Доступність посилання

ТОП новини

У Белградi заарештували трьох вiйськових, яких пiдозрюють у шпигунствi. Мiнiстерство оборони уточнило, що двоє полковникiв та пiдполковник спiвпрацювали з росiйською службою розвідки.


Михайло Рамач У Белградi заарештували трьох вiйськових, яких пiдозрюють у шпигунствi. Мiнiстерство оборони уточнило, що двоє полковникiв та пiдполковник спiвпрацювали з росiйською службою розвідки.

Белград, 22 вересня 2003 – Про скандал у Генштабi спершу повiдомила чорногорська незалежна газета “Вiєстi”, вiдтак белградське незалежне телебачення “Б 92”. Мiнiстерство оборони кiлька годин зволiкало з офiцiйним повiдомленням очевидно тому, що мiнiстр оборони Борис Тадич перебуває з вiзитом до Iзраїлю. Iмен заарештованих досi не оприлюднено. Засоби масової iнформацiї повiдомляють, що шпигунська трiйка була пов’язана з певним чорногорським бiзнесменом, який перебуває в Москвi та iз закордонним громадянином, котрий очолює туристичне представництво в Чорногорiї. Белградськi офiцери грошi з Москви отримували через iзраїльський банк.

Згiдно з повiдомленнями, керiвники вiддiлiв у Генштабi Збройних сил Сербiї i Чорногорiї передавали росiянам секретнi iнформацiї щонайменше два роки. Оглядачi припускають, що скандал призведе до широких змiн у Збройних силах, ймовірно, й до звiльнення начальника Генштабу Бранка Крґи.

На сторiнках преси останнiм часом точиться цiкава полемiка мiж мiнiстром оборони Тадичем та радником президента Сербiї i Чорногорiї Светозара Маровича, вiдставним генералом Блаґоєм Ґраховцем. Ґраховац виступає за радикальнi кадровi змiни у армії, оскiльки бiльшiсть офiцерiв, на його думку, була тiсно пов’язана з режимом і полiтикою колишнього президента Слободана Милошевича. Мiнiстр Тадич каже, що генерал втручається в справи Мiноборони тому, що хоче мститися своїм колишнiм колегам. А генерал Ґраховац, колишнiй командувач Вiйськово-повiтряних сил, мiнiстра називає манекеном перебудови армiї.

Зважений президент Марович пiдтримав свого радника. Вiн каже, що генерал докладно знає, що дiється в казармах та в Генштабi, оскiльки чимало рокiв належав до згаданих структур.

Генерал Ґраховац зазначає, що Сербiя i Чорногорiя неспроможна утримувати нинiшню консервативну й застарiлу армiю. На його думку, країнi вистачило б вiд п’яти до десяти тисяч вiйськових професiоналiв, тобто в десять разiв менше, анiж вiйськових є наразi. А мiнiстр Тадич стверджує, що потрiбно п’ятдесят тисяч!

Окремi оглядачi у Белградi вважають, що перебудову й скорочення особового складу армiї гальмували саме секретнi служби, котрi донедавна були недоторканними й фактично всесильними. Згiдно з досi непiдтвердженими даними, за ґратами опинилося ще кiлька офiцерiв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG