Доступність посилання

ТОП новини

Білоруський президент Олександр Лукашенко загрожує не займатися інтеграцією та вилучити з неї Киргизстан і Таджикистан.


Юрій Свірко Білоруський президент Олександр Лукашенко загрожує не займатися інтеграцією та вилучити з неї Киргизстан і Таджикистан.

Мінськ, 19 вересня 2003 - Лідер Білорусі на саміті в Ялті особливо відрізнявся своїми сенсаційними заявами, які не дуже подобалися його колегам-президентам.

Після церемонії підписання в Ялті угоди та концепції формування єдиного економічного простору чотирьох держав СНД: Росії, України, Казахстану та Білорусі, – президент останньої Олександр Лукашенко заявив, що підписував ці документи з великим сумнівом стосовно їхнього майбутнього.

“Білорусь буде робити реальні кроки ,тільки якщо всі держави будуть виконувати положення угоди та концепції. Якщо Росія, Україна та Казахстан зроблять реальні кроки вперед, тоді ми теж будемо йти в ногу разом з ними”.

Мінські оглядачі кажуть, що ця заява є досить смішною, оскільки Олександр Лукашенко завжди називав себе чемпіоном інтеграції, а тут виступає як аутсайдер. Але політологи в Мінську міркують, що така заява мала своєю метою показати голові Ради керівників держав СНД Леоніду Кучмі, що це він, президент України, гальмує процес інтеграції.

Справді, в Ялті президент Лукашенко сказав: якщо підуть знов застереження та різні швидкості, різні рівні інтеграції, Білорусь цим не займатиметься, тому що це великі видатки й перспектива повторити долю СНД.

Білоруський лідер додав, що він не погоджується зі внесеним до ялтинських документів на прохання українського президента визначення різнорівневої та різношвидкісної інтеграції. На думку Олександра Лукашенка, треба було йти шляхом схвалення рішень з однією швидкістю та разом розв”язувати ті проблеми, що постають перед учасниками інтеграції.

Проте Лукашенко нагадав, що коли тільки почалося обговорення ідеї єдиного економічного простору чотирьох держав СНД, тоді була думка, що можна буде розпустити ЄврАзЕС (Євразійську економічну спільноту), до якої не входить Україна, але входять Киргизстан і Таджикистан.

У відповідь на це український президент Леонід Кучма закликав білоруського колегу не видавати секретів, хоча зовсім не є секретом те, що Киргизстан вступив до Світової організації торгівлі, а в Таджикистані після громадянської війни економіки майже немає.

Тим часом мінські оглядач вважають, що скоріше доведеться розпускати союз Білорусі та Росії. Олександр Лукашенко на початку цього тижня літав до Сочі, де впродовж кількох годин обговорював з Володимиром Путіним майбутнє білорусько-російської інтеграції. Домовилися тільки про перехід на ринкові ціни на газ.

І в Ялті Лукашенко знову попросив Путіна про зустріч. Тепер вона тривала півгодини. Але головної зустрічі – офіційного засідання Найвищої державної ради союзної держави Білорусі та Росії, яке було заплановане ще на 2 квітня цього року – так і не призначили. Цим у Мінську і пояснюють незадоволення Олександра Лукашенка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG