Доступність посилання

ТОП новини

Мiнiстр закордонних справ Росiйської Федерацiї Iгор Iванов в рамках балканського турне перебуває з дводенним вiзитом до Сербiї i Чорногорiї


Михайло Рамач Мiнiстр закордонних справ Росiйської Федерацiї Iгор Iванов в рамках балканського турне перебуває з дводенним вiзитом до Сербiї i Чорногорiї

Белград, 11 вересня – Росiя повертається на Балкани. Так кажуть окремi оглядачi у Белградi. Вони при цьому зазначають, що Москва останнiм часом трималася в сторонi вiд регiону Пiвденно-схiдної Європи.

Пiсля демократичних змiн у Белградi влада в першу чергу намагалася полiпшити стосунки з країнами Захiдної Європи й Сполученими Штатами. Росiя вiдiйшла на заднiй план. Причина в тому, що режим Слободана Милошевича упродовж дев’яностих рокiв називав її головним сербським союзником. У зв’язку з цим слiд сказати, що Милошевича пiдтримував не так офiцiйний Кремль, як так званi нацiонал-патрiотичнi сили Зюґанова й Жириновського. Хоча нiхто з нинiшнiх урядовцiв не сказав жодного прикрого слова щодо полiтичної ролi росiян у минулому, створювалося враження, що вони Москву вважають маргiнальним чинником.

Пiд час розмов у середу й четвер спiврозмовники не згадували минулого. Iгор Iванов нагадав, що необхiдно якомога скорiше розпочати дiалог Белграда i Приштини й уточнив, що основною темою повиннi стати практичнi питання, а саме: безпека, повернення бiженцiв та економiчне спiвробiтництво. Дiалог щодо остаточного статусу провiнцiї треба вiдкласти на пiзнiший етап, сказав Iванов і зазначив, що це справа Ради безпеки ООН. Керiвник зовнiшньополiтичного вiдомства Росiї уточнив, що Белград матиме пiдтримку Москви у разi, якщо його пiдхiд буде “конструктивним у напрямку демократичних процесiв у регiонi та в напрямку європейських iнтеграцiй”.

Белградським урядовцям, на думку оглядачiв, не сподобалося, що Iгор Iванов зустрiвся й з лiдерами двох партiй демократичної опозицiї останнiм президентом Югославiї Воїславом Коштуницею та колишнiм вiце-прем’єром Миролюбом Лабусом, котрi виступають з рiзкою критикою влади. Росiйський дипломат таким чином символiчно показав, що в Кремлi знають про боротьбу за владу у Белграді, але Москва не тримає сторону анi правлячої коаліції, нi демократичної опозицiї.

Цiкавий ще один аспект вiзиту: Iванов у п’ятницю планує вiдвiдати Подґорицю, столицю Чорногорiї. У минулому росiяни виступали за збереження сербсько-чорногорської держави. Наразi Москва, не втручаючися у внутрiшнi справи, з однаковою повагою ставиться як до Белграда, так i до Подґорицi.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG