Доступність посилання

ТОП новини

Чи буде підписано угоду про Єдиний економічний простір та чи увійде до нього Україна?


Петро Кагуй Чи буде підписано угоду про Єдиний економічний простір та чи увійде до нього Україна?

Прага, 16 вересня 2003 року - Російська преса продовжує активно коментувати ситуацію довкола ідеї Єдиного економічного простору (ЄЕП), угоду про створення якого заплановано підписати 18-19 вересня на саміті країн СНД у Ялті.

Єдиний економічний простір чотирьох республік колишнього СРСР після тривалих і тяжких переговорів втратив одного зі своїх членів – Україну. «Скоріш за все, до саміту в Ялті «четвірку» важко буде реанімувати – Київ висунув неприйнятні умови», - мовиться в редакційній статті впливової російської газети «Ведомости». При цьому газета зауважує: «ще кілька місяців тому було зрозуміло, що Київ не піде на повномасштабну інтеграцію. Також зрозуміло, що Росія не готова створити зону вільної торгівлі, яка має стати першим етапом інтеграції, якщо Україна не візьме на себе зобов’язання перейти після цього до другого етапу – створення єдиного регулювального органу під керуванням Москви.

Творці ЄЕП стали жертвами ілюзій, які поширені в російському і українському суспільствах, - наголошують «Ведомости». У Росії багато хто вважає, що російська держава повинна знову виконати свою місію «збирача земель руських». Останніми роками існує думка, що за це «збирання» можна навіть заплатити. А в Україні, навпаки, багато хто вважає, що їхня держава повинна прагнути до Євросоюзу, куди сателітів Росії не приймають. При цьому вигідну зону вільної торгівлі всіляко вітають. Але, загалом, у Києві в ЄЕПі бачать, і не без підстав, мишоловку, в якій приманкою є дешевий російський газ, - мовиться в редакційній статті.

Однак, - робить висновок московська газета «Ведомости», «жодних економічних чи політичних умов для збирання спадку СРСР зараз немає. Щоправда, і Україну ніхто не чекає в ЄС, але інколи європейські чиновники годують її пустими обіцянками. У цій же жорсткій реальності існує конкуренція між багатьма галузями російської і української економік та окремими бізнес-групами».

А якщо до цього додати «нове загострення між двома головними союзниками – Росією і Білоруссю, - то спробу відновити єдину економіку СРСР можна сміливо вважати за таку, що провалилася», - пише у вівторок російська газета «Ведомости».

А вже інше московське видання «Независимая газета» пише, що, на відміну від лідера Білорусі Олександра Лукашенка, Президент України Леонід Кучма, попри скандали у Києві стосовно ЄЕП, про все вже домовився з Володимиром Путіним.

«Независимая газета» подає дві можливі версії розвитку подій: Перша, що Путін і Кучма переконуватимуть Лукашенка – підписати потрібний їм документ. А інша, цілком протилежна версія, цитую дослівно: «Київ, як і Мінськ, веде з Москвою більш-менш успішну гру у піддавки, а насправді Україні зовсім не хочеться потрапити у зону сильного російського впливу, що неминуче трапиться, якщо схвалять документ. Й тому, Кучма і Лукашенко можуть змовитися і «проти Путіна», - пише у вівторок «Независимая газета».

А ще один російський часопис «Время новостей» звертає увагу на запевнення українських чиновників, що далі від створення вигідної для Києва зони вільної торгівлі, Україна – не піде, а від митного союзу - відмовиться. Але, чи влаштовує такий сценарій Росію? «Сумнівно, що Україна зможе отримати від ЄЕП односторонню вигоду», - підсумовує московська газета «Время новостей».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG