Доступність посилання

ТОП новини

Таджикистан: нелегальне заробітчанство за кордоном. Що спільного між українськими і таджицькими заробітчанами?


Петро Кагуй Таджикистан: нелегальне заробітчанство за кордоном. Що спільного між українськими і таджицькими заробітчанами?

Прага, 12 вересня 2003 року - Виїзд громадян за кордон - на заробітки - залишається однією з найболючіших проблем для українського суспільства. Близько 7 мільйонів українських громадян нині працюють за межами України. І більшість із них працюють нелегально, у важких умовах аби, хоча б у такий спосіб заробити трохи грошей для утримування своїх родин.

Виїзд людей на заробітки за кордон - набрав великих розмахів не лише в Україні, це стосується фактично усіх держав колишнього радянського простору. Особливо гостро ця проблема стоїть у Таджикистані. Із 6 мільйонів населення Таджикистану, від 800 тисяч - до 1 мільйона працездатних таджиків виїхали на заробітки.

Незначна кількість заробітчан із Таджикистану працює і в Україні. Однак, основна частина таджиків їде до Росії. Чому саме до Росії, а не, скажімо, до західних країн? Перш за все, це - географічна відстань та мовний бар’єр. В Росії таджикам легше порозумітися російською мовою.

Багато таджиків-заробітчан говорять, що внаслідок складної економічної ситуації в Таджикистані вони не мають вибору і змушені шукати роботу закордоном, сподіваючись заробити хоча б 100 доларів на місяць. За даними ООН, близько 80 відсотків населення Таджикистану живе за межею бідності.

Більшість проблем, із якими зіштовхуються заробітчани-нелегали, пов’язані саме з їхнім нелегальним статусом. Це відсутність гарантії, що тобі заплатять за роботу, відсутність нормованого робочого дня, медичного забезпечення, проблема житла, тощо.

Вже тривалий час влада Таджикистану і Росія ведуть переговори про можливість ухвалення договору про легалізацію тих таджиків-заробітчан, які вже працюють в Росії.

Часто робітники-нелегали стають жертвами кримінальних угруповань, гинуть чи калічаться на виробництві. Лише за останні три роки, за офіційними даними, Таджикистан поховав близько 250 своїх громадян, які виїхали за кордон на заробітки. Це ті, що були вбиті чи загинули в результаті нещасних випадків. Так, на початку квітня в російському місті Нижнєвартовську у вагончику згоріли 4 молодих таджицьких хлопців-заробітчан. Існують дві версії трагедії: вагончик був підпалений скінгедами або це справа рук місцевого рекету, якому не сплатили грошової частки.

До окремої категорії жертв слід віднести жінок, яких злочинні угруповання використовують у так званій сексуальної індустрії. Щоправда, таких жінок, здебільшого, везуть не до Росії, а до таких країн як Туреччина та Арабські Емірати.

Ось що розповіла наша колега з Таджицької редакції Радіо «Свобода» Хіромон Бакоєва:

«За нашою інформацією є певні групи усередині країни, до речі, до них ще причетні деякі члени таджицького уряду, досить високопоставлені. Ці групи займаються вивезенням дівчат, часто неповнолітніх за підробленими документами. Ïх вивозять до Туреччини, Арабських Еміратів, де вони стають жертвами сексуальної індустрії. Останній випадок, про який було розголошено – затримано одну жінку, яка займалася вивозом неповнолітніх дівчаток до інших країн. Ïї затримали в аеропорту Таджикистану при спробі вивезти двох неповнолітніх дівчат, 14 і 15 років, здається до Арабських Еміратів. Цю жінку затримали. Тобто, уряд про це знає, проводить певну роботу, але не можна сказати, що це якась активна робота», - розповіла Хіромон Бакоєва, наша колега із таджицької редакції Радіо «Свобода».

Я також запитав Хіромон, чи таджики, які виїжджають за кордон, прагнуть лише заробити гроші і повернутися на Батьківщину, чи все-таки вони намагаються виїхати із Таджикистану назавжди?

Хіромон Бакоєва: «Ні, ні! Наскільки я знаю, немає такої тенденції, щоб залишити країну і виїхати на завжди. За звичай, вони виїжджають з однією думкою – заробити гроші, щоб зробити собі життя кращим, собі, своїм дітям і своїм рідним», - зауважила Хіромон Бакоєва, наша колега із таджицької редакції.

Як бачимо, доля заробітчан-нелегалів багато у чому схожа, не дивлячись чи йдеться про громадян України, чи, скажімо про білорусів, чи тих же таджиків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG