Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі експерти сумніваються в дієздатності ЄЕП.


Надія Кандиба Німецькі експерти сумніваються в дієздатності ЄЕП.

Німеччина, 19 вересня 2003 - У Ялті президенти України, Росії, Білорусі та Казахстану підписали угоду про створення так званого Єдиного економіченого простору. За цим процесом уважно стежать також на Заході. Німецькі експерти, однак, досить скептично ставляться до такого новоутворення.

Входження до Єдиного економічного простору, принаймні, для України, яка прагне інтегруватися до західноєвропейських та міжнародних структур, принесе більше недоліків, ніж переваг. Таку думку цими днями неодноразово висловлювали німецькі оглядачі та економісти. Нещодавно німецька газета “Франкфуртер альгемайне цайтунг” застерігала, що внаслідок членства в ЄЕП Україна може втратити перспективу зближення з Європейським союзом. На думку членів групи німецьких консультантів при українському уряді, можливе створення митного союзу між Росією, Україною, Казахстаном та Білоруссю стане серйозною перешкодою на шляху вступу України і до Світової організації торгівлі. Подібної думки дотримується також співробітник мюнхенського Інституту Східної Європи Фолькер Вінценц:

“Такий крок може сповільнити просування України в напрямку Світової організації торгівлі та Європейського союзу. Все залежатиме від того, чи не суперечитиме угода про створення Єдиного економічного простору іншим міжнародним домовленостям України і особливо Договору про партнерство та співробітництво з ЄС, який передбачає скасування митних перешкод у двосторонніх торговельно-економічних відносинах”, - наголосив німецький експерт. На думку Фолькера Вінценца, спроба відродити колишні виробничі зв”язки є цілком доцільною справою. Однак може трапитися так, що через різні розміри митних зборів Україна буде змушена розвивати відносини з новими партнерами в рамках ЄЕП, хоча з економічної точки зору це буде для неї невигідно. Фолькер Вінценц зауважив, що нині дуже складно передбачити, в якому напрямку розвиватиметься Єдиний економічний простір. Росія наполягає на створенні митного союзу, Україна говорить передусім про зону вільної торгівлі. З огляду на таку невизначеність Фолькер Вінценц зазначив:

“Я сумніваюсь у тому, що Єдиний економічний простір взагалі колись буде дієздатною конструкцією. У минулому колишні радянські республіки вже неодноразово намагалися створити подібні економічні зони. Але досі це робилося без особливого успіху”, - нагадав співробітник мюнхенського Інституту Східної Європи Фолькер Вінценц. Водночас він застеріг, що політичні заяви, які супроводжують цей процес, викликають відчуття невпевненості в інвесторів, що, принаймні в короткостроковій перспективі, може негативно вплинути на притік західних інвестицій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG