Доступність посилання

ТОП новини

Самит ООН: причини тероризму.


Юрій Дулерайн Самит ООН: причини тероризму.

Нью-Йорк, 23 вересня 2003 - У Нью-Йорку в рамках осінньої сесії Генеральної Асамблеї ООН відбувся одноденний саміт під гаслом “Боротися з тероризмом в ім’я гуманізму”.

“Тероризм буде переможений, якщо ми працюватимемо в напрямку врегулювання політичних суперечок або довготривалих конфліктів, з яких походить тероризм”, - заявив Кофі Анннан, генеральний секретар ООН, відкриваючи одноденну конференцію на тему: ”Коріння тероризму та боротьба з ним”. У конференції взяли участь лідери близько двадцяти держав, у тому числі Бразілії, Норвегії, Італії, Франції, Канади а також спеціалісти з питань боротьби з тероризмом і ті, хто пережив напад ісламських теророристів на Нью-Йорк і Вашингтон 11 вересня 2001-го року.

Сполучені Штати репрезентував Річард Лугар, голова сенатської Комісії закордонних справ, який сказав, що найбільша загроза походить від можливості міжнародних терористів придбати зброю масового знищення. Ініціатори проведення саміту - прем’єр-міністр Норвегії К”єлл Бондевик та американський письменник і громадський діяч Еллі Візел, лауреат Нобелівської премії миру.

Кофі Аннан, зокрема, заявив, що було б помилкою вважати, буцімто теророристи є лише продуктом свого оточення, хоча існує непрямий зв”язок між тероризмом і політичними та соціальними факторами. Треба сказати, що експерти, які готували матеріали до саміту, спростували низку міфів щодо коріння тероризму. Наприклад, що тероризм спричинюється бідністю і що державне спонсорство не є однією з причин теророизму. Відомо, що ісламські терористи, які використали пасажирські літаки, як ракети, у вересні 2001-го року, походили із заможних родин, навчалися в університетах. Конференція дійшла висновку, що передумовою багатьох форм тероризму є брак демократії, громадянських свобод і влади закону, як також релігійний та світський екстремізм.

Президент Пакистану Первез Мушараф сказав у своєму виступі, що боротьба з міжнародною терористичною мережею Аль Каїда просувається настільки успішно, що ця організація нині нагадує “лише тінь свого минулого”. Разом з тим, Мушараф вважає, ситуація в Іраку може сприяти посиленню нестабільності у світі.

У день саміту ООН президент Сполучених Штатів Джордж Буш дав інтерв’ю телемержі новин “Фокс”. Він, зокрема, сказав, що створення палестинської держави відповідало б загальним інтересам, але цієї держави не буде, якщо палестинці не поборюватимуть тероризму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG