Доступність посилання

ТОП новини

Карла дель Понте, головний прокурор гаазького Трибуналу з воєнних злочинiв у колишнiй Югославiї, прибула з офiцiйним вiзитом до Белграда з метою вимагати вiд уряду ефективнiшого спiвробiтництва у розшукуваннi обвинувачених.


Михайло Рамач Карла дель Понте, головний прокурор гаазького Трибуналу з воєнних злочинiв у колишнiй Югославiї, прибула з офiцiйним вiзитом до Белграда з метою вимагати вiд уряду ефективнiшого спiвробiтництва у розшукуваннi обвинувачених.

Белград, 3 жовтня 2003 – Напередоднi прибуття до Белграда дель Понте заявила, що Трибунал погодився, щоб 62 справи, якi розпочав вести Трибунал, вели суди на територiї колишньої Югославiї. Та ще одне: що вiд початку року семеро звинувачених визнали себе винними. Коли йдеться про ведення процесiв у тих країнах, де скоєні воєннi злочини, слiд нагадати, що експерти Трибуналу та iнших мiжнародних iнституцiй минулого й цього року провели вiдповiднi навчання суддiв і прокурорiв.

У Белградi головний прокурор зустрiлася з головою державного об’єднання Сербiя i Чорногорiя Светозаром Маровичем, мiнiстром закордонних справ Ґораном Свилановичем, мiнiстром оборони Борисом Тадичем та прем’єр-мiнiстром Сербiї Зораном Живковичем. Вона й цим разом попередила, що певнi особи зi списку розшукуваних постiйно або час вiд часу перебувають на територiї Сербiї, влада повинна заарештувати й видати усiх, кого Трибунал звинувачує у скоєннi воєнних злочинiв. Це, зокрема, стосується генерала Ратка Младича, колишнього командувача Збройних сил боснiйських сербiв.

Коли йдеться про процеси у Гаазi, у четвер Драґан Обренович, колишнiй командувач сербської бригади, заявив, що саме генерал Младич у липнi 1995 року дав наказ лiквiдувати усiх мужчин босняцької національності, полонених у Сребреницi. За даними Мiжнародного Червоного хреста, серби тодi розстрiляли понад 7 тисяч осiб.

Бюро президента Маровича тим часом повiдомило, що на його адресу надiйшло кiлька листiв з погрозами. Окремi газети уточнюють, що сербськi екстремiсти зі Сполучених Штатiв загрожують Маровичу лiквiдацiєю через те, що вiн виступає за беззастережне спiвробiтництво з Гаазьким трибуналом.

Карла дель Понте 9 жовтня має подати Радi безпеки ООН щорiчну доповiдь про дiяльнiсть Трибуналу. Перед вiд’їздом до Нью-Йорку вона вiдвiдає Хорватiю з такими самими вимогами, якi сьогоднi подала белградським урядовцям.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG