Доступність посилання

ТОП новини

ООН – Ірак.


Василь Дарчук ООН – Ірак.

Прага, 24 вересня 2003 – Після звернення на сесії Генеральної асамблеї ООН до міжнародної спільноти із закликом прилучитися до післявоєнної відбудови Іраку, президент США Буш знову потрапив під вогонь гострої критики за те, що його адміністрація здійснила воєнну акцію в Іраку без згоди ООН, фактично зігнорувавши міжнародну спільноту.

Виступаючи у вівторок під час відкриття цьогорічної сесії Генеральної асамблеї ООН, президент Буш закликав усі країни - члени ООН (на сесії присутні делегації із 191-ї країни) побороти розбіжності й об’єднати зусилля у справі відбудови Іраку. Буш, як підкреслюють журналісти, акредитовані на сесії, не мав планів просити вибачення за однобічну акцію і нинішню складну ситуацію в Іраку, а також за те, що в Іраку не знайдено зброї масового знищення, твердження про наявність якої послужили головною причиною удару. Виправдовуючи воєнну акцію, президент Буш заявив, що ця акція дала можливість визволити населення країни від режиму Саддама Гуссейна і цілком відповідала цілям ООН. Буш повідомив, що нині Вашингтон обговорює з постійними членами Ради безпеки ООН розширення ролі ООН в Іраку, зокрема у відбудові країни, а також у підготовці виборів і нової конституції. Попри той факт, що делегати схвально сприйняли виступ Буша, президента США все ж таки гостро критикували за одностороннє рішення його адміністрації розпочати іракську операцію.

За повідомленнями журналістів, найгострішої критики Буш зазнав з боку Генерального секретаря ООН Кофі Аннана і президента Франції Ширака.

За словами Аннана, однобічні превентивні воєнні акції можуть запровадити у світі закони джунглів. Однак, хоча Кофі Аннан критикував адміністрацію Буша за те, що вона здійснила акцію без згоди ООН, водночас він наголосив на необхідності докласти зусиль до негайного вирішення нинішніх проблем Іраку. Тепер, коли війна позаду, заявив Аннан, головним завданням світової спільноти є створення стабільного і демократичного Іраку.

Тим часом президент Франції Ширак висловився проти однобічних акцій у майбутньому і знову повторив недавню пропозицію Франції найближчим часом передати владу в Іраку іракському керівництву.

Коментуючи гострий виступ Ширака на сесії Генеральної асамблеї, журналісти підкреслюють, однак, що французький лідер пізніше зустрівся із президентом Бушем у справі надіслання до Іраку французького миротворчого контингенту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG