Доступність посилання

ТОП новини

21-го вересня у Дніпропетровську відбувся регіональний форум блоку Віктора Ющенка "Наша Україна”.


Геннадій Сахаров 21-го вересня у Дніпропетровську відбувся регіональний форум блоку Віктора Ющенка "Наша Україна”.

Дніпропетровськ, 23 вересня 2003 року.

У Дніпропетровському форумі "Нашої України" взяли участь представники 22-х районів і 30-ти міст області, котрі представляли партійні організації Народного Руху України, Конгресу Українських націоналістів, Молодіжної партії України, Ліберальної партії, Української Народної партії, партії "Реформи і порядок", партії Яблуко", Соціалістично-демократичного союзу, 28 громадських організацій, професійні і творчі спілки, духовенство різних конфесій. Гостями форуму були представники Соціалістичної партії, партії "Батьківщина, Української республіканської партії "Собор".

Віктор Ющенко на початку засідання представив присутніх народних депутатів - Володимира Стретовича, Бориса Тарасюка, Юрія Артеменка, Олексія Івченка, Миколу Катеринчука, Івана Томича, Вячеслава Коваля, Павла Качура.

У вступній промові Віктор Ющенко, охарактеризувавши соціальну і економічну ситуаціію в Україні, як неприйнятну, говорив про моральний занепад українського суспільства, про розкол у суспільстві.

Він сказав: "Чому ми так живем? Я спробую дати версію своєї відповіді. У нас не може бути претензій до Бога. Бог цій стороні дарував усе - можливості, ресурси, прекрасну землю, прекрасний люд. За рівнем освіти, середньої, спеціальної і вищої Україна стоїть на першому місці в Європі. Це інтелектуальна нація, це не середньовіччя, це сучасна європейська нація. У нас все є для того, щоб ми були демократичною країною і в достатку. Але Бог не дав покищо одного - української влади. І це є головна проблема України."

Зазначивши, що ця влада має бути змінена, бо їй довіряють лише 6 відсотків українців, Віктор Ющенко сказав: "Ми не повинні дивитися один на одного як політичні противники. Для нас не повинні сьогодні бути противниками комуністи. Для нас не повинні бути противниками інші політичні сили, які розкидані по політичному сектору. Сьогодні Україна для всіх, з заходу на схід, ділиться за однією ознакою - ті, хто краде і ті, хто не краде. Це ключова філософія, ключова ідеологія. Україна в небезпеці. В Україні пожежа.." Він закликав до взаєморозуміння і консолідації усі політичні сили, які прагнуть зміни влади, до створення єдиної програми узгоджених дій, до висування спільного кандидата на посаду президента України. Закликав до реформи системи недемократичної влади, яка зацікавлена в першу чергу у тому, щоби репродукувати себе: "Нинішня влада не має ніяких перспектив виграти вибори. Тому будь-яка її ініціатива буде заключатися у тому - або треба пролонгувати нинішнє перебування у владі, на рік на два, на три, під будь-яким приводом, або передати повноваження, або відійти від прямих виборів. Але, не дай Бог, не допустити в цій країні прямих і загальних виборів." Затаврувавши лукаві спроби влади реформувати політичну систему під себе, Віктор Ющенко закликав до чесного громадського діалогу.

Промовці від політичних партій і громадських організацій висловили підтримку Віктора Ющенка і блоку "Наша Україна", майже в усіх виступах Вікор Ющенко називався єдиним кандидатом на посаду президента від політичних і громадських сил, згуртованих навколо "Нашої України".

Віктор Ющенко припинив чвари між політичними організаціями Дніпропетровщини з приводу кандидатури керівника виборчого штабу "Нашої України" в області. Сказавши, що штаб однозначно очолить Сергій Чукмасов, лідер "Нашої України" повідомив, що на місцях будуть створені громадсько-політичні ради блоку, які визначатимуть плани дій у конкретному регіоні, місті, районі і контролюватимуть роботу штабів, та що керівники виборчих штабів матимуть лише виконавчі повноваження.

Відтак, політична сварка на Дніпропетровщині, вочевидь, змусила політичну раду "Нашої України" шукати механізм, який би виключив можливості зловживань у виборчих штабах, зрівняв можливості впливу на виборчі процеси керівників різних політичних організацій і забезпечив би реалізацію єдиної політики виборчого блоку з урахуванням регіональних особливостей. Слід очікувати, що така організація виборчого процесу забезпечить виборчим структурам блоку гнучкість і водночас виконавчу дисципліну.

Віктор Ющенко відповів на запитання учасників форуму, у тому числі, на запитання про підписання президентом документів про єдиний економічний простір, зазначивши, що входження до ЄЕП із наддержавним органом з нерівними правами учасників є здачею національного суверенітету в галузі фінансової, торгової, митної і економічної політики.

На завершення форуму Віктор Ющенко сказав: “Друзі, я хотів, щоб кожний, хто виходив за цю трибуну подякувати за вашу позицію. Ви дійсно мудрі і разом ми переможемо. На завершення хотів би сказати, чисто по-людськи, хай Вам щастить, хай буде добробут, хай зло минає кожну вашу домівку. Щоб Ви вертались додому, щоб Вас зустрічали ті, хто Вас любить, щоб Вам дома завжди було затишно. Хай Вам щастить і на все добре.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG