Доступність посилання

ТОП новини

«Уолл стріт джорнел» - коментар Рамсфельда.


Василь Дарчук «Уолл стріт джорнел» - коментар Рамсфельда.

Прага, 29 вересня 2003 – Дискусії навколо іракської кризи не вщухають ні в засобах інформації, ні в політичних колах, ні в Раді безпеки ООН. Головну вину за нинішній стан в Іраку численні коментатори часто складають на коаліційне командування, яке не може гарантувати безпеки військовим підрозділам і мирному населенню. Газета «Уолл стріт джорнел» містить із цього приводу коментар міністра оборони США Рамсфельда, в якому автор спростовує низку закидів проти коаліційного командування і перелічує його успіхи.

Міністр оборони США заперечує узагальнення, з якими виступають у засобах інформації численні коментатори й репортери. За словами Рамсфельда, упродовж останніх п’яти місяців командуванню вдалося досягти значних успіхів як у поліпшенні рівня безпеки, так і у відбудові інфраструктури країни, тобто комунікацій, електро- і водопостачання, тощо. Автор пише, що нещодавно він відвідав Ірак, зокрема чотири головні іракські міста: Багдад, Мосул, Тикрит і Вавилон, де життя повертається до норми. Нині в Іраку, веде далі автор, фактично всі університети і всі головні лікарні знову відкриті. Сотні середніх шкіл, які донедавна служили складами зброї, з нового шкільного року знову відкриті для учнів. Відбудовою комунікаційних споруд, зокрема мостів і доріг ,зайняті військові підрозділи.

Попри диверсійну діяльність і напади на коаліційні підрозділи з боку залишків прорежимних сил протягом останніх п’яти місяців в Іраку підготовлені й озброєні 56 тисяч іракців, які поступово переберуть на себе справу безпеки й оборони країни. 40 тисяч іракських поліцейських нині патрулюють міста разом із коаліційними підрозділами. В останні місяці відкриті 5 тисяч підприємств і незалежний Іракський центральний банк, який представив нову валюту країни. У післявоєнній Німеччині, за словами Рамсфельда, подібні заходи тривали значно довше.

Міністр оборони США відкидає пропозиції політичних діячів і коментаторів надіслати до Іраку більше військових підрозділів або миротворчих сил для підтримання там порядку. На його думку, це було б помилкою. Цю роль повинні перебрати на себе самі іракці. Для цього ми повинні здобути на наш бік більше іракців, пише Рамсфельд. І нині коаліційні сили саме цим інтенсивно займаються, тренуючи військовослужбовців нової армії і поліцейські сили.

Коаліційні підрозділи не мають наміру залишатися в Іраку, наголошує автор. Їхнє завдання - допомогти іракцям самим взяти на себе відповідальність за наведення порядку і управління новим Іраком. Для цієї мети, закінчує міністр оборони США свій коментар у газеті «Уолл стріт джорнел», адміністрація США пообіцяла надати 20 мільярдів доларів для відбудови Іраку. 15 мільярдів будуть призначені для відбудови інфраструктури і промисловості, а 5 мільярдів для створення структур безпеки в Іраку, для подолання фізичних і психологічних наслідків тридцятирічного панування режиму Саддама Гуссейна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG