Доступність посилання

ТОП новини

Угорські консерватори бойкотували виступ свого прем’єр-міністра у Раді Європи.


Василь Плоскіна Угорські консерватори бойкотували виступ свого прем’єр-міністра у Раді Європи.

Угорщина, 2 жовтня 2003 – Вступна промова прем’єр-міністра Угорщини Петера Меддьєші у четвер у Стразбурзі на розширеному засіданні Ради Європи, де угорський керівник торкнувся теми захисту етнічних меншин у Європі, наштовхнулася на бойкот з боку представників урядової опозиції Угорщини. Дії консерваторів засудив голова ліберальної фракції РЄ угорець Матяш Ерші.

Угорський політик Матяш Ерші, який очолює ліберальну фракцію в парламентській структурі Ради Європи, назвав дії депутатів-консерваторів, своїх же земляків, безпрецедентними. На думку Ерші, навіть не в кожній державі, якій загрожує громадянська війна, опозиція вдається до бойкоту промов своїх прем’єр-міністрів за кордоном. Крім звичайного невігластва, цей жест свідчить також і про неповагу до такого авторитетного органа, як Рада Європи, заявив він, не кажучи про те, що висвітлює внутрішні чвари між політичними силами Угорщини напередодні вступу цієї країни до Євросоюзу.

У четвер угорський прем’єр-міністр Петер Меддьєші виступив у Стразбурзі на відкритті парламентської асамблеї Ради Європи на тему захисту прав етнічних меншин, зокрема, циган. Він вважає, що європейським структурам слід приділити увагу соціально-економічним проблемам ромів на найвищому рівні. Меддьєші також запропонував відкрити в Будапешті спеціальний дослідницький центр щодо вивчення проблем національних меншин, у тому числі етнічних груп, що потрапляють до Європи в загальному потоці нелегальної міграції. Крім цього, за словами угорського прем’єра, його країна має намір надавати різноманітну допомогу майже 3 мільйонам етнічних угорців, які живуть поза межами Угорської республіки.

Урядова опозиція угорського кабінету міністрів, яка об’єднує кілька консервативних партій, вже раніше висловлювала свою принципову незгоду з діями ліво-лібералів у галузі політики нацменшин всередині цієї країни. Минулого тижня, наприклад, консерватори зірвали засідання муніципальних зборів Будапешта на знак протесту проти надання звання почесного громадянина угорської столиці кільком діячам, євреям за походженням. Крім громадян Угорщини, в цьому списку також було прізвище шведського дипломата Рауля Валленберґа, який у роки ІІ Світової війни допоміг врятуватися від нацистських концтаборів тисячам угорських євреїв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG