Доступність посилання

ТОП новини

Віце-президент Національного союзу журналістів Великобританії Саймон Пірані вірить, що правду про організаторів і виконавців вбивства Георгія Гонгадзе вдасться остаточно встановити.


Сергій Куделя Віце-президент Національного союзу журналістів Великобританії Саймон Пірані вірить, що правду про організаторів і виконавців вбивства Георгія Гонгадзе вдасться остаточно встановити.

Лондон, 16 вересня 2003 року.

Сергій Куделя

У день третіх роковин зникнення Георгія Гонгадзе британський Національний союз журналістів організував вечір пам’яті українського журналіста. Була присутня на вечорі й його дружина - Мирослава Гонгадзе. У своєму виступі вона заявила про політичну заангажованість розслідування вбивства її чоловіка. У зв’язку з цим вона висловила сумнів, чи можливе покарання винних у скоєнні злочину, якщо в Україні й надалі зберігатиметься нинішня влада. Мирослава Гонгадзе також закликала розробити міжнародні механізми, які б дозволили розслідувати такі злочини.

Віце-президент Національного союзу журналістів Великобританії Саймон Пірані розповів про причини такої уваги його організації до справи Гергія Гонгадзе в інтерв’ю радіо «Свобода».

Національний союз журналістів Великобританії звертає увагу на всі випадки переслідування журналістів у зв’язку з їхньою професійною діяльністю. Однак, як вважає Саймон Пірані, вбивство Георгія Гонгадзе відрізняється від усіх інших випадків загибелі журналістів, що і пояснює таку увагу британців до цієї справи.

Саймон Пірані

У цій справі винятковим фактором є те, що усі факти вказують на причетність чільних посадових осіб до вбивства журналіста і ці докази були проігноровані. Отже, це не лише справа вбивства нашого колеги, але й випадок, коли свідчення на записах Мельниченка були не взяті до уваги слідством.

Сергій Куделя

Пірані також зазначив, що увага міжнародних організацій до справи Гонгадзе залишається не менш інтенсивною, ніж у перший рік після його зникнення.

Саймон Пірані

Журналісти в багатьох країнах продовжують висловлювати своє занепокоєння перебігом розслідування вбивства Гонгадзе. І сьогодні на зустріч прибули журналісти з Голландії, Ірландії, Угорщини та інших країн. Це лише ті, яких я знаю особисто. Завдяки Міжнародній федерації журналістів, завдяки Раді Європи був здійснений чималий тиск на українську владу.

Сергій Куделя

Попри незадоволення перебігом розслідування вбивства, Пірані все ж вірить, що правду про його організаторів і виконавців вдасться остаточно встановити. Однак, результати, на його думку, будуть досягнуті не завдяки діям української влади, а завдяки зусиллям інших українських журналістів та громадських активістів.

Саймон Пірані

Українське суспільство обов’язково дізнається правду про вбивство Георгія Гонгадзе завдяки діяльності парламентської комісії Омельченка і інших народних депутатів, які займаються цією справою. Українські журналісти також послідовно виступають за чесне розслідування цієї справи і я думаю, вони отримають результат.

Сергій Куделя

Пірані також згадав про вбивство іншого журналіста - росіянина Дмитра Холодова. Хоча російський суд так і не визнав відповідальності чільних посадовців Міністерства оборони Росії до організації злочину, їхня роль була висвітлена на сторінках російських газет. Така моральна відповідальність перед суспільством може, на думку Пірані, є не менш важливою, ніж кримінальна, і у справі Гонгадзе вона неминуче настане, зазначив британський журналіст.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG