Доступність посилання

ТОП новини

Фестиваль документальних фільмів про Чечню проходитиме у Вашингтоні 16-18 вересня


Петро Кагуй Фестиваль документальних фільмів про Чечню проходитиме у Вашингтоні 16-18 вересня

Прага, 15 вересня 2003 року - Кінофестиваль організували кілька правозахисних організацій, серед яких: Amnesty International, Міжнародна Гельсінська Федерація та міжнародне правозахисне товариство «Меморіал». В такий спосіб правозахисники намагаються привернути увагу світової громадськості і політиків до війни у Чечні та продемонструвати справжнє обличчя того, що офіційна Москва називає «антитерористичною операцією» у Чеченській Республіці.

Фестиваль документальних фільмів про Чечню проходитиме у вашингтонському кінотеатрі «Visions». Дату 16-18 вересня вибрано не випадково. Вона співпадає із запланованим візитом президента Росії до Сполучених Штатів, під час якого Володимир Путін зустрічатиметься з президентом США Джорджем Бушем.

На фестивалі продемонструють 8 кінострічок, знятих кінорежисерами 5 країн. Розпочнеться фестиваль документальним фільмом «Вітання з Грозного» режисера Пола Мітчелла. Цей фільм Мітчелл зняв у 2002 році у самій Чечні та сусідніх регіонах. У фільмі йдеться про так звані «зачистки» у чеченських селах, а також про життя чеченських біженців у Панкійському міжгір’ї на території Грузії.

У програмі фестивалю два фільми британського режисера Дана Ріда: «Терор у Москві» - про захоплення заручників у театральному центрі на Дубровці та кінострічка «Війна Бабицького» - про історію журналіста Андрія Бабицького, якого свого часу викрали у Чечні російські спецслужби і який чудом залишився живим.

А фільм «Чеченська колискова» грузинського режисера Ніно Кіртадзе - розповідає про те, що пережили у Чечні п''ятеро військових репортерів, на очах яких гинули мирні мешканці.

Серед представлених фільмів також кінострічка голландського режисера Джоса Де Путтера «Танцюй, Грозний, танцюй». Цей фільм розповідає про історію учителя танців, який зумів провести дитячу танцювальну групу через руїни Грозного - до успішного туру країнами Західної Європи.

Триденний фестиваль документальних фільмів про Чечню, який завтра розпочинається у Вашингтоні, є вже другим подібним заходом правозахисників. Перший такий фестиваль відбувся у червні цього року у Лондоні під час офіційного візиту президента Росії до Великобританії. Організатори фестивалю надсилали Володимиру Путіну та прем’єр-міністру Британії Тоні Блеру запрошення. Однак, до програми візиту Путіна цей фестиваль не було включено, залишилося поза увагою і питання про дотримання прав людини у Чечні.

Чи відреагують цього разу вже президенти Росії і Сполучених Штатів на нинішній фестиваль у Вашингтоні? – не відомо! Тим часом, правозахисники готуються вже і до наступної демонстрації документальних фільмів про війну у Чечні.

Третій кінофестиваль відбудеться 23-25 вересня у Нью-Йорку, де президент Росії Володимир Путін має виступати на сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Організатори цих кінофестивалів, як наголошує правозахисне інформаційне агентство «Пріма», сподіваються довести усьому світові думку про необхідність припинення війни у Чечні, припинення геноциду чеченського народу. А в самих чеченців правозахисники прагнуть посилити віру в те, що світ не байдужий до їхньої долі та їхніх нинішніх страждань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG