Доступність посилання

ТОП новини

Місія FATF не приїде до Києва у жовтні.


Марія Щур Місія FATF не приїде до Києва у жовтні.

Прага, 7 жовтня 2003 – На останньому пленарному засіданні Група фінансових дій (FATF), хоча і відзначила певний поступ України у боротьбі з відмиванням грошей, але залишила її у чорному списку країн, які роблять це недостатньо. При цьому генеральний секретар FATF Патрік Мулетт наголосив, що на противагу очікуванням у Києві, місія FATF не приїде до України у жовтні, а отже, справа викреслення України з ганебного списку може затягнутися.

Після того, як минулого понеділка у Стокгольмі українська делегація представила свій план дій щодо боротьби з відмиванням грошей, Група фінансових дій має більше запитань, ніж відповідей, говорить генеральний секретар організації Патрік Мулетт. «Напередодні пленарного засідання, яке розпочалося минулого понеділка, ми отримали план дій від України. Ми також мали дуже інтенсивну двогодинну розмову з українською делегацією, яку очолював пан Азаров. В результаті цієї розмови у наших експертів виникло багато запитань, відповіді на які ми повинні отримати перед тим, як наші експерти поїдуть до Києва». Патрік Мулетт наголосив, що тільки після того, як місія повернеться з України, можна буде говорити про викреслення держави з чорного списку.

Тому, як пояснює Патрік Мулетт, сподівання на те, що це станеться вже найближчим часом, є безпідставними: «Не знаю, звідки у Києві з”явились чутки, що місія приїде уже в кінці жовтня, це неправда. Місія приїде тоді, коли ми отримаємо відповіді на всі запитання і відчуватимемо, що приїзд експертів не буде даремним». Перед Стокгольмською нарадою FATF українські урядовці (та навіть президент Леонід Кучма) висловлювали сподівання, що Україну викреслять зі списку уже у жовтні.

Раніше представники ділових кіл України мали побоювання щодо того, що українська влада занадто завзято заходилася виконувати рекомендації FATF. На їхню думку, вона робить більше, ніж від неї вимагають, і використовуватиме посилений контроль для боротьби з політичними опонентами. На ці побоювання генеральний секретар FATF відповів, що йому незрозуміла така мотивація, але що Україна дійсно бере на себе підвищені зобов''язання: «Мені це незрозуміло. Єдине, що мені відомо, так це те, що Україна починає впроваджувати законодавство на підставі наших нових рекомендацій, ухвалених у червні 2003 року, але для того, щоб вийти зі списку країн, що не борються з відмиванням грошей, достатньо впровадити наші старі рекомендації. Ми даємо лише мінімальні рекомендації, якщо якась країна хоче піти далі, ми не будемо проти».

На запитання радіо “Свобода” про те, чи Росія, згідно зі своїми попередніми заявами, зможе посприяти виходу України з «чорного списку» FATF, Патрік Мулетт відповів так: «Кожен може намагатися щось лобіювати, але я не розумію, як практично це можливо. Рішення FATF ухвалюються колективно на пленарному засіданні і спираються на відкриту інформацію, підготовлену нашими експертами. Тому будь-яка спроба впливати на рішення, найімовірніше, не матиме успіху».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG