Доступність посилання

ТОП новини

Телевізійні дебати в Америці


Мирослава Гонгадзе Телевізійні дебати в Америці

Вашингтон, 5 вересня 2003 - Вчора ввечері вперше кандидати в президенти США від демократичної партії зібрались під час телевізійних політичних дебатів. Демократи, готуються до праймеріс - внутрішньопартійних виборів кандидата по штатах. Вони мають визначити, хто з дев»яти претендентів стане основним кандидатом від партії на виборах 2004 року.

Вперше телевізійні дебати в Америці відбулися в період передвиборчої президентської кампанії між республіканцем Ричардом Ніксоном і демократом Джоном Кеннеді. В наступні роки політичні дискусії стали невід''ємною частиною передвиборчих кампаній. В 1987 році в США була створена Комісія з дебатів, а в 1991 році за пропозицією сенатора-демократа Роберта Грема прийнята поправка до законопроєкту про реформу фінансування виборчих компаній. Вона зобов''язувала канидатів, починаючи з 1996 року, проводити чотири тури теледебатів. У випадку відмови, вони позбавляються можливості використовувати гроші з державних фондів на ведення компанії.

Теледебатам передує тривала підготовка, під час якої шліфується не тільки зміст виступу, але й загальний імідж кандидата. Спеціалісти стверджують, що саме неефективні презентації під час президентських дебатів Альберта Гора багато в чому заклали основу його програшу на виборах 1999 року. Важливими політичні дебати є для громадськості, оскільки позиції кандидатів під час дебатів, їхнє вміння наводити та відстоювати свої аргументи є часто визначальним для виборців.

Окрім початку президентської у ці дні в Америці ведеться ще одна виборча кампанія, до якої прикута увага громадян. Жителі Каліфорнії, незадоволені результатами роботи уряду штату, вирішили переобрати свого губернатора. Перші політичні дебати там відбулись два дні тому. Арнольд Шварцнегер, якого вважають одним з головних кандидатів на заміщення посади губернатора, відмовився взяти в них участь. Оглядачі побоюються, що ігнорування публічних дебатів може негативно вплинути на його рейтинг .

Невід”ємною частиною процесу дебатів є також їхні модератори, переважно незалежні політичні оглядачі та журналісти, які повинні вміло переключати увагу глядачів з одного кандидата на іншого. Вони залишаються ніби не помітними, але у той же час важливими учасниками процесу дебатів, оскільки часто задають тон дискусії. Політика в Америці є справою публічною і дебати – це частина американської політичної культури, від них у великій мірі залежить перемога того чи іншого кандидата на виборах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG