Доступність посилання

ТОП новини

Знищення парку ім. Дубініна у Дніпропетровску.


Геннадій Сахаров Знищення парку ім. Дубініна у Дніпропетровску.

Дніпропетровськ, 30 вересня 2003 року.

У Дніпропетровську приватні фірми та інші організації почали наступ на територію небагатьох міських парків. Прикладом є ситуація, що склалася навколо дитячого парку імені Дубініна. Напочатку вересня на території парку з''явилася огорожа, якою була охоплена уся його центральна частина. Стривожені мешканці, для котрих парк завжди був місцем відпочинку і прогулянок з дітьми, почали звертатися до різних інстанцій з проханнями пояснити, що відбувається. Виявилося, що парк захопила приватна фірма з метою побудови прибуткового закладу.

Рішення Дніпропетровської міськради про надання підприємству з іноземними інвестиціями "Прудхом Лімітед" чверті гектару землі за адресою вулиця Міськдачі, 13 у дворічну оренду з''явилося у вихідних документах червневої сесії міськради без представлення депутатам проекту рішення. Якщо депутати й голосували, то не знаючи, що йдеться про територію парку.

Компанія "Прудхом Лімітед" заснована британською фірмою "Прудхом Інвестментс & А", зареєстрованою у 1996-му році на Мальті.Вона вирішила побудувати у самому центрі парку так званий культурно-розважальний центр з боулінгом, більярдними, кінозалом, кафе і так далі. Виконавцем робіт є дніпропетровська фірма "Рубікон Трейдинг". У рішенні міськради йдеться і про реконструкцію парку та дитячого майданчика, але від самого парку після побудови того центру майже нічого не залишиться.



Фірма "Рубікон Трейдинг" поспішила ще навіть без затвердженого проектного завдання вигородити частину парку. Жителі поскаржилися і Державне управління ахітектурно-будівельного контролю зобов''язало фірму прибрати огорожу. Прибираючи її, співробітники фірми пообіцяли оформити всі належні документи і повернутися. І у вересні огорожа з''явилася знову. Жителі прилеглих вулиць зібрали збори і призначили ініціативну групу, якій доручили перевірити законність проведення робіт у парку.

Виявилося, що цього разу фірма "Рубікон Трейдинг" отримала дозвіл ДАБК на встановлення огорожі з метою захисту від руйнування будівель, що містяться за тією огорожею. Але за огорожею ніяких будівель немає. Розслідуванням, проведеним кореспондентом радіо “Свобода", виявлено, що разом із заявою на дозвіл встановлення огорожі фірмою був поданий акт купівлі-продажу двох будинків, які розташовані начебто у цьому місці , датований 2001-м роком. До акту доданий свіженький план, складений ще однією фірмою, що зветься "Геора". На плані всередині огорожі показані два будинки. Доданий детальний опис тих будинків. Мешканці району свідчать, що ті два будинки дійсно існували, але 20 років тому були докорінно зруйновані і навіть фундаментів від них не залишилося. Відтак, схоже, посадові особи фірми "Рубікон Трейдинг" вдалися до службової підміни, представивши управлінню архітектурно-будівельного контролю фіктивний документ. Ініціативною групою жителів складений відповідний акт, у якому вказане і те, що заступник генерального директора фірми "Прудхом Лімітед" (покупця тих віртуальних будинків) підтвердив, що жодних будівель за огорожею немає. Матеріали щодо введення фірмою "Рубікон Трейдинг" в оману Управління архітектурно-будівельного контролю передані до прокуратури. Триває і розлідування обставин, за яких з''явилося рішення міськради про передачу половини території парку в оренду фірмі "Прудхом Лімітед". У будь-якому разі ця історія з парком виглядає бруднувато.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG