Доступність посилання

ТОП новини

Сексуальний скандал у бостонських католиків


Юрій Дулерайн Сексуальний скандал у бостонських католиків

Нью-Йорк, 12 вересня 2003 - У Сполучених Штатах угодою про виплату багатомільйонної компенсації завершився найгучніший скандал з римо-католицькими священиками Бостона-педофілами, тобто сексуальними розбещувачами малолітніх. Скандал нечуваний і за масштабами, і за сумою компенсації. Римо-католицька єпархія столиці штату Масачузетс погодилася заплатити 85 мільйонів доларів відшкодування, аби уникнути 552 судових процесів за позовами потерпілих. Скандал цей приголомшив Америку, кинув виклик пуританським традиціям. Виявилося, що священики, які давали католицьку обітницю безшлюбності, роками розбещували юних парафіян, включно з олтарними хлопчиками, яких вони запевняли, що оральний секс прирівнюється до Божої благодаті. Також з’ясувалося, що ці забави не були таємницею для церковних ієрархів, але вони не позбавляли злочинців духовного сану, не віддавали до рук поліції. Натомість, їх тишком-нишком переводили до інших парафій, причому, не попереджали тамтешніх парафіян про злочинні нахили пастирів, а ті на новому місці знову займалися педофілією.

Коли скандал сплив на поверхню і стало відомо про скалічені долі сотень молодих людей, коли в газетах з’явилися на цю тему статті з жаливими розповідями про самогубства у Масачузетсі, розбиті родини, то виступили зі власними спогадами католики в інших штатах, де, виявляється, теж орудували священики-педофіли. Внаслідок цих викриттів католицьку церкву Америки охопила глибока криза, і не лише моральна, а й фінансова, оскільки парафіяни просто відмовляються кидати свої долари у церковну карнавку. Під громадським тиском змушений був піти у відставку бостонський архиєпископ кардинал Бернард Лоу, який десятиріччями покривав педофілів. Новопризначений архиєпископ Шон О’Маллі пообіцяв зробити своїм пріоритетом викорінення педофілії у бостонській єпархії. Він зустрівся з адвокатами жертв та їхніх родин, і наслідком триденних, майже безперервних переговорів сторони дійшли згоди. Вони домовилися про позасудову грошову компенсацію у 85 мільйонів доларів. Спочатку, щоправда, правники церкви казали, що таких грошей єпархія не має, але їм показали фотознімки численних багатоквартирних будинків, церковної власності. За наказом архиєпископа О’Маллі, їх продадуть, включно з розкішним маєтком, резиденцією кардинала Лоу. Отож кожен з позивачів має отримати на прийдешнє Різдво від 80 до 300 тисяч доларів відшкодування, залежно від характеру й тривалості сексуального розбещення з боку священиків. Римо-католицька церква також погодилася платити за психіатричне лікування жертв педофілії. Вілтон Грегорі, президент Конференції католицьких єпископів Сполучених Штатів, у Заяві з приводу Бостонської угоди зазначив, що відтак і в інших єпархіях церква може досягти справедливого погодження з потерпілими. Зокрема у Мілуокі, штат Вісконсин, відділення новоствореної “Всеамериканської мережі жертв сексуального знущання з боку священиків” вимагає, щоб архієпископ міста Тимоті Долан розпочав переговори про відшкодування.

Тим часом єпископи створили Раду мирян, яка займатиметься розслідуванням випадків розбещення малолітніх і з’ясуванням реакції церкви. Також відкрили Офіс захисту дітей. Чи це допоможе римо-католицькій церкві Америки подолати кризу, покаже час.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG