Доступність посилання

ТОП новини

Україна: ЄЕП чи ЄС.


Ганна Стеців Україна: ЄЕП чи ЄС.

Криниця, 5 вересня 2003 року.

Ганна Стеців

“Відносини України з ЄС нагадують танець 17 століття, в якому партнери ніколи не танцюють разом,” – сказав Джеймс Шер з Королівської академії оборони Великобританії на дискусії у Криниці Гурській в Польщі на економічному форумі, що стосувалася східної політики ЄС і місця в ній України. “І цей танець доти не зміниться на сучасний, поки не зміниться в Україні влада,” – зазначив Шер. “А що робити євроінтеграторам в Україні, коли з одного боку тисне Росія, а з іншого – Брюссель замикає перед Києвом двері?” – запитав перший заступник міністра закордонних справ України О.Чалий. Він запропонував: “Може Україні треба йти третім шляхом: вибрати інтеграцію без членства? Це значить - реформувати державу в середині відповідно до євростандартів, не вступаючи, при цьому, ні в ЄС, ні в ЄЕП з Росією та Білоруссю.” “Чи не означає це банкрутства мрії вступу в ЄС?” – запитую у міністра Чалого. “Не може ж пастух вести стато туди, куди воно не піде,” – відповів Чалий. “А може треба просто змінити пастуха?” – втрутився Борис Тарасюк, колишній міністр закордонних справ України, а нині – голова Комітету євроінтеграції парламенту, який додав, до речі, що вже наступного тижня у вівторок його Комітет і Комітет в закордонних справах, який очолює Сташевський, будуть теж оцінювати так само, як має оцінювати Кабінет Міністрів, проект угоди. А міністр Чалий сказав, що аналітики Міністерства закордонних справ вже дали свій висновок. Згідно з цим висновком, угода про вступ України в ЄЕП перечить українській Конституції. Дискусія, як вже слухач зрозумів точилася про перспективу України, зокрема, обговорювали можливість того, чи може (і якщо може, то як) президент Кучма забрати своє слово назад, свою обіцянку підписати угоду про вступ України в ЄЕП вже в вересні.

Ганна Стеців

“Якою є розкладка сил в Кабінеті Міністрів, коли йдеться про ставлення до проекту угоди про ЄЕП?” – запитую у міністра економіки і європейської інтеграції пана Хорошковського, який, до речі, очолює українську делегацію на економічному форумі в Криниці Гурській у Польщі. Хорошковський відповідає:

Валерій Хорошковський

Настрій абсолютно різний, але рішення уряду має бути на наступному тижні.

Ганна Стеців

Ви тут, мабуть, говорили з польськими політиками, з представниками інших держав на цьому форумі, чи Ви вже знаєте, що думають, наприклад, польські політичні еліти на цю тему?

Валерій Хорошковський

Ні, тут я, на жаль, з польськими лідерами не розмовляв, але в Києві я мав багато зустрічей з послами, з представниками інших держав, то, звичайно, поки що таке непорозуміння і очікування.

Ганна Стеців

Чи те, що заявляють російські політики так однозначно, чи воно може мати реальну перспективу, чи це теж таке видавання бажаного за дійсне?

Валерій Хорошковський

Справа в тому, що навіть політики не можуть визначити до кінця стратегію. Якщо говорити про мій напрямок, про зовнішньоекономічну діяльність, то можна сказати, що за останні роки ми бачимо переміщення акцентів якраз в бік європейського співтовариства. І це означає, що наша економіка конкурентна при тих умовах, які...

Ганна Стеців

А якщо Ви підете з Міністерства європейської інтеграції, про що так говорять, чи тоді не переважить цей російський вектор?

Валерій Хорошковський

Я хочу сказати, що дуже погано, коли та чи інша ситуація вирішується конкретною людиною. Все ж таки має бути побудована система в закінченому...

Ганна Стеців

Але вона така не є.

Валерій Хорошковський

Так, на сьогоднішній день, на жаль, вона така не є. Я хочу сказати, що (умовно кажучи) завжди ті люди, які є відповідальні за ту чи іншу галузь, вони визначаються особисто так чи інакше під впливом різних факторів, але це їх особисте визначення. Моє особисте визначення: я звітував і у Кабінеті Міністрів, і власні мої виступи говорять про те, що я в тому варіанті, в якому я сьогодні бачу ті документи, а на мій погляд, вони не можуть бути підписані.

Ганна Стеців

Якщо Ви все ж таки очолите київську мерію, чи на Ваше місце може теж прийти людина, орієнтована на ЄС?

Валерій Хорошковський

Я думаю, що просто про це ще не потрібно говорити, тому що це рішення Конституційного Суду, яке має відбутися щодо цього приводу (мається на увазі, що не по моєму призначенні, а, власне, про можливість зняття Омельченка саме за принципом його 65-ти років). Його звіт слід очікувати набагато пізніше, ніж має підписатися угода про ЄЕП. Для мене це більш визначені ший момент, ніж навіть та ситуація, яка складається з київською мерією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG