Доступність посилання

ТОП новини

“Тиждень регіонів”


Володимир Ляшко “Тиждень регіонів”

Київ, 4 жовтня 2003 року.

Володимир Ляшко

Говорить радіо “Свобода”! На черзі програма “Тиждень регіонів”: огляд найважливіших подій, що викликали найбільший резонанс в українському суспільстві.

З київської студії радіо “Свобода” вас, шановні слухачі, вітають журналіст Володимир Ляшко, звукооператор Михайло Петренко.

Програму почнемо з подій в Львівському регіоні. Масове захворювання дітей, що живуть у селі неподалік від Яворівського військового полігону, загострення відносин між політичними силами міста Львова і податківцями області – все це вивело регіон на рампу суспільно-політичного життя України.

Ось з подій довкола полігону на Львівщині і розпочнемо наш тижневий огляд.

Жителі села Вербляни, що розташоване поруч з цим небезпечним військовим об’єктом, звинувачують військових у приховуванні інформації щодо негативного впливу полігону на здоров’я людей, що живуть у довколишніх селах. Тим часом Командування Західного оперативного напрямку стверджує, що захворювання дітей пов’язувати безпосередньо з впливом полігону підстав немає. А мешканці села Вербляни, мовляв, намагаються використовувати ситуацію, щоб привернути увагу міжнародної спільноти і тих же італійських військових, що беруть участь в навчальних стрільбах на Яворівському полігоні, до місцевих економічних і соціальних проблем.

Слово – Галині Терещук.

Галина Терещук

У середу мешканці села Вербляни, що розташоване кілька метрів від полігону, вже не протестували біля контрольно-пропускного пункту, адже вони домоглися і припинення військових навчань, і того, що вояки не стрілятимуть із артилерійської зброї.

Зауважу, що танкова директриса розташована від села на відстані 700 метрів. Від кожного танкового залпу здригаються не тільки стіни осель, але й лякаються діти. Відтак, у малюків чимало проблем зі здоров’ям. Танкові залпи супроводжують мешканців Верблян у день і вночі 50 років поспіль.

Щоб перенести подалі, тобто у глибину полігону, танковий рубіж, як того домагаються вже роками селяни, потрібно близько 10 мільйонів гривень. Таких грошей у Західного оперативного командування немає, адже всі кошти, які перечислюють іноземні вояки за навчання, надходять у Міністерство оборони України. Натомість ще за минулий рік Яворівський полігон не отримав 25 000 гривень, які іноземні вояки сплатили за шкоду нанесену під час навчань.

Керівники оперативного Західного командування і представники влади пообіцяли, що на Яворівському полігоні навчання не відбуватимуться до кінця року. З усією відповідальністю військові запевняють мешканців Верблян у тому, що ні хімічної, ні, тим паче, ядерної зброї італійські вояки під час навчань не використовували. Генерал-лейтенант Людвіг Коберник...

Людвіг Коберник

Я думаю, що нам сьогодні ніхто не вправі сказати, що нам не потрібні полігони, нам не потрібні місця, де вчити службовців. Але проблема поставлена, і ми її поставили перед вищим керівництвом Міністерством оборони, що якось потрібно це вирішувати.

Галина Терещук

Масове захворювання у жителів Яворівщини медики пояснюють осінньою епідемією. Втім, що стало причиною захворювання 150 осіб, досі не відомо. Хвороба супроводжується задушливим кашлем, високою температурою та висипкою на тілі.

Головний лікар обласної санепідемстанції Роман Павлів...

Роман Павлів

Ми можемо одне сказати, що таку масовість та раптовість захворювання спричинив такий грип типу А. Провели радіаційний фон на даній території. За квітень місяць ніяких перевищень по цих показниках впливу на довкілля, що я назвав, не було.

Галина Терещук

ВРУ створила міжвідомчу комісію, яка з’ясовує ситуацію довкола Яворівського полігону.

Селяни вже роками домагаються незалежних медичних та екологічних експертиз.

Володимир Ляшко

І ось останнє повідомлення з УНІАН. На 3 жовтня із проявами на гострі, респіраторні інфекції у 3-х населених пунктах Львівщини – с. Коти, с. Дубровиця, с. Вербляни – виявлено 330 осіб, у тому числі 286 дітей шкільного та дошкільного віку, та 44 дорослих. Зокрема, як повідомили у прес-службі МОЗ, у селі Вербляни захворіло 236 осіб, в тому числі 192 дітей; в с. Коти – 69 дітей; в с. Добровиця – 25 дітей. Стан перебігу захворювання легкий.

МОЗ, у зв’язку з виникненням спалаху гострих респіраторних інфекцій жовтня, відрядило своїх фахівців до Львівської області. Основна мета роботи комісії – надання практичної допомоги закладам охорони здоров’я на місцях та проведення деталізованого фахового епідрозслідування щодо встановлення джерела інфікування населення. Результатами роботи комісії повинні стати висновки щодо причин виникнення масового захворювання населення в Яворівському районі.

Голова цієї комісії, перший заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ольга Лапушенко зазначила, що МОЗ має попередні результати проведеного дослідження: у пробах повітря, води та ґрунту відхилень від норми не виявлено; у 15 хворих виділено антиген вірусу грипу типу А. Хворим надається відповідне лікування, проведено ряд профілактичних заходів.

МОЗ також було прийнято рішення щодо виділення з епідфонду 150 тис. гривень на проведення протиепідемічних заходів.

Продовжимо “Львівську тему”.

Протистояння між Львівською обласною радою і головою обласної податкової адміністрації Сергієм Медведчуком вихлюпнулося на всеукраїнський обшир.

На думку спостерігачів, напередодні президентських виборів влада зробить все можливе, щоб підірвати фінансові структури, що живлять блок Віктора Ющенка.

І ось 1 жовтня в Києві відбулося відразу 2 прес-конференції. Їх провели, спершу, Сергій Медведчук, а потім - голова Львівської обласної ради Михайло Сендак. Разом з М.Сендаком на прес-конференцію в агентство “Укрінформ” прибули і народні депутати Петро Олійник і Олег Тягнибок.

На прес-конференції побував мій колега Тарас Марусик.

Тарас Марусик

У своєму вступному слові Сергій Медведчук, серед іншого, заявив про телефонні погрози йому після дзвоника лідера “Нашої України”(цитую): “Ющенко телефонував і сказав: “Не чіпайте моїх хлопців, бо народний гнів змете вас”.

Натомість Петро Олійник та Олег Тягнибок на своїй прес-конференції це спростували (цитую): “Розмови про дзвінки, що їх нібито робив Ющенко Медведчуку-молодшому, є цілком свідомою спробою звести відомого політика Ющенка до рівня реґіонального марґінала Медведчука, який обкрадає державу”.

Присутній на прес-конференції голова Львівської обласної ради Михайло Сендак сказав, що домагається зустрічі з Президентом, щоб сказати йому правду, не спотворену інформацією, яку дають йому Медведчуки.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи пробував Сергій Медведчук зустрітися з Леонідом Кучмою, він сказав наступне:

Сергій Медведчук

Ви знаєте, я дуже маленька посадова особа, дуже маленька особа для того, щоб зустрічатися з президентом нашої держави.

Тарас Марусик

Журналістів цікавила ситуація довкола перевірки “Львівської газети”. Ось що сказав з цього приводу Сергій Медведчук.

Сергій Медведчук

Це планова перевірка. Я хочу пояснити, що до самої газети, як такої, претензій обласна податкова служба не має жодних. Закінчена перевірка 10 днів тому, нараховано 16 000 за зменшення відповідного прибутку на податок збільшення витрат. Тобто є мінімальні порушення, які ми на сьогодні не вбачаємо, як щось таке надзвичайне. Ми претензій не мали і не маємо до цієї газети, але сама газета сьогодні має тиск на мене і на нас.

З такою посадою, як я, я сьогодні не маю права реагувати на ці речі. Тобто сьогодні цей вияв (я попросився зібрати сьогодні вас і пояснити ситуацію, як насправді є на Львівщині), ви розумієте, це вимушена сьогодні річ.

Тарас Марусик

А на іншій прес-конференції Михайло Сендак поінформував журналістів про те, що йому анонімно погрожували, щоб він не проводив сесії облради, інакше ніколи не побачить свого внука.

Зі свого боку Сергій Медведчук має свій погляд на заяви голови Львівської обласної ради.

Сергій Медведчук

Як відомо, пан Сендак є членом блоку “НУ”, у нього є особиста любов до мене і до нашої служби, тому що його підприємство, яке він очолював до обрання головою облради (це – АТП у місті Дрогобичі) має відповідні порушення. Сьогодні справа вже передана до суду і розглядається. Тобто це дуже не подобається йому.

А що стосується виступу, то це його особистий крик душі і крик душі “НУ”, тому що після 25 вересня, коли відбулася ця сесія, і коли В.Ющенко і “НУ” побачили, що є не одностайність думок на Львівщині, тобто одностайно не сприймаються їхні догми і їхні право на те, що має все бути тільки так, як каже “НУ”, а не інакше, то я вважаю, що сьогодні почалася просто гонія: вони не знають, в який бік йти і що робити, згідність йти на будь-які методи, щоб якимось чином справити ситуацію. Вони вважають, що якщо вони сьогодні заберуть С.Медведчука з Львівської області, то ситуація опанується і на 100% електорат буде належати В.Ющенку.

Тарас Марусик

А ось що відповів Сергій Медведчук на запитання, чому проводити прес-конференцію він приїхав до Києва.

Сергій Медведчук

Ну у Львові я проведу прес-конференцію, ну покаже мене місцевий канал “12”, який сьогодні фактично не показує. Та й не дивиться його пів-області, зрозумійте мене правильно. А ваші центральні канали та газети... Їх дивляться всюди, у всіх закутках. Я вам вже пояснював, що я не можу дуже часто виходити і пояснювати, тому що я не є якась зірка, я – скромний чоловік, який працює просто на благо своєї держави. Я – державний службовець.

Тарас Марусик

В ситуації запеклого протистояння між двома сторонами, між якими в найближчому майбутньому навряд чи можна сподіватися бодай найменшого компромісу, своє слово має сказати третя сторона. Чи буде це тимчасова слідча комісія Верховної Ради, чи Президент України, суттєвого значення немає.

Володимир Ляшко

Поки у Львові тривають “розборки” між податківцями і прихильниками Віктора Ющенка, у Луганську відбулася презентація передвиборного штабу Віктора Ющенка, який очолив Олексій Данилов. Це відомий в регіоні політик, в минулому – мер Луганська. Характерно, що Данилова на підтримку Віктора Ющенка делегувало керівництво партії “Яблуко”...

Повідомляє Василь Соколенко.

Василь Соколенко

Незважаючи на те, що колишнього міського голову Олексія Данилова місцеві журналісти знають добре, на прес-конференції він заявив, що тепер виступає в ролі керівника передвиборного штабу В.Ющенка в Луганській області. Зазначив, що, окрім цього, є заступником директора Європейського інституту інтеграції та розвитку.

Оскільки Данилов сьогодні є і одним із керівників партії “Яблуко”, то журналісти запитали, чому ж його однопартійці вирішили підтримати лідера блоку “НУ”. Відповідь нового керівника передвирного штабу звелася до того, що В.Ющенка висувають кандидатом в президенти як єдиного керівника від усіх демократичних сил.

А відповідаючи на запитання про ставлення “нашоукраїнців” до угоди про ЄЕП, О.Данилов намагався переконати, що останні ніколи не виступали проти дружніх стосунків з Росією. Але зазначив, що нову угоду, підписану у Ялті, чекає доля СНД та Міжпарламентської Асамблеї. На думку Данилова, угоду про ЄЕП придумав президент Путін, який незабаром теж братиме участь у виборах.

Що стосується піар-технологій, які застосовуватиме новий штаб, то Данилов пообіцяв, що луганчан чекає багато цікавого. Передвиборна кампанія проходитиме нестандартно. Правда, журналісти не дуже в це повірили, адже до нової структури увійшли переважно старі кадри з обласної організації УНП, тобто колишнього руху Костенка, які, до речі, жодного разу так і не домоглися відчутних результатів на виборах.

Олексій Данилов на прес-конференції заявив, що особисто він налаштований на конструктивну співпрацю з усіма політичними силами регіону, за виключенням СДПУ(о). Політику останньої він охарактеризував як агресивну. Крім цього, він висловив сподівання, що майбутні стосунки з усіма партійними структурами будуть плідними.

Олексій Данилов

Основне, щоб не перейшло на якийсь там бруд заходи, які не мають ніякого відношення до демократії. Це – наше завдання. Ми кажемо, що не буде цих дій. Усі наші заходи будуть дуже демократичними.

Василь Соколенко

До речі, на минулих виборах міського голови О.Данилова позбавили кандидатства буквально в ніч перед виборами. Після цього він виїхав до Києва. Але на прес-конференції наголосив, що повернувся до Луганська не заради помсти, а заради перемоги В.Ющенка на виборах.

Олексій Данилов

Ми розраховуємо на потужний результат. Наше завдання – 50% плюс 1 голос.

Володимир Ляшко

У ці дні по Україні в містах і селищах тривають форуми демократичних сил. Прихильники блоку “НУ” запрошують до участі у форумах всі політичні партії і громадські організації, котрі не згодні з тим, як в Україні відбувається реформування економіки і політичного життя.

Такі зібрання громадськості відбулися і на Київщині: в Броварах та Ірпені. У роботі броварського форуму взяв участь народний депутат, керівник обласного штабу “НУ” Євген Жовтяк.

Аналізуючи останні президентські ініціативи щодо політичної реформи в Україні, Жовтяк зазначив:

Євген Жовтяк

Згадайте, що ще в червні президент ґвалтував ВР, щоб підтримали один варіант змін до Конституції, а пройшло два місяці, і ґвалтують, щоб підтримали інший варіант. Але один і другий варіант стосувалися того, щоб не проводити загальнодержавні вибори президента в 2004 році.

Головна суть весняного законопроекту – перенести вибори на 2006 або 2007 рік. Головна суть останнього законопроекту – забрати право у народу обирати президента і надати таке право ВР. Тобто оточення Кучми вірить ще в те, що ця ВР може ще обрати їм такого президента, який продовжить їхні панування ще на один президентський термін, але в українському народі вони вже зневірилися. Народ готовий змінити владу.

Володимир Ляшко

У резолюції Форуму демократичних сил дається негативна оцінка створенню ЄЕП між 4-ма пострадянськими країнами. В економічному сенсі від ЄЕП виграє лише Росія. В політичному плані створення ЄЕП означатиме для України денонсацію результатів Всеукраїнського референдуму 1991 року, коли переважна більшість його учасників проголосувала за державну незалежність України.

У зверненні учасників Форуму демократичних сил Приірпіння, куди входять місто Ірпінь та прилеглі селища, міститься вимога до всіх лідерів опозиції та до В.Ющенка , як найреальнішого кандидата в президенти: “”Негайно створити тіньовий уряд (уряд народної довіри), де кожен з лідерів опозиції займе своє достойне місце”.

“Кожен з потенційних міністрів, - йдеться у Зверненні, - має вивчити проблеми сфери його майбутньої діяльності та запропонувати свою програму дій до президентських виборів. Тіньовий указ – це не просто піар-технологія, він повинен стати командою професіоналів, яка охопить всі сфери суспільного життя і вийде на президентські вибори з глибокою науково-обґрунтованою програмою виведення України з економічної та духовної кризи”.

На Івано-Франківщині опозиція та ціла низка громадських організацій готуються до акцій протесту. Вони збираються висловитися щодо створення ЄЕП та посягань на суверенітет України.

Повідомляє наш кореспондент Іван Костюк.

Іван Костюк

На Івано-Франківщині опозиційні до влади політичні сили активно збирають підписи, якими галичани мають засвідчити свій протест проти вступу України до Єдиного економічного простору. Однак дії опозиції лише збором підписів не обмежаться. 5 жовтня на центральному вічевому майдані Івано-Франківська відбудеться акція протесту під гаслами “Ні – єдиному економічному простору!”, “Ні – посяганням на суверенітет Української держави!”

Керівники партійних організацій обласних блоків “Наша Україна” та Юлії Тимошенко вже зараз заявляють, що це лише перші кроки, які продемонструють незгоду галичан з офіційним державним курсом, який спрямований на економічне об’єднання з Росією, Білоруссю та Казахстаном.

Голова обласної організації партії “Реформи і порядок” Олег Синютка з цього приводу наголосив:

Олег Синютка

Найкращим результатом цієї акції буде двосторонній протест: з одного боку, це продемонструвати владним структурам та відповідним політичним силам і взагалі суспільству, що існує громадянська позиція і є люди, яким не байдужі здобутки 12-ти років української незалежності; з іншого ж боку, тим людям, які думають, що воля народу приспана, ми продемонструємо, що в суспільстві є здорові сили, є відповідне осердя, яке здатне об’єднати довкола себе людей.

Іван Костюк

Опозиціонери переконані, що акція протесту збере принаймні кілька тисяч мешканців Прикарпаття, і вони вкотре продемонструють незгоду з діями офіційної державної влади.

Володимир Ляшко

Широкий резонанс в українському суспільстві викликають кадрові зміни у МВС, яке стало важливим гравцем на політичному полі України. Його працівники, як свідчать останні події, були причетними до політичних вбивств журналістів, громадських діячів. Соціологічні опитування показали надзвичайно низький ступінь довіри громадян до української міліції, яка виявилася корумпованою, злочинною, малопрофесійною та занадто чисельною - за кількістю особового складу вона перевищує армію.

“Тому розкриття вбивства Ігоря Александрова, про яке оголосила Генпрокуратура , має бути підставою для перевірки діяльності тих правоохоронців, які 2 роки ігнорували версію, котра зараз близька офіційній,” - так вважає Олег Солодун, колишній працівник Краматорського УБОЗу, який після вбивства Александрова, відразу назвав замовників злочину.

Докладніше – наш кореспондент Сергій Гармаш.

Сергій Гармаш

Одразу після смерті Ігоря Александрова колишні краматорські убозівці Олег Солодун та Михайло Сербін, які в його програмах заявляли про зв’язки слов’янської фірми “Укрліга” та деяких правоохоронців області із злочинним угрупованням “17 дільниця”, навели докази того, що саме “Укрліга” стоїть за організацією вбивства.

Тоді і МВС, і Генпрокуратура заявили, що перевірили цю версію, проте вона не має під собою підстав. Трохи пізніше з’явилась версія про вбивство журналіста Юрієм Вередюком, яка “луснула” в суді.

Вже із приходом до Генпрокуратури Святослава Піскуна була створена спецгрупа, яка почала перевірки фактів, наведених Солодуном і Сербіним щодо вбивства журналіста і обставин, які передували йому.

І от, минуло тижня Генпрокурор фактично визнав істинність версії екс-убозівців і назвав замовників і організаторів вбивства, про яких було відомо ще два роки тому. Здавалося б Солодун і Сербін мають бути задоволені – це цілком справедливий підсумок їх багаторічної боротьби. Але, коментуючи для “Свободи” можливий подальший розвиток подій, Олег Солодун висловив занепокоєння за свою і Сербіна безпеку. Ось чому:

Олег Солодун

Логічним завершенням розслідування справи Александрова є повна і об’єктивна перевірка стосовно тих осіб, які категорично не реагували на ту інформацію, яку надавали у всі вищі правоохоронні інстанції держави я і Сербін. Друге – це необхідність того, щоб була проведена найповніша перевірка всіх тих посадових осіб у правоохоронних органах, які так ретельно ліпили справу Вередюка. Цілком зрозуміло, що для усіх цих осіб я та Сербін являємо собою дуже серйозну небезпеку.

Сергій Гармаш

Слова Олега Солодуна здаються цілком логічними, якщо врахувати що жоден правоохоронець, включаючи заступника Генпрокурора Сергія Винокурова, який особисто підписав справу Вередюка для відправлення в суд, у відставку досі не подав. Викликає неприємні почуття і те, що заява про розкриття вбивства журналіста була наче приурочена до сесії ради Європи, де розглядалось розкриття справ Гонгадзе та Александрова, тобто виглядає кон’юнктурною.

В понеділок з’явилась інформація про виїзд на Донеччину спецгрупи Генпрокуратури для перевірки діяльності місцевих правоохоронців. Її підсумки, як і подальша доля Солодуна та Сербіна мають показати наскільки об’єктивним і повним стане розкриття справи Ігоря Александрова.

Володимир Ляшко

У Чернігові мітингуючі пікетували міську раду, де проходила сесія. Кого ж ганьбили і кого ж підтримували мітингуючі? Про це – в матеріалі Наталії Потапчук.

Наталія Потапчук

(Вигуки “Ганьба!”). Такими вигуками зустріли мітингуючі повідомлення про те, що сесія міської ради відхилила подання депутата Олега Перкуна про розгляд на ній питання, яке б мало поставити крапку на будівництві у Чернігові підземного торгово-розважального центру.

Нагадаю, 1 вересня Деснянський районний суд міста Чернігова виніс ухвалу про незаконність прийнятого на міськсесії рішення щодо виділення ділянки землі під це будівництво. Однак відміняти його депутати не поспішають. У відповіді О.Перкуну, яку надав йому юридичний відділ міськвиконкому сказано, що розгляд цього питання порушить права підприємця Вороніна, замовника будівництва підземного центру.

Як стало відомо, Геннадій Воронін подав апеляцію на щойно згадане рішення суду, у якій виставив претензію на 700 000 гривень до позивача - міської прокуратури. Цей вчинок представники окремих політичних партій оцінюють як ганебний.

Говорить член СПУ, радник народного депутата України Вадим Антошин.

Вадим Антошин

Чесно кажучи, це дуже оборює, коли деякі підприємці намагаються вирішити свої проблеми за рахунок міського бюджету, намагаються покарати органи правопорядку за прийняття законного рішення.

Наталія Потапчук

Ще одним приводом для пікетування стало бажання політичних сил і громадськості Чернігова підтримати депутата міської ради Олега Перкуна, якого, на його думку, за принципову і безкомпромісну виробничу діяльність незаконно переслідують. В числі останніх репресивних заходів О.Перкун називає сфабриковану, як він вважає, кримінальну справу проти нього.

Виступити на захист прав депутата та колективу чернігівського торгово-виробничого товариства “Корона-сервіс” приїхав із Києва голова УНКП Олег Соскін. Він вважає, що порушення прав людини у Чернігові вимагає від місцевих партійних осередків рішучих дій.

Олег Соскін

Ми вимагаємо розпочати процес усунення міського голови за допомогою висловлення йому недовіри. Сьогодні на народному віче це рішення прийняте. Отже за 2-3 тижні ми проведемо збори, і буде сформована ініціативна група, яка звернеться до міської ради, щоб були видані відповідні підписні листи. Ми почнемо збирати підписи для проведення референдуму. Будемо весь час підвищувати політичний тиск, будемо такі акції проводити постійно. Я впевнений, що ми зможемо досягти перемоги.

Наталія Потапчук

Не обійшлося на мітингу і без чернігівських підприємців, незмінних учасників всіх пікетів міської ради. Вони заявили про початок створення всеукраїнської профспілкової організації підприємців і про своє входження до неї. Необхідність цього вони вбачають у потребі спільно захищати свої права, на які в Україні, як вони вважають, шляхом підвищення ставок фіксованого податку готується новий наступ.

Прямо з мітингу підприємці разом з представниками опозиційних партій 4-а автобусами вирушили прямо до Києва. У столиці вони пікетували Адміністрацію Президента України, передавши до неї звернення, написане на ім’я Л.Кучми. У листі вони просять президента відреагувати на свої попередні звернення і взяти ситуацію у Чернігові під особистий контроль.

Володимир Ляшко

Ви слухали оглядову програму “Тиждень регіонів”. До ефіру її підготували журналіст Володимир Ляшко, звукооператор Михайло Петренко.

Бажаємо слухачам приємних вихідних і гарної погоди в останні дні “бабиного літа”! До зустрічі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG