Доступність посилання

ТОП новини

До Білорусі з неофіційним візитом прибув маршалек Сенату Республіки Польщі Лонгін Пастусяк.


Юрій Свірко До Білорусі з неофіційним візитом прибув маршалек Сенату Республіки Польщі Лонгін Пастусяк.

Мінськ, 3 жовтня 2003 - Цей перший візит польського керівника високого рівня до сусідньої Білорусі триває на тлі складнощів із візовим режимом, який почав діяти між двома сусідніми країнами з 1 жовтня.

Лонгін Пастусяк є спікером верхньої палати польського парламенту та членом Союзу демократичних лівих. У 50-х роках минулого сторіччя він навчався у США, а потім багато років був професором кількох американських університетів. З 1961 року Лонгін Пастусяк був членом Польської об’єднаної робітничої партії аж до її розпуску. У Білорусі, де влада прихильно ставиться до всіх колишніх комуністів, пояснюють приїзд польського спікера саме його лівими поглядами.

Цієї п’ятниці Лонгін Пастусяк прилетів до білоруського міста Гродно, який вважається центром польської меншини Білорусі. Офіційно його запросив Союз поляків Білорусі. Треба зазначити, що після обрання білоруським президентом Олександра Лукашенка до Білорусі польські керівники не приїжджали, оскільки не бажали мати контактів з офіційним Мінськом. Але тепер білоруська влада наголошує, що після Гродно Лонгін Пастусяк поїде до Мінська на запрошення голови верхньої палати білоруського парламенту Геннадія Новицького.

А в Гродно маршалек Сенату відвідав середню школу з польською мовою навчання, а потім зустрівся у обласному виконавчому комітеті з його головою. Далі гість з Варшави поїхав до Союзу поляків, який нещодавно отримав попередження від Міністерства юстиції Білорусі за те, що веде офіційну переписку польською мовою. Мовляв, у Білорусі треба користуватися лише двома державними мовами – білоруською та російською, і навіть для нацменшин винятків немає.

До того ж у Союзі поляків Білорусі є внутрішні складнощі, а саме конфлікт між нинішнім головою союзу Тадеушем Кручковським та його попередником Тадеушем Гавіним, який тепер є почесним головою цієї організації. Їхній конфлікт вийшов навіть на шпальти польської газети Rzeczpospolita. Гавін завжди підтримував білоруську опозицію і виступав за незалежну демократичну Білорусь, а Кручковський вважає, що Союз поляків мусить займатися лише справами польської меншини. Отже, спікер Сенату Польщі має мету особисто примирити двох лідерів організації. Заради цього він привіз обох на фуршет до гродненьського Нового замку, де в Сенаторському залі проходить виставка, присвячена королю Стефану Баторию.

А в Мінську Лонгін Пастусяк має вшанувати іншого відомого поляка – поета Адама Міцкевича. У столиці Білорусі цієї суботи нарешті врочисто відкриють пам’ятник Міцкевичу, довкола якого тривали суперечки впродовж останніх років. Цей монумент планували встановити ще з приводу 200-річчя поета, а цього року в грудні буде вже 205 років від дня народження Адама Міцкевича.

Окрім суто польських справ, Лонгін Пастусяк збирається якось поліпшити ситуацію із запровадженням 1 жовтня візового режиму між Польщею та Білоруссю. Як повідомили співробітники брестського митного пункту “Західний Буг”, від 1 жовтня кількість білоруських громадян, які бажають відвідати Польщу, скоротилося на 50 %. Це ж підтвердили й у державному комітеті прикордонних військ Білорусі. Але серед частих відвідувачів Польщі були передусім мешканці прикордонних областей, де живе багато білоруських поляків. Тепер їм теж треба візи, і вони дуже незадовлені, що їхня історична батьківщина зробила візовий кордон. Багаторазова польська віза на рік для громадянина Білорусі коштує 50 євро, а тут це великі гроші. Віза для одної поїздки до Польщі коштує 10 євро. За вересень, останній місяць безвізового режиму, польські консули в Білорусі видали близько 12 тисяч віз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG