Доступність посилання

ТОП новини

Ольга Колінько в Донецьку.


Сергій Гармаш Ольга Колінько в Донецьку.

Донецьк, 22 вересня 2003 – П’ятий день на Донеччині працює Координаційний комітет при Президентові України з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією на чолі з його головою Ольгою Колінько.

Приводом для приїзду Ольги Колінько на Донеччину стало пікетування двадцятьма шістьма громадянами області приймальні адміністрації Президента України. Ці люди приїхали до Києва шукати справедливості по своїх кримінальних та судових справах, бо, як вони вважають, донецькі правоохоронці не хочуть об’єктивно вирішувати їхні проблеми. При цьому, більшість пікетників уже неодноразово були на прийомі в тій же Адміністрації Президента, в Генпрокуратурі, в Ніни Карпачової і так далі. У листопаді минулого року за скаргою цієї ж двадцятки в Донецьк приїздив навіть комітет Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією. Але люди поїхали пікетувати адміністрацію глави держави, бо вважають, що всі їхні звернення повертаються для перевірки в Донецьк, а в Донецьку скарги перевіряють ті, на кого скаржаться. Тож 17 вересня, за дорученням президента України, голова Координаційного комітету при президентові з питань боротьби з оргзлочинністю та корупцією Ольга Колінько почала прийом громадян у Донецьку. Коментуючи цю поїздку, керівник управління Адміністрації Президента з питань судової реформи та діяльності правоохоронних органів Валерій Коваленко ще 16 вересня сказав, що вона викликана “критичною ситуацією, яка склалася на Донбасі через бездіяльність робітників правоохоронних органів на звернення громадян”. Отже, пані Колінько має перевірити скарги громадян і правомірність (чи не правомірність) реакції на них правоохоронців та місцевої влади.

Вже в перший же день роботи на прийом до Ольги Колінько записалося 346 осіб. Вона приймала їх майже до третьої ночі, але встигла прийняти лише 60 громадян. Наступного дня кількість тих,хто бажав поспілкуватись з посланницею Президента, досягла 430 осіб. Прийнято було 80. Така велика кількість справ, які розглядає комітет у Донецьку, викликає сумніви щодо можливості ретельності їхньої перевірки, а отже й об”єктивності висновків щодо них. Думкою з цього приводу поділився один з 26 пікетників Президентської Адміністрації Віктор Четверик:

“З самого початку ми маємо сумнів щодо питань організаційного порядку. По перше , вирішити справи більшості заявників Ользі Михайлівні не уявляється можливим. Ми це ми розуміємо. Але ми розуміємо і те, що вона, як представник Президента, має великі повноваження, і їй необхідно звітувати перед Президентом за свою роботу. Як це буде йому представлено, ми не знаємо, але ми сподіваємось, що вона, як представник Президента, щось вирішить щодо наших справ. Але сумнів у нас великий”.

Станом на понеділок у списках на прийом до Ольги Колінько записані 453 громадян. З них не прийнятими залишаються 120.

На жаль, пані Колінько не зустрічається з донецькою пресою. Тож невідомо, як довго вона перебуватиме в Донецьку і яку оцінку дасть правоохороням області. Відомо лише, що до кінця місяця вона має звітувати про свою роботу на Донеччині Президенту Кучмі. Нагадаю, після аналогічних виїздів Ольги Колінько на Львівщину Президент відправив у відставку голову Львівської обладміністрації та керівників правоохоронних органів області. Такі ж наслідки для правоохоронців мав виїзд Ольги Колінько в Одесу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG