Доступність посилання

ТОП новини

Гаррi Голкерi, голова Мiжнародної адмiнiстрацiї у Косовi, прибув з дводенним вiзитом до Белграда в рамках пiдготовки дiалогу мiж сербами й албанцями, який мав би розпочатися у жовтнi у Вiднi.


Михайло Рамач Гаррi Голкерi, голова Мiжнародної адмiнiстрацiї у Косовi, прибув з дводенним вiзитом до Белграда в рамках пiдготовки дiалогу мiж сербами й албанцями, який мав би розпочатися у жовтнi у Вiднi.

Белград, 29 вересня 2003 – Дiалогу побоюються як серби, так i албанцi. Причина в тому, що мiжнароднi посередники вiд обох сторiн вимагатимуть компромiсiв, а Белград i Приштина через полiтичнi причини висувають максималiстськi вимоги. Серби при кожнiй нагодi нагадують, що Косово – колиска сербської держави й цивiлiзацiї, що провiнцiя належить до Сербiї. А етнiчнi албанцi (як помiркований президент Iбрагiм Руґова, так i його радикальнi опоненти Хашим Тачi й Рамуш Харадинай) виступають за незалежнiсть.

Гаррi Голкерi минулого тижня кiлька разiв зустрiчався з албанськими лiдерами й наполягав на тому, що сторони не мають права обумовлювати початок дiалогу будь-якими вимогами , що на першому етапi не буде мови про остаточний статус провiнцiї, а лише про практичнi справи. Голова Мiжнародної адмiнiстрацiї тим часом здобув ще одну важливу перемогу: косовськi серби погодилися, щоб їхнi представники були у складi делегацiї Косова. Вони спершу вiдкидали й саму думку на те, що мали б сидiти поряд з Руґовою. Вони стверджували, що їм належить мiсце у белградськiй делегацiї , що Белград повинен взяти до уваги усi їхнi вимоги. Проте белградська влада не має iлюзiй щодо своєї позицiї на мiжнароднiй сценi, урядовцi знають, що буде так, як скажуть у Брюсселi й Нью-Йорку, а не як хотiлося б косовським екстремiстам.

Голкерi прибув до Белграда нагадати владi, що в дiалозі повиннi брати участь не дипломати, а чiльнi урядовцi, а саме: голова державного об’єднання Сербiя i Чорногорiя Светозар Марович та прем’єр-мiнiстр Сербiї Зоран Живкович.

Iбрагiм Руґова в одному iнтерв''ю заявив, що краще було б розпочати дiалог пiсля проголошення незалежностi Косова. За його словами, непоступливiсть мiжнародних чинникiв дає крила екстремiстам.

Представник Мiжнародної адмiнiстрацiї у Приштинi у понедiлок нагадав, що посередники не коментуватимуть анi албанських, нi сербських заяв. В основу дiалогу, за його словами, ляжуть висновки Мiжнародної контактної групи, тобто Європейського союзу, Вашингтона й Москви.

Преса останнiм часом стверджувала, що дiалог має розпочатися 15 жовтня у Вiднi. Бюро ООН у Белградi сьогоднi повiдомило, що дати досi не уточнено, наразi основне узгодити порядок денний i склад делегацiй.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG