Доступність посилання

ТОП новини

6 жовтня в Іраку судитимуть українців.


Мар’яна Драч 6 жовтня в Іраку судитимуть українців.

Прага, 29 вересня 2003 року.

Мар’яна Драч

В Іраку судитимуть двох українців, яких звинувачують у контрабанді іракських енергоносіїв. Суд має розпочатися в Багдаді 6 жовтня і стане першим випробуванням, створеної за підтримки США, нової правової системи Іраку.

На засіданні перед судом має постати капітан судна і його перший помічник. Двох українських громадян звинувачують у тому, що вони, порушуючи іракські закони, у серпні намагалися нелегально вивезти з Іраку 3,5 тони дизельного пального на судні “Навстар”, яке йшло під панамським прапором. Решта команди судна, на якому був 21 моряк, перебуває під якорем у південному іракському порту Ум Каср.

Ми зв’язалися з дружиною капітана Світланою Мазуренко, яка каже радіо “Свобода”, що її чоловік ні в чому не винен. Говорить Світлана Мазуренко по телефону з Керчі.

Світлана Мазуренко (переклад)

Їх заарештували насильно. Вони везли той вантаж, який закупив господар. Документи, як мені повідомив господар, в нього є на це. Вже пройшло два місяці, але їм не висунули ще жодних звинувачень: ні письмових, ні усних, ніяких. Проте їх ізолювали від команди. Там йде повне порушення прав людини. Зараз також дуже бідує команда: без води вони знаходяться, без продуктів, без палива, і, відповідно, без палива, без приготування їжі, тому що не працює система.

Мар’яна Драч

А Ви звідки знаєте про те, що в такому скрутному становищі перебувають зараз українські моряки? Українські дипломати стверджують, що затримані нормально харчуються, і пообіцяли зі свого боку надавати нормальну підтримку. Звідки у Вас дані про те, що українські моряки зараз у такому стані?

Світлана Мазуренко

Вони дають інформацію 2-3-тижневої давнини. Так, три тижні тому у них було все, коли приїздив помічник дипломата: у них були продукти, у них було паливо, в них була вода. Проте, люди ж живуть. І за три тижні люди ж з’їдають, і все витрачається ж. А на даний момент вони знаходяться в дуже злиденному становищі.

Мар’яна Драч

А звідки у Вас ці дані?

Світлана Мазуренко

Звідки у мене такі дані? Ми постійно зв’язуємося з судном. В дружин встановлена черга, тому що це дуже дороге задоволення туди телефонувати. Хтось з нас щодня телефонує на судно, ми отримуємо інформацію від чоловіків, і вже тут ми передзвонюємося між собою. Особисто я отримую інформацію безпосередньо від комерційного директора цієї фірми, від якої вони працювали.

Мар’яна Драч

Я Вам дуже дякую за ці дані. І ми будемо сподіватися, що буде справедливість у цій справі.

Світлана Мазуренко

Так, я також надіюсь, що в цій справі справедливість повинна перемогти, і те, що вони вчинили з нашими чоловіками і моряками... Таких речей не можна робити з людьми. Це дуже і дуже, і дуже негарно з боку британців і американців. Дуже негарні дії.

Мар’яна Драч

Це була Світлана Мазуренко, дружина українського капітана Миколи Мазуренка, якого судитимуть 6 жовтня в Багдаді за звинуваченнями у контрабанді іракських енергоносіїв. За даними агентства “Рейтер”, якщо вину Миколи Мазуренка та його першого помічника буде доведено, то, згідно з іракським законодавством, у найгіршому випадку їм загрожує довічне ув’язнення

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG