Доступність посилання

ТОП новини

ЄЕП призведе до розвалу СНД – огляд преси.


Марія Щур ЄЕП призведе до розвалу СНД – огляд преси.

Прага, 23 вересня 2003 – Єдиний економічний простір, про створення якого домовилися президенти України, Росії, Білорусі та Казахстану, є поки що, на думку оглядачів, декларацією про наміри, що її зумовлює близькість виборів передусім у Росії. Однак зближення чотирьох країн-учасниць СНД посилило політичну напруженість як всередині цих країн, так і у деяких інших країнах-членах СНД. На це звертають увагу оглядачі як на Сході,так і на Заході.

Як пише російська «Нєзавісімая ґазєта», яку пов’язують із прізвищем опального олігарха Бориса Березовського, ялтинський саміт СНД матиме, очевидно, несподіване продовження. Він породив розбрат у лавах інших учасників Співдружності Незалежних Держав. На сході, тобто зокрема у Киргизстані, підписання ялтинських угод зустрінули позитивно, хоча газета не згадує про те, що президент Узбекистану Іслам Каримов висловився проти ЄЕП. А у Молдові, тобто на заході, новий союз зустріли повним неприйняттям, пише «Нєзавісімая ґазєта».

Реакція Молдови була особливо гострою. На думку президента Молдови Володимира Воронина, як його цитує газета, рішення про створення Єдиного економічного простору «назавжди відкидає ідею про модернізацію СНД» і ставить хрест на перспективах співдружності. Після повернення з Ялти Воронин заявив, що його країна «взагалі може вийти з СНД і домагатися тіснішої інтеграції з Європейським Союзом».

На думку експертів, яких цитує газета, президент Молдови має рацію, і після Ялти СНД піде до розвалу. Хоча на думку відомого російського політолога, директора Центру стратегічних досліджень Андрія Піонтковського, відбудеться це не відразу. Ці угоди, як вважає експерт, є лише деклараціями про наміри, які потрібні нинішнім керівникам Росії у передвиборчий період, щоб здаватися своїм виборцям такими собі «збирачами земель». А партнери Росії по СНД користуються цим, розуміючи цю слабкість російського виборця. Найкраще цією стратегією володіє президент Білорусі Олександр Лукашенко, який, за словами Піонтковського, вже майже десятиліття розмахує «морквою» перед носом російської еліти, що відчуває ностальгію за СРСР, і отримує за це вагомі економічні дивіденди.

Навіть у Грузії, яка останньою приєдналася до СНД і завжди скептично ставилася до усіх політичних об’єднань за участю Росії, зацікавилися новим союзом. Це також пов’язують із майбутніми виборами у Грузії, що мають пройти уже на початку листопада. Автор статті, яку публікує аналітичне видання “Eurasia View”, політолог з Університету Торонто Тарас Кузьо звертає увагу на те, що президент Грузії Едуард Шеварднадзе стоїть на порозі парламентських виборів. Його заява про те, що він не виключає співпраці між Грузією та новим утворенням, має послати сигнал тим силам в Грузії, які висловлюються за тіснішу співпрацю в Росії.

У випадку України, на думку Тараса Кузя, наявна та ж політична необхідність співпраці з Росією. В інтерв’ю радіо “Свобода” політолог пояснює: «Для президента Кучми головне, щоб цей союз мав ефект під час президентських виборів. Він хоче повторення того, що відбулось у 1994 році, коли його вперше обрали президентом. Східноукраїнські виборці, можливо, підтримають його як кандидата, через те, що він має проросійську, проесендівську орієнтацію. І ми знаємо добре, що найпопулярніший кандидат Віктор Ющенко не має такого високого рейтингу у Східній Україні. Як показують опитування, більшість українців, хоча вони нічого у тому не розуміють і нічого про нього не знають, підтримують цей союз. І мені здається, що це є короткострокова стратегія для президента Кучми, щоб виграти вибори», - говорить політолог з канадського Університету Торонто Тарас Кузьо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG