Доступність посилання

ТОП новини

Меморіал жертвам голодомору у Києві може перетворитися на ще один «Майдан Незалежності», попереджають західні оглядачі.


Марія Щур Меморіал жертвам голодомору у Києві може перетворитися на ще один «Майдан Незалежності», попереджають західні оглядачі.

Прага, 18 вересня 2003 – У п’ятницю, 19 вересня журі в Україні має вибрати найкращий проект меморіалу жертвам голодомору. Однак обставини, що супроводжують плановане у Києві будівництво, викликають подив не лише української громадськості, але й іноземців, яким небайдужа доля України. Нове місце майбутнього меморіалу, що було перенесене з центру міста, та запропоновані на огляд проекти вони вважають недостойними пам’яті жертв цієї трагедії. Таку точку зору в інтерв’ю радіо “Свобода” висловив Морґан Вільямс, старший радник фундації “США-Україна”, недержавної організації, що підтримує розвиток демократії, поваги до прав людини та вільного ринку в Україні.

Сімдесяті роковини голодомору Україна відзначить серед іншого зверненням до світової громадськості на рівні ООН, щоб голодомор був визнаний геноцидом, злочином проти людськості, а не лише проти українського народу. Із цією пропозицією президент Леонід Кучма має виступити у штаб-квартирі ООН у Нью - Йорку. Тому не має дивувати, що іноземцям небайдуже, як виглядатиме і де буде розташований майбутній меморіал, говорить Морґан Вільямс.

«Меморіальний комплекс, який планують збудувати в Україні, має бути значним і становитиме інтерес не лише для українців, але для всіх, хто цікавиться Україною по всьому світу. Багато людей, що приїжджатимуть в Україну, захочуть побачити комплекс і взяти участь у цьому проекті, бо він має не лише розповідати, але і досліджувати історію України. Тож, на нашу думку, це дуже значний проект з міжнародним розголосом».

Проте мій співрозмовник говорить, що виставка проектів, яка проходить нині у Будинку художників у Києві, не відповідає значенню меморіалу. «Багато людей, з якими я розмовляв і які бачили ці макети ( а це як митці з України, так і зі Сполучених Штатів та Канади), говорять, що проекти не відповідають модерним вимогам. Вони не зворушують, вони нічого не говорять про голодомор. Релігійні символи, що їх рясно використовують автори проектів, нагадують швидше релігійну установу, ніж пам’ятник, який споруджує держава. Крім того, перед митцями поставили завдання увічнити не лише жертви голодомору, але і практично усіх, хто постраждав від сталінізму, що робить їхнє завдання практично нездійсненним».

Окреме нарікання іноземців Морґан Вільямс висловив щодо місця майбутнього монументу. «Спочатку ми чули, що монумент має бути збудовано поблизу Лаври, але потім пішли чутки, що хтось із багатих і впливових мав інші плани на це місце, так що проект перенесли під радянську «залізну жінку». Там немає ніякого транспорту і це дуже погано, бо до меморіалу приходитимуть мільйони відвідувачів».

На думку Морґрана Вільямса, щось не в порядку у самому процесі подачі і відбору архітектурних проектів, бо талановиті автори навіть не беруть у них участь, вважаючи, що вибір журі зроблений ще перед конкурсом. Він не хотів би, щоб меморіал жертвам голодомору не спіткала доля Майдану Незалежності, бо цей проект був втілений, незважаючи на те, що він мав багато критиків. «Політичний процес зводить проект до найменшого можливого спільного знаменника, замість того, щоб підносити його до найбільшого. І тоді посередність стає нормою», - говорить радник фундації “США-Україна”.

Змінити цей процес фундація в змозі, але збирається використати усі можливості для того, щоб донести важливість і міжнародне значення проекту до тих, від кого він залежить. Ті, хто доклали великих зусиль упродовж багатьох десятиліть для того, щоб світ дізнався про українську трагедію 1932-1933 років, не хочуть задовольнитись посередністю. «Цей меморіал будуватиметься на багато років, тому важливо, щоб це був першокласний, світового рівня меморіал. І ми би хотіли, щоб саме так і сталося», - зазначив у інтерв’ю радіо “Свобода” Морґан Вільямс, старший радник фундації “США-Україна”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG