтори сотні кримських татар знову захопили землю, тепер вже в Симеїзі. До 5 вересня подібні “галявини протесту” виросли в селищах Гурзуф, Ай-Василь, Никита і в самій Ялті. Кількість учасників акцій “самоповернення землі” зросла до тисячі осіб. Вони кажуть, що не вірять обіцянкам місцевої влади, яка 13 років відмовляла їм у виділенні землі. Розповідає віце-спікер кримського парламенту, член президії Меджлісу Ільмі Умеров:

“Ситуація визрівала 10-15 років, упродовж яких проблеми кримських татар не вирішувалися, і таким чином виникла повна недовіра людей до влади. І тепер навіть за конструктивного розгляду питань ялтинськими чиновниками, учасники акції їм не вірять і вимагають конкретних дій. На мою думку, на тлі конструктивної позиції ялтинської влади можна було б розійтися і дати можливість регіональному меджлісу спільно з виконавчим комітетом Ялтинської міськради працювати. Але умовити тепер людей уже не вдається”, - сказав Ільмі Умеров.

Він повідомив, що спеціально до Ялти прибув лідер меджлісу Мустафа Джемілєв, який оглядає усі ділянки, запропоновані владою репатріантам. У четвер Мустафа Джемілєв взяв участь у засіданні Координаційного комітету з борьби з корупцією та організованою злочинністю при уряді Криму, де розглядалися і силові варіанти розв’язання проблеми. Того ж четверга спікер місцевого парламенту Борис Дейч на засіданні президії Верховної Ради автономії доручив силовикам розібратися із ситуацією у Великій Ялті і навести там лад, Борис Дейч:

“Не замовчувати і не втікати від відповідальності. Давайте почнемо називати всі речі своїми іменами”, - заявив Борис Дейч. Втім, кримська влада, попри дещо погрозливі заяви деяких її представників, демонструє, що готова вести діалог, але наполягає, щоб меджліс вплинув на співвітчизників якомога швидше, оскільки вже 18 вересня в Ялту з’їдуться президенти країн СНД на свій саміт, і ситуація в Криму має бути стабільною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG