Доступність посилання

ТОП новини

Яку мету переслідує Росія, проводячи у Чеченській республіці вибори президента?


Петро Кагуй Яку мету переслідує Росія, проводячи у Чеченській республіці вибори президента?

Прага, 22 вересня 2003 року - 5 жовтня у Чечні мають відбутися президентські вибори. Наскільки вони легітимні, і про що свідчить нещодавно оголошений імпічмент президентові Аслану Масгадову? Яку мету переслідує Росія, проводячи ці вибори? Цими питаннями переймаються політичні оглядачі та правозахисники.

«На думку багатьох аналітиків, нинішні вибори у Чечні організовані Москвою в рамках стратегії виходу із жахливої руйнівної війни, якій не видно кінця», - пише цими днями американська газета «The New York Times», зауважуючи, що після 4 кривавих років Кремль змушений робити те, що зробили Сполучені Штати у В’єтнамі під тиском свого народу: оголосити перемогу і піти геть.

Президент Росії Володимир Путін вже оголосив про закінчення війни, а чеченських повстанців на мові Кремля називають не інакше, як «бандитами і звичайними злочинцями», якими повинна займатися міліція.

Стратегія виходу Кремля з війни є частиною досить реальних виборів, але не президента Чечні, а Державної Думи Росії наприкінці цього року, а також виборів президента Росії у березні наступного року, зауважує «The New York Times» і при цьому наводить слова відомого російського правозахисника Сергія Ковальова: «Вибори у Чечні потрібні виключно для того, щоб напередодні парламентських виборів у Росії можна було оголосити: «Ситуація у Чечні нарешті стабілізується, ось і вибори проведені. А потім голосуй за нас, правлячу партію».

Очевидно, що одним із козирів Кремля стало оголошення імпічменту президентові Чечні Аслану Масгадову. З такою заявою виступив 11 вересня колишній заступник голови чеченського парламенту Іса Теміров разом із кількома іншими чеченськими депутатами. У відповідь на це оприлюднена заява Координаційної Ради комітетів Парламенту Чеченської Республіки «Ічкерія», у якій спростоване повідомлення про імпічмент, а самого Ісу Темірова та ще кількох осіб оголошено зрадниками чеченського народу.

Ми звернулися за коментарем до першого заступника міністра закордонних справ Чеченської Республіки «Ічкерія» Усмана Ферзаулі.

«Президент Чечні Аслан Масгадов у воєнний час є ще й головою державного комітету оборони. Більше того, у період війни, згідно з конституцією Чеченської Республіки «Ічкерія», ніхто не має права робити подібні випади. Маю на увазі так званий імпічмент. Так от, націонал-зрадники, які перейшли на сторону агресора, не мають права оголошувати імпічмент», - заявив перший заступник міністра закордонних справ Чеченської Республіки «Ічкерія» Усман Ферзаулі.

А на питання, що може змінитися у Чечні після нинішніх президентських виборів, пан Ферзаулі сказав: «А що змінилося після так званого референдуму? Абсолютно нічого! На жаль, Кремль, Москва, уряд Росії сприймає бажане за дійсне. У Чечні триває війна народу проти окупації, проти того юридичного, правового свавілля, з боку окупаційної армії і російських спецслужб на території Чечні. І тому я цілком упевнено і офіційно заявляю, що жодні вибори не зможуть врегулювати наші стосунки. У нас є проблеми, йдеться про проблеми між Чеченською Республікою і Російською Федерацією. Доки сторони конфлікту не сядуть за стіл переговорів, я більш ніж упевнений, жодні так звані вибори, ситуації не можуть врегулювати», - наголосив представник чеченського уряду Усман Ферзаулі, який нині перебуває на території Данії.

А щодо того, хто стане переможцем на нинішніх виборах у Чечні, пан Ферзаулі зауважив: «Це цілком однозначно. Є так званий ставленик Кремля. Це буде Кадиров, який іде на повідку Кремля і Кремль хоче бачити його як новоявленого президента. Він уже називає себе «виконуючим обов’язки президента». І його в принципі вже вибрали... Так що думка народу немає жодного значення», - заявив в інтерв’ю радіо «Свобода» Усман Ферзаулі, перший заступник міністра закордонних справ Чеченської республіки «Ічкерія».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG