Доступність посилання

ТОП новини

Триває допит підозрюваного у вбивстві Анни Лінд.


Людмила Ваннек Триває допит підозрюваного у вбивстві Анни Лінд.

Прага, 17 вересня 2003 - Поліція Швеції сьогодні почала допит підозрюваного в убивстві міністра закордонних справ Анни Лінд. Підозрюваний, чиє ім’я не розголошується, заперечує свою причетність до вбивства. 35-річного шведа заарештували учора ввечері в одному з ресторанів на околиці Стокгольма.

Для того, щоб ідентифікувати злочинця, слідство мало відеозапис із торговельного центру, де був скоєний замах, і зразки ДНК можливого вбивці. За словами представника поліції Стіни Весслінг, «його заарештували без якихось ускладнень поліцейські у цивільному. Наразі провадиться допит підозрюваного і криміналісти вивчають зразки ДНК".

Інтерес мас-медіа до затримання підозрюваного у вбивстві Лінд – неабиякий. Власне, вже наступного дня після убивства газети оприлюднили фото (хоча й зі затемненим обличчям) людини, яка, можливо, вчинила напад. Це, на думку поліції, було хибним кроком. Тому слідчий, який провадив учорашнє затримання, Лейф Йеннеквіст звернувся до преси зі словами: «Те, що нам зараз треба – це можливість працювати у спокої».

Газети ж уже повідомили, що 35-літній швед належав до неонацистської організації. Інформацію про право-радикальні підґрунтя для вбивства спростував представник поліції, виступаючи на радіо. За даними правоохоронних органів, у злочинця було щонайменше п’ять спільників. Стокгольмські ЗМІ повідомляють, що затриманий раніше 18 разів притягався до відповідальності.

За шведськими законами заарештованому мають бути висунуті звинувачення протягом трьох днів. У цій же справі перших результатів допиту очікують завтра.

Анна Лінд була вбита лише за кілька днів до референдуму, де мало вирішуватися питання, чи запроваджуватиме Швеція загальноєвропейську валюту Євро. Після вбивства цієї активної захисниці євро, багато оглядачів припускали, що лише з міркувань солідарності з улюбленою політичною діячкою громадяни скажуть ТАК.

Втім, такі припущення були хибними. Результати референдуму виявилися невтішними для прихильників євро.

Учора двоє синів Анни Лінд і її чоловік зробили коротке письмове звернення до громадськості з приводу вбивства їхньої мами і дружини. Зокрема, 13-річний син Давід написав таке: «Я втратив найкращу в світі маму. І найважливішим для мене цієї миті є те, що моя матуся й хотіла б: не думати про помсту".

А 9-річний Філіп повідомив: "Свого листа я поклав до маминої труни, бо я не хочу, щоб його цитували газети".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG