Доступність посилання

ТОП новини

Призначення генерала Олексія Крикуна начальником Дніпропетровського обласного управління внутрішніх справ


Геннадій Сахаров Призначення генерала Олексія Крикуна начальником Дніпропетровського обласного управління внутрішніх справ

Дніпропетровськ, 9 вересня 2003 року.

6-го вересня у Дніпропетровську міністр внутрішніх справ України Микола Білоконь представив нового начальника Дніпропетровського обласного управління внутрішніх справ Олексія Крикуна.

Представлення нового начальника керівникам міліцейських підрозділів у Дніпропетровську відбувалося за участю голови обласної адміністрації Володимира Яцуби, голови обласної ради Галини Булавки, голови управління СБУ Юрія Самойленка, прокурора області Володимира Шуби і голови обласного апеляційного суду Володимира Вихрова.

Микола Білоконь охарактеризував генерал-майора міліції Олексія Крикуна, як фахівця високого рівня, котрий, перебуваючи у апараті Адміністрації Президента, був одним з керівників підрозділу, який підпорядковувався безпосередньо Президенту. Виконуючи доручення Президента, Олексій Крикун отримував похвалу від Леоніда Даниловича, сказав пан Білоконь.

Перейшовши до загальних положень, Микола Білоконь заперечив тезу про перебування міліції поза політикою. Він сказав: " Я розумію, чому деякі керівники правоохоронних структур, у тому числі МВС, проголошували гасло "Міліція поза політикою, вона політичною діяльністю не займається." Вибачте, це нонсенс. Інша справа, що комусь не хотілося цим займатися." І додав: "Прийде час, я впевнений, коли ми, реалізуючи європейські стандарти, будемо брати участь у цих питаннях. Нічого не бачу тут страшного. По- перше, людина повинна відповідати своїм професійним зобов''язанням. А якщо вона поряд з виконанням обов''язків ще бере участь у якійсь політичній партії, я думаю, нічого тут страшного немає." Щоправда, пан Білоконь зазначив, що сьогодні ця теза виглядає дискусійною.

Далі, нагадавши про ініціювання Президентом змін у політичному устрої держави, Микола Білоконь сказав: "Ми, як орган, підпорядкований главі нашої держави, повинні виконуваті ті настанови нашого глави держави". Ця теза щодо участі міліції у зміні політичного устрою згідно з настановами Президента, треба зазначити, виглядає ще більш дискусійною.

Далі, торкнувшись питання про взаємодію керівництва управління внутрішніх справ з головами обласної адміністрації і обласної ради, депутатами рад, Микола Білоконь сказав про святий обов''язок міліції у допомозі наведенню конституційного ладу у регіоні і перейшов до тлумачення цих слів. Зокрема було сказане: “Залишився рік до виборів керівника нашої держави. І хто, як не ми, мусимо брати участь у цих процесах безпосередньо. Я вас, як міністр, зобов''язую брати найактивнішу участь у всіх цих питаннях. Ще буде конкретна розмова у нас у Міністерстві внутрішніх справ. Не виключено, 24-25-го, після розширеного засідання уряду буде проведена серйозна колегія Міністерства внутрішніх справ із запрошенням керівників районної ланки. Ми запросимо представників уряду, Адміністрації Президента, Генерального прокурора, голову Служби безпеки, інших силовиків для того, щоб відпрацювати схему дій на ці дні, на ці місяці, на цей рік. Ви всі добре знаєте, що опозиційні сили готують відповідні акції протесту ("Кучму геть" і ще щось). Ми стоїмо з вами однозначно на конституційних засадах і будемо відповідним чином реагувати. Це я вам говорю ,як міністр внутрішніх справ. Ми за це відповідаємо. І ховатись під кущами десь там нікому не дозволяється. Я говорю дуже просто : якщо не з нами, то проти нас".

Далі Микола Білоконь сказав про наступні структурні зміни у Міністерстві внутрішніх справ, зокрема, про створення так званого міжгалузевого управління, яке проводитиме аналітичну роботу, про підсилення ролі Служби внутрішньої безпеки, про зміни у системі навчання працівників МВС, про надмірну кількість вищих навчальних закладів МВС в Україні.

Окремо було сказане про те, що високі показники розкриття злочинів можуть свідчити про приховування частини злочинів задля отримання високих відсотків у цих показниках.

Міністр внутрішніх справ сказав також про корупцію у правоохоронних органах, про хабарництво в навчальних закладах. Для боротьби з хабарництвом та іншими негараздами будуть створені наглядові відділи, незалежні від керівників цих закладів. Було сказане і про необхідність закону про місцеву міліцію, що підпорядковуватиметься місцевим органам влади, про службове житло для працівників міліції, котрі переїздять до нового місця проживання у зв''язку з ротацією керівного складу і таке інше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG