Доступність посилання

ТОП новини

США знову обвинувачують Сирію у ворожих діях проти коаліційних сил в Іраку.


Михайло Мигалисько США знову обвинувачують Сирію у ворожих діях проти коаліційних сил в Іраку.

Прага, 17 вересня 2003 - Уже вдруге цього року Сполучені Штати публічно обвинувачують Сирію у втручанні у воєнну операцію очолювану Сполученими Штатами в Іраку. Під час візиту до Кувейту у понеділок державний секретар Сполучених Штатів Колін Пауелл звернув увагу на те, що «Сирія не робить достатніх зусиль, щоб перешкодити проникненню в Ірак іноземних бойовиків та не розриває зв’язків із терористичними угрупованнями». Минулого тижня виступаючи у Багдаді міністр оброни США Доналд Рамсфельд заявив, що найбільше захоплених елементів прибули на іракську територію із Сирії та Лівану. Радник президент США з питань національної безпеки Кондоліса Райс вказала на те, що кількість іноземних терористів, які прибули до Іраку, перевищує кілька сотень а може й тисячу, й вони, ймовірно пройшли табори навчання терористичної мережі Ал Каїди. Офіційний Дамаск однак спростовує такі твердження й висловлює готовність, за певних умов, до діалогу з Вашингтоном.

У вівторок у палаті представників Конгресу США мало місце слухання у справі законопроекту щодо запровадження санкцій проти Сирії. Джон Болтон - заступник державного секретаря США щераз звернув увагу на проблеми із діями Сирії: «Ми помітили, що Сирія зробила низку ворожих акцій у відношенні до сил коаліції в Іраку. Сирія дозволила, щоб військова техніка проходила на іракську територію на початку війни. Сирія дозволила добровольцям перейти до Іраку й нападати та вбивати наших військовослужбовців під час війни і це триває досі» - наголосив чільний представник американського зовнішньополітичного відомства.

Джон Болтон висловив також стурбованість тим, що Сирія намагається роздобути технології подвійного вжитку: «Росія й Сирія ухвалили проект програми співпраці в галузі атомної енергетики. Ширший доступ до російського ядерного досвіду може надати нові можливості для Сирії розгортати власні потужності, якщо Дамаск вирішить йти шляхом здобуття ядерної зброї». Згідно з повідомленням агентства Ассошіейтед Пресс, після слухання в Конгресі Джон Болтон відбув на переговори до Москви.

Міністр закордонних справ Сирії Фарук Шараа відкинув обвинувачення американських офіційних осіб. Дамаск готовий до діалогу з Вашингтоном на «розумних умовах» - заявив Шараа.

Заступник державного секретаря США Джон Болтон вніс Сирію, спільно з Іраном, Північною Кореєю та Лівією до списку «країн ізгоїв, які агресивно намагаються роздобути зброю масового знищення та системи їхнього доставляння, що становить загрозу для національної безпеки США»

На запитання конгресмена Ґарі Акермана, чи йдеться про можливість зміни режиму в Сирії, високопоставлений представник державного департаменту зауважив: «Ми воліємо вирішувати ці проблеми мирними дипломатичними заходами, однак президент США чітко заявив, що не виключається жодного можливого заходу» - додав Джон Болтон.

В інтерв’ю радіо Свобода Антоні Кордесман - американський експерт з Центру стратегічних та міжнародних студій - зазначив, що слід звернути увагу й на можливі позитивні наслідки тиску Вашингтона на Дамаск: «Якщо Сирія проведе економічні реформи, то з упевненістю може очікувати американські інвестиції. Якщо Сирія проявить інтерес до палестинсько-ізраїльського мирного процесу, США її підтримають, так як це було й в минулому. Якщо Сирія виявить готовність співпрацювати у відбудові нового Іраку то Сполучені Штати визнають, що Сирія має легітимний інтерес у мирній та сучасній іракській державі» - вважає Антоні Кордесман з вашингтонського Центру стратегічних та міжнародних студій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG