Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт між Верховною Радою України і Національною телекомпацією.


Тарас Марусик Конфлікт між Верховною Радою України і Національною телекомпацією.

Київ, 3 жовтня 2003 - Зрозуміти логіку дій виконавчої влади в останні місяці можна в тому разі, якщо на розрізнені, з першого погляду, факти (чи це будуть нові кадрові призначення, чи невиконання окремих законодавчих актів) накласти матрицю майбутніх президентських виборів. Тоді стає зрозумілим, чому Ігор Бакай, якого вчора ввечері телеканал “1+1”, мабуть неспроста назвав колишнім олігархом, який нічим не проявив себе на посаді голови Державного комітету водного господарства, куди його Леонід Кучма призначив у липні, пересів з учорашнього вечора у крісло керівника Державного управління справами. Як зрозуміле і те, чому виконавча влада не виконує постанови Верховної Ради України про висвітлення її роботи, за яку віддали свої голоси 433 народні депутати. Президент України виводить на політичний кін, очевидно, найвідданіший резерв. Ціна ж бо велика: сценарій, за яким буде розвиватися Україна після жовтня 2004 року.

Конфлікт між Верховною Радою України і Національною телекомпанією тлів від початку липня цього року, коли парламент ухвалив відповідну постанову про висвітлення діяльности найвищого законодавчого органу країни. Грім ударив минулої п’ятниці. Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, виступаючи на розширеному засіданні уряду, закликав депутатів ухвалити рішення про припинення фінансування Національної телекомпанії. Цікаво, що в цей момент у прес-центрі уряду припинилася відеотрансляція.

Сьогоднішня дискусія в парламенті була вельми гарячою. Розпочав її виступ президента НТКУ Олександра Савенка: “НТКУ завжди відповідально ставилася і ставиться до висвітлення діяльності ВРУ і докладає необхідних зусиль для безумовного виконання положень чинного законодавства щодо трансляцій перших засідань парламенту, днів уряду, парламентських слухань, звернень голови ВР, тощо. Діяльність народних депутатів широко висвітлюється в програмах новин і в інших телепрограмах Першого національного каналу. Члени парламенту є частими і бажаними гостями в наших студіях”.

Але тут же витриманий у дусі колишніх партійних промов його виступ був перерваний репліками кількох депутатів, які зловили Олександра Савенка на неправді. Вони ніколи не брали участи в програмах “Саме той”, всупереч оприлюдненому ним спискові з трибуни Верховної Ради.

Тому всі інші заяви керівника Національної телекомпанії, зокрема й та, в якій ішлося про відсутність механізмів реалізації постанови про висвітлення діяльності парламенту, сприймалися депутатами з недовірою.

Коли на трибуні з’явився голова Національної ради України з питань телебачення i радіомовлення Борис Холод, Володимир Литвин одразу поставив йому конкретне запитання, як очолюваний ним орган планує діяти в цій ситуацій і коли виконає своє рішення про оштрафування Національної телекомпанії.

Ось фрагмент з виступу Бориса Холода: “Національна рада вирішила рекомендувати керівництву Національній телекомпанії України та Національній раді телекомпанії України укласти угоди на державне замовлення з висвітлення ІV сесії. Після укладання угоди надати Національній раді документи для контролю за їх виконанням.”

І досі Нацрада контролює ( тобто не контролює) цю постанову. В якийсь момент виступу Бориса Холода терпець у Володимира Литвина урвався: “Ви скажіть мені, дайте відповідь такою зрозумілою української мовою. Постанова прийнята ВРУ, в Конституції записано, що ВР приймає закони і постанови. Постанова, за яку проголосували 433 народних депутатів не виконується. Як бути мені, як голові ВР, на якого покладена відповідальність за реалізацію цієї постанови? Скажіть, які є важелі, щоб примусити президента телерадіокомпанії, який каже “не хочу, не буду виконувати”? Що потрібно зробити? Чи потрібно, щоб ВР також писала темники, і тоді будемо працювати все по темниках? Давайте відверто про це скажемо раз і назавжди. Нам не давайте рекомендації, ви нам скажіть конкретно, які санкції Нацрада застосує, щоб постанова виконана була. Повинен у цій державі бути порядок. Ви дайте відповідь на запитання, не треба займатися загальними фразами. У нас часу не вистачає для розгляду інших питань. Не потрібно мобілізовувати журналістів. Я це кажу, як це робиться для того, щоб начебто голова ВР нападає і не дає можливості розвиватися свободі слова в Україні. Я думаю, що краще енергію направити для того, щоб припинити темники. Та набридло вже це словоблуддя, давайте конкретну відповідь на запитання.”

А голова комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Микола Томенко навів дані останнього моніторингу за висвітленням різних гілок влади і політичних сил Національною телекомпанією: “По кількості висвітлювання Президент – на першому, СДПУ(о) – на другому, уряд – на третьому, а парламент у цілому – на четвертому місці йде. Значить, більше того, якщо голова ВР заборонений Національній телекомпанії ( не опозиція - голова ВР!), про нього можна казати або критично, або нічого не казати. Коли всі події у Верховній Раді коментують 2-3 людини, то про що ми говоримо тут, яке висвітлення?”

Голова комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації запропонував створити тимчасову слідчу комісію для вивчення цих питань.

І на закінчення. І сьогодні, і вчора пряму трансляцію з Верховної Ради, яку передає радіо “Рокс”, постійно глушили. Лише після оприлюднення цієї інформації в сесійній залі глушіння було усунуте.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG