Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація у житлово-комунальному господарстві Дніпропетровської області


Геннадій Сахаров Ситуація у житлово-комунальному господарстві Дніпропетровської області

Дніпропетровськ, 5 вересня 2003 - 5 вересня заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації і голова обласного управління житлово-комунального господарства Леонід Турчин провів прес-конференцію.

На прес-конференції Леоніда Турчина йшлося про підготовку області до зими. Були наведені цифри, проценти готовності будівель і опалювальних систем, котелень, систем гарячого водопостачання, тепломереж.

За тими відсотками Дніпропетровщина виглядає не гірше і не краще від інших областей і посідає одне з середніх місць в Україні. В області на 70-80 % від потрібного зроблені запаси вугілля і рідкого палива. Капітальний ремонт доріг, згідно зі звітами, виконаний на 120 %. На запитання журналістів, звідки беруться ті відсотки, коли всі бачать, у якому стані дороги, Леонід Турчин відповів відверто, що відсотки вираховуються відповідно до запланованих обсягів. З цього витікає: менше заплануєш - більший відсоток виконання плану матимеш. А дороги у Дніпропетровську і області насправді у вкрай поганому стані.

Ситуація з самим обласним управлінням житлово-комунального господарства трагікомічна : багатоповерховий будинок, побудований спеціально для цієї установи, переданий у приватну власність, і теперішній господар, така собі фірма “Консалтинг”, попереджає управління про виселення в разі несплати боргів за оренду. Кажуть, руку до того, як і до багатьох престижних будинків у місті, приклав свого часу Павло Лазаренко. Павла Івановича в Україні немає, а його бізнес живе.

Найгірша ситуація у області з закупівлею газу для котелень на опалювальний сезон: за вісім місяців цього року борг підприємств області за газ зріс на 61,5 мільйона гривень і, не зважаючи на те, що населення оплачує 86 % спожитого газу, НАК "Нафтогаз України", якій всеодно, хто не платить за газ, може залишити область з холодними котельнями.

Відтак на тлі зростання обсягу промислової продукції, хай і не найвищого в Україні, підприємства роблять заручниками своєї хитрої фінансової політики населення. На сьогодні для закупівлі газу область диспонує сумою у дев''ять тисяч гривень.

Вистачає і негараздів організаційного порядку. Три великих житлово-комунальних підприємства у Дніпропетровську, виведені зі складу обласної власності, досі не прийняті на баланс міськвиконкомом, і третина населення міста з причини тих адміністративних негараздів узимку може залишитися без тепла.

Серйозні негаразди і з оплатою за спожиту електрику та воду. Обласне управління житлово-комунального господарства запровадило спеціальні комунальні картки з метою обліку усіх споживачів теплоносіів, газу, електрики і води. У місті Орджонікідзе впровадження цих карток одразу призвело до підвищення сум, що збираються зі споживачів, на понад мільйон гривень. Міськвиконкоми рапортують про ретельну роботу з запровадження карток, але час плине і тільки комунальне господарство Дніпропетровська з причини їхньої відсутності втратило з початку року понад 20 мільйонів гривень. Щоб було зрозуміло: ці картки усувають можливість крадіжок споживаних ресурсів незареєстрованими, як належить, малими та середніми підприємствами та офісами. Наприклад, у П''ятихатках 88 % питної води десь безслідно зникають.

Йшлося і про безлад у бухгалтеріях водоканалів, коли давно сплачені боржниками суми через бухгалтерії не проводяться, а водоканали у звітності показують астрономічні суми боргу.

На закінчення прес-конференції Леонід Турчин визнав, що обласне управління лише координує роботу численних установ і підприємств житлово-комунального господарства, намагається навести лад у їхній роботі, але на місцях напіврозвалена і монополізована ще радянська система надання послуг населенню всіма силами противиться наведенню того ладу.

Розрахунки на збільшення проплат за споживані ресурси у Дніпропетровську після підвищення тарифів для підприємств не справдилися, суми, які сплачуються, не збільшилися.

“Можуть відключити узимку газ і електроенергію . Все зупиниться", - сказав Леонід Турчин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG