Доступність посилання

ТОП новини

1. Ще раз про ідею ЄЕП у контексті перших зустрічей нового Посла США з українськими лідерами і в контексті розгляду питання ЄЕП на засіданні Кабінету міністрів в наступну середу.<br> 2. Як вплине виключення Олександра Зінченка з лав СДПУ(о) на ситуацію у ВР України?


Ганна Стеців, Данило Яневський Олег Рибачук - народний депутат України, “Наша Україна”; Кость Бондаренко – політолог.

Київ, 15 вересня 2003 року.

Ганна Стеців

Добрий вечір, шановні слухачі! Сьогодні, 15 вересня, радіо “Свобода” знову з вами в прямому ефірі. Перед мікрофоном Ганна Стеців.

Над простором України, поки що не єдиним економічним, а звичайним простором незалежної України – восьма вечора. Ми зібралися тут у студії з нашими шановними гостями для того, щоб, власне, про цей Єдиний економічний простір поговорити: поговорити, чи дістанеться він для громадян України у спадок від президента Кучми, чи, може, знайдуть завтра депутати ВР України, якийсь вихід, щоб президент все-таки залишив українцям у спадок свій перший президентський заповіт, себто інтеграцію європейську, а не заповіт другий, який він начебто збирається підписувати в Криму.

Сьогодні з нами гості-експерти: Олег Рибачук від блоку Віктора Ющенка та Кость Бондаренко, політолог.

Ми також сьогодні будемо проводити опитування наших слухачів в прямому ефірі на тему: “Як вони відреагують, що угода про ЄЕП України з Росією, Білоруссю та Казахстаном буде підписана у такому вигляді, в якому вона зараз є”.

Отже, шановні слухачі, ви можете вибрати 3 варіанти відповідей:

Буду задоволений, якщо угода з Росією, Білоруссю та Казахстаном буде підписана в такому вигляді, в якому вона є.

Буду невдоволений, але буду мовчати.

Буду невдоволений і буду протестувати.

Є три варіанти відповідей. Тим, хто буде вдоволений, треба дзвонити на номер телефону у Києві: 490-30-77. Тим, хто буде невдоволений, але буде покірно мовчати, коли угода про ЄЕП з Росією, Білоруссю, Казахстаном буде підписана, і Україна приєднається до того ЄЕПу, треба телефонувати за номером 490-30-75. І тим, хто буде невдоволений і буде при цьому протестувати, може той дзвонити на номер у Києві: 490-29-00. Код Києва – 044.

Шановні гості, розпочнемо з того, чи мусить Україна вибирати між Сходом та Заходом? Чи не може вона просто налагоджувати партнерські стосунки, використовувати і Східного, і Західного партнера? Чи обов’язково їй кудись вступати, пане Рибачук? | Олег Рибачук

Я хотів би розпочати з того, щоб заспокоїти нашого президента, що за його спиною і в українському парламенті (я думаю) і загалом в Україні достатньо демократичних сил, які не дозволять йому попасти в халепу, підсунувши документ, підписавши який, він може зробити, як кажуть росіяни, ведмежу послугу Україні, ввійшовши в історію як президент за часу правління якого, Україна втратила не тільки економічні завоювання (власне, їх не стільки багато за останні 12 років), а й взагалі таке поняття як “суверенна держава”.

Безумовно, Україна завжди мала торгові стосунки із Сходом і Заходом. Коли йшло обговорення на нашій фракції цього питання, відношення до ЄЕПу, то про це багато говорилося. Але справа в тому, що тут немає протиріччя: в нас завжди останнім часом вводять ситуацію “або-або”. Ми виступаємо, наприклад, за те, за що виступає і президент останніх 8 років: за вільну торгівлю.

Я був учасником багатьох переговорів за час прем’єрства В.Ющенка. Нормалізація стосунків з Росією... Ви пам’ятаєте вперше реструктурували заборгованості за газ, Україна почала сплачувати борги, приблизно на 40% у нас зрушилися торгові стосунки.

Я хотів би сказати одне: в Росії зараз при владі знаходиться зовсім інше покоління політиків: це не покоління “епохи Єльцина, Черномирдіна”...

Ганна Стеців

Пробачте, пане Рибачук, чи те попереднє покоління дотримувало свого слова, коли йшлося про зону вільної торгівлі з Україною?

Олег Рибачук

Ні, але мова йде про те, що воно, можливо, навіть щиро вболівало. Я думаю, що коли Єльцин говорив: “Проснісь утром і спросі: “Что же ти сдєлал для Украіни?”, то для нього, можливо, поняття “український народ” існувало як частина радянського народу.

Ганна Стеців

Це звідси - “Вставай, Україно, вставай, рідна ненько...”? Не буду продовжувати.

Олег Рибачук

Для тих політиків, які зараз в Росії, - це тридцятирічні, сорокарічні (президент, прем’єр-міністр), це абсолютно прагматичні люди, які в першу чергу відстоюють власні економічні інтереси. Я маю абсолютний досвід з першого джерела спілкування з ними.

Я розумію, чому одностайно проголосував уряд Росії за цю угоду. Я розумію, що і президент Путін, і уряд Росії, і, можливо, ряд представників політикуму Росії жорстко відстоюють власний економічний інтерес. Але я абсолютно не розумію тих політиків в Україні, які можуть сприяти тому, щоб ми підписали такий нерівноправний договір, в якому, в першу чергу, буде дуже важко пояснити не тільки політикуму українському, а й навіть пересічному українцям, що відбулося.

Ганна Стеців

Але кажуть, що ті політики, які відстоюють ЄЕП з Росією, вони все-таки мають в тому свій економічний інтерес. Кость Бондаренко, що Ви думаєте з цього приводу?

Кость Бондаренко

Я не сказав би, що вони мають виключно економічний інтерес, просто зараз відбувається така величезна гра: поділ на якісь певні табори, на якісь певні команди, які грають у якісь свої ігри. Скажімо, якщо гра Росії зрозуміла, особливо враховуючи потреби підвищення рейтингу і Путіна, і його команди, і наближення виборів в Росії, то там зрозуміла та певна політична гра. В Україні є інший рівень гри. Тут є гра Л.Кучми і його команди, котрій Л.Кучма дає певні якісь паси і говорити, що зараз потрібно грати саме за такими правилами і треба зіграти саме таку гру. Є гра ВР, яка поділилася на кілька команд, і одні грають на полі Л.Кучми, інші грають проти гри Л.Кучми. В цих умовах може зіграти дуже гарну гру В.Литвин, який знає потенційні можливості свого суперника Л.Кучми...

Ганна Стеців

Давайте послухаємо, що думає В.Литвин стосовно того, як поведуться завтра народні депутати на засіданні ВР, коли вони будуть розглядати: схвалювати чи не схвалювати. Прошу, дайте нам голос В.Литвина.

Володимир Литвин

Знаючи позиції, які сьогодні існують в сесійній залі... Сьогодні виступив О.Мороз і двічі просив нас не приймати будь-якого рішення з цього приводу. Очевидно так воно і буде, хоча мені важко прогнозувати.

Ганна Стеців

Слухайте, відколи це Литвин дослуховується до того, що пропонує Мороз? Звідки такі зміни? Як насправді завтра поведуться депутати, пане Рибачук?

Олег Рибачук

Можливо це Олександр Олександрович має задати собі питання, що якщо тебе починають цитувати люди, які раніше тебе не цитували, якщо тебе починають показувати по телеканалах, по яких тебе раніше не показували, то треба задати собі питання: “А чи дійсно ти все правильно робиш?” Але це так, ліричний відступ.

Ганна Стеців

А хіба Мороз не правильно зробив, коли запропонував не приймати рішення ніякого завтра?

Олег Рибачук

Я думаю, що ні. Я думаю, що ВР, особливо перед засіданням уряду, який має бути завтра, має визначитися з позицією. Я не думаю, що ВР може не мати позиції стосовно такої міжнародної угоди, яких, можливо, поки що за нашу незалежну історію ми у ВР і не бачили.

Ганна Стеців

А Ви що думаєте, Кость Бондаренко?

Кость Бондаренко

Продовжуючи свою думку, я хотів би сказати, що далі відбувається... Знову ж говорю про політичні ігри довкола ЄЕПу і про певні позиції, на яких стоять наші українські політики (2-3 позиції, які зараз чітко окреслені в українському політикуму стосовно ЄЕПу), то я думаю, що десь ці позиції можуть поділити не лише просто середовище ВР, а середовище і опозиції, і пропрезидентського блоку.

Ганна Стеців

Слухайте, давайте спробуємо з‘ясувати все-таки позицію соціалістів. Ми зв‘язалися з пані Валентиною Семенюк. На жаль з паном Олександром Морозом не вдалося зв‘язатися. Що думають соціалісти?

Валентина Семенюк

Що стосується переговорів, які сьогодні веде виконавча влада, щодо ЄЕП – це ми називаєм обговорення одних олігархів іншими, з ціллю перерозподілити і доділити ту власність, яка ще залишилась в Україні. І саме головне, що сьогодні вся ця утаємниченість іде, навіть, від Верховної Ради. Перш за все, що я хочу сказати, що ніхто її не бачив. І в парламенті її немає. Говорять про все, но ні про що конкретно. Тому ми і викликали на завтра з інформацією уряд, хоч щоб вони показали нам про що вони говорять. Теї програми ми не бачили і говорить сьогодні про сутність документу ми взагалі не можем. Ми поставили питання, щоб прийшли завтра проінформували, що за переговори ведуться, які економічні показники цього, що від цього буде мати окремий громадянин, що від цього буде мати держава і виробництво. Тому що, якщо взяти ці економічні показники, які вони умовно називають, то це просто буде знищення України, як держави. І саме головне знищення нашого економічного потенціалу, знищення тих підприємств, які сьогодні в нас працюють.

Ганна Стеців

Зрозуміла позиція, себто зрозуміло, що поки що не має позиції. Дивно, що соціалісти, на жаль, що так і не поінформовані в цьому, але до нас вже задзвонили наші слухачі. Отже за те, щоб Україна вступила в ЄЕП, вже задзвонило 17 чоловік, це будуть вдоволені, якщо Україна буде в ЄЕП з Білоруссю, Росією та Казахстаном. Проти, але будуть мовчати – 15 чоловік, які до нас задзвонило, і 52 наших слухачі, які встигли до нас вже додзвонитися будуть проти і при цьому будуть протестувати. Пане Рибачук, як Ви вважаєте чи підписання такої угоди, судячи, навіть зі дзвінків наших слухачів не збурить суспільство, не призведе до будь-яких непередбачуваних моментів?

Олег Рибачук

Ви знаєте, я знов повторяюсь до того, що Верховна Рада не може не реагувати на якісь міжнародні угоди, які вступають в протиріччя, навіть, про це говорить, вже досить, люди, які працюють під певні системи координат, як Міністерство юстиції, урядовці, суперечать Конституції України і суперечать цілому ряду міжнародних зобов‘язань України. Я можу розкрити невеликий секрет, що в НУ текст угоди самої, і угоди і концепції, було взято з офіційної веб-сторінки уряду Росії після того, як уряд Росії “єдіногласно поддержал ето соглашеніє”. Тобто ми дійсно не отримали через офіційні канали інформацію, але ми розуміємо, що це надто серйозні речі, щоб чекати поки нам їх принесуть.

Ганна Стеців

Отже ви на завтра, в переддень завтрашнього дня, в переддень розгляду питання на Верховній Раді маємо приблизно такий розклад голосів: НУ – проти, СПУ – в основному, ще не мають позиції, як видно було, і БЮТ – зараз ми почуємо. А я би хотіла Вас запитати, пане Бондаренко, як Ви вважаєте, якщо ТУ так “за” ЄЕП, чи не підтверджується це тим, пробачте за таке, дуже “в лоб” питання, те що, мовляв, ТУ хоче дістати від Росії гроші на президентські вибори для свого майбутнього кандидата? Пробачте за це питання “в лоб”.

Кость Бондаренко

Це потрібно питати у лідерів ТУ, у Сергія Тигіпко потрібно запитати, потрібно запитати у Віктора Пінчука, потрібно запитати у Андрія Деркача і інших людей, які становлять керівництво ТУ. Наразі ми можемо лише говорити здогадками якимись певними. Можемо висувати певні гіпотези з приводу того, що хоче отримати ТУ за підтримку цієї угоди, але я думаю, що все-таки це пояснюється не стільки бажанням вислужитися перед Росією, як бажанням якимось чином продемонструвати лояльність до всіх починань, рішень і т.д. нашого Президента.

Ганна Стеців

Ми зараз послухаємо, ще раз послухаємо, що думає новий посол США в Україні пан Гербст, який сьогодні вперше висловився стосовно напрямів інтеграції України.

Джон Гербст

Я хотів Україну інтегровану до Євроатлантичного спілки.

Ганна Стеців

Отже ви чули, посол хоче бачити Україну інтегрованою в євроінтеграційні структури. Чи США, чи новий посол, політика США може якось вплинути на розвиток цих подій, на розвиток процесу з підписанням угоди. Чи прямо кажучи, чи Вашингтон, чи Москва мають більший вплив в цьому випадку, пане Рибачук?

Олег Рибачук.

Ну я хотів би сказати просто у доповнення того, що почав коментувати мій колега Кость, що серед експертів досить активно обговорюється ця думка про те, що Москва і її позиція стосовно майбутнього кандидата все таки вагомий фактор. І за інформацією тих експертів, з якими я спілкувався, напевне, все таки Тигіпко має нервувати, тому що таку підтримку було обіцяно Медведчуку. І саме тому есдеки так активно зараз без всяких змін, я б сказав би, досить жорстко стоять за безумовне підписання цієї угоди, тому що у відповідь за протаскування такої угоди можна отримати дуже ласий шмат. Говорячи про позицію США, розумієте, в даному випадку мені важко коментувати позицію посла, тому що я поки що з ним не зустрічався, але я знаю, що сьогодні сніданок у нас почався сніданком з міністром Європи Великобританії, і загалом я добре знаю позицію Заходу. Це зрозуміла для демократів позиція, що вони ніколи не втручаються у внутрішні справи країни, але виступають за те, щоб країна стояла на базових принципах демократії і у власному житті визначалась саме цими демократичними принципами, не порушуючи певного канону моралі.

Ганна Стеців

Давайте послухаємо ще БЮТ, Блок Юлії Тимошенко, що вони думають, що вони збираються завтра робити – і тоді підіб‘ємо короткий підсумок нашої розмови. Олександр Турчинов з нами.

Олександр Турчинов

По-перше, треба констатувати, що Кучма і уряд приховують об‘єктивну інформацію від Верховної Ради. І розумні, перспективні речі, безумовно, ніхто б від людей би не приховував. В зв‘язку з тим, що це робиться таємниче, в зв‘язку з тим, що це фактично є попирання перспективи інтеграції України до Європи, можна зробити висновок, що таке підписання можна розглядати як національну зраду. І для Кучми це не перша спроба зрадити...

Ганна Стеців

Отже, зрозуміла позиція БЮТ. Пане Бондаренко, короткий висновок і короткий прогноз. Що може статися завтра, і що може статися післязавтра. Чи кабінет Януковича дослухається до голосів з ВР і я рішення він дасть?

Кость Бондаренко

Віктор Янукович вже сказав, що для вироблення його особистої позиції і позиції його кабінету необхідно проконсультуватися з парламентом і знати думку парламенту з цього приводу. Голоси в парламенті можуть розділитися по різному, і я вже казав про те, що зараз відбувається якась певна гра, і, відповідно, як зіграє зараз Литвин потрібно спрогнозувати, тому що, якщо він зможе переломити голоси депутатів ВР з тим, щоб вони проголосували у ВР, скажімо, проти позиції президента стосовно ЄЕП, то він може набрати собі колосальну кількість балів у майбутньому. Потрібно подивитися, чи всі сили у середовищі опозиції (я не беру комуністів, я беру три інші політичні фракції, які входять до опозиції), потрібно подивитися, чи вони всі готові виступати активно проти ЄЕПу, чи, можливо, знайдуться люди навіть із середовища “Нашої України” які будуть голосувати “за”...

Ганна Стеців

Як Ви думаєте, пане Рибачук?

Олег Рибачук

Знаєте, мене взагалі дивує постановка питання. Якщо ми говоримо про підписання тієї угоди, яку ми бачили в “НУ” і яку саме затвердив уряд Росії, то така угода протирічить, за висновками Мінюсту, Конституції України, міжнародним угодам, і я особисто читав на двох сторінках зауваження трьох міністерств, закордонних справ, євро інтеграції і юстиції, про те, що ця угода порушує грубо цілий перелік міжнародних угод і статей Конституції. Як вона може бути підтримана ВР?

Ганна Стеців

Це ми вже чули. Це були аргументи, які наводили люди, які були в студії під час прямих ефірів. Але що все-таки будете робити ви, політики, коли така угода все ж буде підписана президентом Кучмою?

Олег Рибачук

Так, ми це теж проговорювали. Перше, що ми зробимо, це подамо у Конституційний Суд. Мають бути висновки КС, і якщо КС визнає, що ця угода суперечить, тоді має бути більше 300 голосів, які мали б її підтримати. Друге. Є момент ратифікації. Я думаю, що дуже важко буде провести антиукраїнську угоду через ратифікацію.

Ганна Стеців

Ми нагадуємо нашим слухачам, що вони можуть продовжувати телефонувати в студію нашого прямого ефіру. Для тих, хто вдоволений буде, якщо Україна підпише угоду про ЄЕП з Білоруссю, Казахстаном та Росією, треба дзвонити на номер у Києві 490-30-77. Для тих, хто невдоволений, але буде покірно мовчати – 490-30-75. І для тих, хто буде невдоволений і буде при цьому протестувати – 490-29-00. Мій колега Данило Яневський наприкінці передачі оголосить результати. Ми зараз тут говорили про заяви Литвина стосовно завтрашнього дня, про заяви інших політиків. Литвини зробив сьогодні ще ряд інших політичних заяв, але їх прокоментує уже з нашими гостями Олегом Рибачуком від “Нашої України”, Костем Бондаренком, політологом, Данило Яневський, а я, Ганна Стеців, прощаюся з вами до наступних зустрічей в прямому ефірі.

Данило Яневський

Добрий вечір, сердечно вітаю всіх, хто з нами зараз на хвилях “Вечірньої Свободи”. В студії Олег Рибачук, фракція “Наша Україна”, відомий український політолог Кость Бондаренко. Отже, як на мене, ця заява (ви зараз її почуте в ефірі) спікера українського парламенту є доволі несподіваною.

Володимир Литвин

Я не поставив, скажу відверто, не тому, що я не підтримую цей законопроект, я не поставив автограф. А просто мій колега Олександр Зінченко, ви знаєте, в процесі перипетії, я просто із морального такого обов’язку, з людських суто стосунків, хотів підтримати його, як людина, як політик, як товариш. Це я вам відверто кажу.

Данило Яневський

Отже, Володимир Литвин мав на увазі своє “непідписанство”, якщо можна так висловитись, відомого законопроекту про конституційну реформу, спрямованого до Конституційного суду. Що, з вашої точки зору, шановні панове, означає така солідарність серед вищого керівництва політичного українського парламенту? Пане Рибачук?

Олег Рибачук

По-перше, мені подобається, коли в політиці з’являється слово “моральність”, коли людина з морально-етичних міркувань може виступити проти генеральної лінії партії, хоча вона потім платить за це високу ціну, і коли інші політики підтримують саме моральний аспект поступку, в даному випадку, Зінченка. Мені здається, що ця тенденція буде далі спостерігатися, що відповідальність політиків зростає. І, пам’ятаєте, Литвин у своєму виступі говорив, що закінчується “ера Кучми”, і що вступають в силу інші цінності. Я не можу говорити далі, наскільки далеко він може піти у цьому, але мені здається, що це моральна реакція на моральний поступок свого колеги, дійсно, по парламенту.

Данило Яневський

Пане Бондаренко, Ваша точка зору.

Кость Бондаренко

Я вважаю, що тут існує три аспекти, під якими треба розглядати заяву Литвина. Аспект перший: це бажання просто продемонструвати свою певну таку показну слабкість. На Сході цей прийом називається “вишнева гілка”, в японській традиції. Тобто, вважається, що гілка вишнева може взяти на себе велику кількість снігу, гнутися, гнутися під цим снігом, потім раптом випрямитися. Литвин теж постійно демонструє таку свою, ніби-то слабкість, ніби-то податливість, ніби-то таку готовність до компромісів з тим, щоби у вирішальний момент десь “вистрілити”, “випрямитися”, так скажемо.

Що стосується другого аспекту, це бажання десь до деякої міри показати, що є певна колективна узгоджена позиція, і що не він один приймає рішення, а щоби десь поділити гнів можливий “гаранта” між собою і Зінченком. І третє – це бажання, все-таки, наблизити Зінченка до своєї орбіти, зробити такий подвійний блок, персональний блок, скажімо, “блок двох політиків”, без політичної сили, без партій, тандем двох політиків, з яким вони зможуть зіграти якусь успішну гру.

Данило Яневський

Дякую наше опитування, нагадаю слухачам, триває. Ми питаємо, шановні, вашу думку з приводу можливого підписання угоди про ЄЕП. Отже, на цю хвилину: будуть задоволені, якщо цей документ буде підписано, 24 особи, невдоволені, але будуть мовчати –24, проти і будуть протестувати – 140. Якщо Ви хочете висловити Вашу думку, будь ласка. Якщо Ви задоволені, телефон – 490-30-77, якщо Ви невдоволені, але будете мовчати, за українською звичкою – 490-30-75, але якщо будете невдоволені і будете протестувати – 490-29-00. Дзвоніть, і Вас обов’язково почують.

Пане Рибачук, не секрет, що Олександр Зінченко обирався в пакеті з іншими керівниками парламенту, і деякі спостерігачі висловлюють думку, що він може, і не виключають, що він може подати у відставку з цієї посади або СДПУ(о) може зажадати його відставки. Як такі дії, якщо вони будуть вчинені, вплинуть на роботу парламенту?

Олег Рибачук

Я хотів би звернути увагу, що так, це питання вже стає предметом публічних або відкритих дискусій не тільки серед депутатів, але й серед журналістів. І ви знаєте, що і президент Кучма пару днів назад кинув фразу про те, що він поки що вважає це зарано. І мій колега, молодий спікер соціал-демократів Шуфрич, говорив про те, що поки що не на часі. Але нам здається, що, розуміючи логіку цієї сили, вони, безумовно, будуть ставити питання про відкликання. Просто хто буде говорити на часі чи не на часі, і хто буде визначать. Те, що можуть існувати кулуарні домовленості, (мене вже про це запитали, це вже я коментував) так, можливі кулуарні домовленості, це дуже характерно для цієї політичної сили, з іншими фракціями, тому що вони ніколи просто так ніщо не роблять. Це така класична апаратна або кулуарна сила, яка прораховує на багато кроків вперед, і ніколи випадково за часом не робить ніякі дії. Тому, інша справа, що публічно будуть говоритися інші речі. Тобто, тому цілком було б логічно очікувати, що вони не зупиняться на виключенні з партії, і вони будуть робити це далі. Тим більше, що вони хотіли б продемонструвати, що буде з людиною, яка виступить проти генеральної лінії.

Данило Яневський

Чи це означає колапс парламенту?

Олег Рибачук

Я не думаю, що це означає колапс парламенту, але думаю, що це ставить великі моральні проблеми перед іншими членами партії. Зокрема, давайте візьмемо Леоніда Макаровича Кравчука. Ну, це трагедія людини, яка привела Україну до незалежності, а зараз вимушена там десь знову за молодим Шуфричем щось там коментувати від імені есдеків і носити таку трошки поблажливу репутацію серед есдеків. Ну що ви хочете, дід, заговорюється... Я особисто декілька разів таке чув. Я прочитав його книжку “Маємо те, що маємо”, деякі глави з цієї книжки. Я розумію, що у цієї людини особиста трагедія, він знаходиться в тій політичній силі... Він привів Україну до незалежності – це символ незалежності України, а зараз він вимушений з-за ряду обставин коливатися з генеральною лінією якоїсь партії, яку дуже важко пояснити, якав ступає в протиріччя з його особистими переконаннями, я переконаний в цьому.

Данило Яневський

Я дозволив би собі тільки одне зауваження. Князь Талейран, свого часу міністр закордонних справ, при всіх французьких урядах коментував років 20 Наполеона, і нічого – всіх продав, віх купив, і залишився живий. Пане Бондаренко?

Кость Бондаренко

Я вважаю, що тут варто звернути увагу на один суттєвий момент. Олександр Зінченко є в опозиції до Віктора Медведчука, але він не є в опозиції до Леоніда Кучми. Доки він не буде у опозиції до Леоніда Кучми, до його лінії партії, я думаю, що питання про зміну керівництва парламенту не стане. Якщо ж тільки намітиться чіткий тандем Литвин-Зінченко, тоді це питання може постати. Причому, це може бути такий собі вхід в це питання, в цю проблему з чорного ходу, з двору, так скажемо. Можна Геннадія Васильєва поставити, скажімо, генеральним прокурором, і після цього вже ініціювати питання про заміну всього керівництва ВР в пакеті.

Данило Яневський

Досить несподівано, вибачаюсь. Пане Олеже, а Ви вважаєте, що можлива зміна генерального прокурора у нас в Україні ближчими днями?

Олег Рибачук

Я не вважаю, але я дуже підтримую колегу, тому що, знову, я не вірю в те, що такі політичні сили, як есдеки роблять щось випадково, і їх в останню чергу цікавлять там права людини чи смерть Гонгадзе, яка буде завтра. Це дуже цинічний підхід. Їхня гра, скоріше за все, схожа до того, що говорить Кость, тобто, їх цікавить зараз механізм усунення чужими руками під цілком демократичним приводом, вакансія генерального прокурора. Але на місце цього прокурора, як говорять багато аналітиків, в них вже є кандидатура, і скоріше за все це може бути та кандидатура, яку Кость і назвав. Знову, це такі сили, які рахують, а емоції – то для публіки, там технологи працюють і коментують.

Данило Яневський

Олександра Зінченко було виключено з партії, на скільки я знаю, рішенням політбюро в Чернівцях на виїзному засіданні під час святкування у родині іншого відомого соціал-демократа Ігоря Плужнікова. Що це, особиста помста чи початок розколу цієї партії?

Олег Рибачук

В принципі, мова йде про кризу в партії. В партії ряд людей, які вже, напевне, наїлися такої політики досита, і рано чи пізно вони прийдуть до якогось рішення. Я вже називав прізвище першого президента України. Мені здається, що там є іще ряд людей, які просто не можуть грати по таких правилах.

Данило Яневський

Ви до особистих мотивів схиляєтесь, чи до, все ж таки, структурних змін?

Кость Бондаренко

Я вважаю, що наразі про структурні зміни не йдеться у соціал-демократичній партії України(о), і в цьому є слабкість СДПУ(о). Справа в тому, що зараз це виключення Зінченка, ця ситуацій довкола Зінченка, вона демонструє просто те, що Віктор Медведчук до деякої міри мало втручається в справи партії.

Данило Яневський

Мало втручається чи мало впливає?

Кость Бондаренко

Мало впливає....вірніше, мало втручається, він впливи має великі. Він думає, що, сидячи на Банковій, може десь бути спокійним за те, що відбувається на Розі, вулиці Івана Франка чи Чапаєва. Відповідно, він вважає, що його авторитету достатньо. Але попри те, я думаю, що це черговий дзвінок для Медведчука, можливо, важко сидіти на двох стільцях. Треба задуматися – або партія, або керівництво...

Данило Яневський

А на які сили в партії реально спирався Олександр Зінченко і на інтереси яких груп в партії, якщо вони існують?

Кость Бондаренко

Олександр Зінченко був деякою мірою окремим, можна вважати його вовком одинаком, з іншого боку у нього були якісь стосунки із Ігорем Плужниковим, крім того, у нього були дуже сильні закордонні зв’язки, він мав авторитет як на Сході так і на Заході, і відповідно користувався авторитетом всередині партії, до нього прислухалася значна кількість молодих соціал-демократів. І виключення Зінченка, я не думаю, що воно за собою потягне виключення якоїсь когорти, але те, що молодняк СДПУ(о) задумається над політикою свого лідера, думаю, це відбудеться. Задумаються, точно.

Данило Яневський

Ближчим часом.

Кость Бондаренко

Ближчим часом, або буде протягом року якась внутрішньопартійна дискусія, чи відкрита чи закрита, або ситуація за кілька років може вийти з-під контролю Віктора Медведчука.

Данило Яневський

.. Люди обривають телефонні лінії, отож, очевидно, наше не репрезентативне, але все ж таки, опитування говорить - 35 громадян, які до нас додзвонилися, будуть задоволені підписанням такої угоди, 33 не вдоволені, але будуть мовчати, 250 будуть протестувати. Сердечно дякую тим, хто дзвонить. Продовжуйте дзвонити.

Повернемося до нашої теми, до можливих політичних наслідків виключення з політбюро і взагалі з партії СДПУ (о) віце-спікера Зінченка.

Пане Рибачук. Мало хто в Україні вважає, що СДПУ (о) є лівою політичною силою. Тим не менш, лівий рух в Україні так-сяк існує 12 років, і нема ніяких сумнівів, що це буде тривати надалі, з Вашої точки зору, чи може ця відставка вплинути на українських лівий рух, чи він (рух) не помітить цієї відставки, іншим словами, як політикум за межами ВР буде реагувати на це, з Вашої точки зору.

Олег Рибачук

Складно коментувати. Справа в тому, що я особисто не сприймаю СДПУ (о) як публічну партію. Як партію, яка працює з власним електоратом, програма якої співпадає з її реальними діями. Тому, безумовно, важко її відносити до лівого руху, не секрет, що керівництво партії - це люди достатньо забезпечені, як говорив один мій знайомий, лівих можна впізнати.. це прості люди, вони не їздять на мерседесах, вони не так одягнуті, вони представляють інтереси дійсно трудового народу. Дуже важко собі уявити, знаючи верхівку СДПУ(о), що вони опікуються інтересами дійсно народу. Політтехнологи вирахували нішу.. Ідеї соціал-демократів в світі і Європі дуже популярні, але знакове те, що наших есдеків не приймали, я багато подорожував за кордоном. Коли приїжджаєш в Швецію, перше, що вони кажуть - ми знаємо, що у вас є соціал-демократи, але це не наші соціал-демократи. Таке ж було і в Німеччині, де німці святкували річницю соціал-демократії в Німеччині. Тобто це просто гра слів. Технологічно вирахували нішу, зробили програму, тримаються при владі, але на зовсім інших прикладах. Тому мені здається, лівий рух, який до СДПУ не має ніякого відношення, напевно, не буде реагувати на подібні речі. Скоріше за все, будуть коментувати експерти, які знають, і саме так як..

Данило Яневський

А ми експерта зараз і запитаємо. Пане Бондаренко, СДПУ(о) – це ідеологічна чи технологічна сила в українському суспільстві.

Кость Бондаренко

Це технологічна сила, як намагається протягом всього часу свого існування, принаймні, як у 98 році пройшла у парламент, намагається собі знайти якусь ідеологію. Я читав дуже багато ідеологічних розробок ідеологів від СДПУ (о) і можу сказати, що зараз суцільна еклектика у них панує всередині. Вони намагаються пояснити дуже багато всього, при цьому суперечуючи самі собі.

Це з одного боку. Ще один момент. Колись я розмовляв з соціал-демократами на Львівщині, в 98-99 році, коли створювалася СДПУ (о) на Львівщині, можна було читати повідомлення, що у такому –то районі відбулися збори СДПУ, відповідно очолив місцевий осередок керівник місцевої податкової адміністрації. І так у всіх районах Львівщини. В 98-99 році, нагадую, це було. Я тоді говорив: соціал-демократи завжди говорили про необхідність про визволення праці, чи можна говорити про визволення праці зараз нинішніми податківцями. Чи можемо ми говорити, що податківці сприяють визволенню праці? На це мені не давали відповіді. Зараз ситуацію, здається, для пристойності змінили на тій же Львівщині. Там інші люди прийшли.

Данило Яневський

Тобто я Вас зрозумів так, що виключення його з партії означає для керівників податкових і інших адміністрацій сигнал не рухатися...

Кость Бондаренко

Не зовсім. Справа в тому, що Зінченко, на відміну від керівників партії, був одним з небагатьох дійсно публічних політиків і дійсно переконаних соціал-демократів. Те, що - я читав в Зінченка, що Зінченко намагався подавати як ідеологічні розробки, воно свідчило про розуміння Зінченком ідей соціал-демократії, процесів, які відбуваються у світовій соціал-демократії, на відміну від багатьох інших ідеологів в СДПУ(о). Зараз виключення Зінченка перетворює партію на таку дуже цікаву структуру. Є такий віртуальний, деякою мірою керівник, якого мало бачать як лідера соціал-демократів, і є кілька коментаторів, які коментують події, це Кравчук, Шуфрич і ще кілька чоловік, які коментують. Інших просто не видно, партія ніби існує, але вона представлена лише певними особами.

Данило Яневський

Пане Олеже, як, з Вашої точки зору, вся ця інтрига вплине на особисте політичне життя, на майбутню політичну кар’єру шанованого нами віце-спікера?

Олег Рибачук

Мені здається, що віце-спікер визначився. Тут був коментар, що він буде знаходитися в зоні Кучми чи не Кучми, мені здається, що людина переглянула позиції, і я переконаний, що він буде, якщо політично говорити, дрейфувати в бік тих демократичних сил, які дійсно вболівають за якісь цінності, а не грають в коротку гру, технологічну гру, здобуваючи короткі дивіденди.

Данило Яневський

Дякую Вам сердечно. Ваші би слова - да Богу в уха. Тим часом практично остаточні підсумки нашого сьогоднішнього опитування, отож за підписання угоди - 35 слухачів, 34 - будуть невдоволені і мовчати, 350 - рішуче проти і будуть протестувати. Сердечно дякую всім вам, наші слухачі, хто додзвонився до студії.

Завтра, 16 вересня, 3 річниця з дня загибелі Георгія Гонгадзе, в Києві об 11 годині відбудеться поминальний мітинг, а в середу о 18 годині в церкві Св. Василя Великого - панахида у зв’язку з цією трагічною подією. Не забудьте помолитися за його світлу пам’ять.

З нами були Олег Рибачук, фракція “Наша Україна” і Кость Бондаренко, незалежний політолог. Почуймося.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG