Доступність посилання

ТОП новини

Запоріжжя зустрічало учасників засідання Ради Міжнародного Конгресу промисловців та підприємців.


Леся Кленович Запоріжжя зустрічало учасників засідання Ради Міжнародного Конгресу промисловців та підприємців.

Запоріжжя. 18 вересня 2003 - Ми не проти політичної незалежності країн СНД. Проте, незалежність економічна – це просто абсурд. На такій думці побудували свою зустріч учасники засідання Міжнародного конгресу промисловців та підприємців, що впродовж двох днів тривало у Запоріжжі.

Засідання Ради МКПП було присвячене особливостям розвитку бізнесу країн, економіки яких пережили період стагнації. Президенти національних об”єднань промисловців та підприємців, працедавці з понад 20-ти країн-учасниць Конгресу обговорили сучасні механізми міжрегіонального та прикордонного співробітництва, а також роль і місце кожного у розвитку соціального партнерства. Насамперед, йшлося про інтеграцію на Захід через вступ до ЄЕП. До речі, саме під час пленарного засідання Ради Конгресу до президії надійшло повідомлення про те, що депутати ВРУ проголосували за приєднання до країн з єдиним економічним простором. Натомість члени МКПП підписали звернення до учасників ялтинського саміту, в якому одностайно підтримали політику “східної четвірки” щодо спільного економічного розвитку.

Чому ж для проведення цього поважного заходу обрали саме Запоріжжя? З цим питанням я звернулась до президента Запорізької обласної спілки промисловців та підприємців “Потенціал” Петра Ваната.

Петро Ванат: “Дуже велика зацікавленість до нашого регіону. Він інвестиційно привабливий. І сьогодні йдеться про відновлення колись втрачених зв”язків. А сьогодні це нове поле для співдружності”.

Один з таких прикладів – акціонерне товариство “Мотор Січ”. На запрошення його керівництва й прибули колеги-промисловці з багатьох країн Східної Європи та Азії. За словами голови правління, генерального директора “Мотору” В’ячеслава Богуслаєва, проекти, що над ними працює підприємство сьогодні, природно, мають бути міжнародними. Це вигідно як в економічному, так і в геополітичному плані. Приміром, у літаках класу, до якого належить новий АН-70, зацікавлена вся Європа. А високі технології та потужний потенціал дозволяють запорізьким моторобудівникам постійно нарощувати темпи виробництва. Проте доставляти продукцію замовникам доводиться, долаючи значні перешкоди, обумовлені геополітичною роз’єднаністю країн-партнерів. Недосконале законодавство заважає майже усім суб’єктам СНД розвивати економіку належним чином, вважають члени МКПП. Однак, за словами почесного президента МКПП, президента РСПП Аркадія Вольського, Міжнародний Конгрес може істотно впливати на діяльність законодавчої та виконавчої влади своїх держав.

Аркадій Вольський: “ Гасло “працювати без уряду”, можливо, трішки погано звучить, але ми йдемо крізь уряд. Коли встановлюємо двосторонні зв’язки , ми намагаємось в умовах ринкової економіки йти напряму”.

Таким же чином члени Конгресу працювали й на запорізькій зустрічі. Приміром, поки український уряд вирішує, як рятувати вітчизняний ринок зерна, бізнесмени просто укладають обопільно вигідні угоди. Про такий випадок розповідає Президент МКПП Віктор Глухих.

Віктор Глухих: “Я вам скажу ось що: дещо смішно, але вже сьогодні один з наших бізнесменів румунських працює із запорізькими промисловцями щодо постачання сюди зерна. Розуміє, що тут трапилась біда в Україні і вже пропонує, причому за цінами значно нижчими, ніж на біржі.”

До речі, вже наступного дня представник ЗОСПП підтвердив наявність такої угоди про постачання з Румунії одного мільйона тонн зерна до Запоріжжя. Президент МКПП пан Глухих підбив підсумок зустрічі так:

Віктор Глухих: “Наше завдання – просто виявити ті проблеми, які інують, і допомогти їх вирішити. Мабуть, як на кожній нормальній зустрічі”.

Колегу підтримав і віце-президент МКПП, президент УСПП Анатолій Кінах, додавши, що без інтеграційних процесів, без виходу наших галузей на зовнішньо-економічний постір Україна буде мати показники абсолютно неадекватні економічним можливостям.

Анатолій Кінах: “А в ринковій економіці вакууму не буває: якщо ми втрачаємо економічний простір або в Росії, або десь у Європі, приходять треті, четверті і повернутися туди буває просто неможливо. У цьому суть цих процесів. І ми дуже хотіли б, щоб вони, відповідно до того, як Україна набирає обертів як незалежна держава, вирішувались на основі жорстких прагматичних економічних підходів.”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG