Доступність посилання

ТОП новини

Тиждень після запровадження Польщею віз.


Володимир Павлів Тиждень після запровадження Польщею віз.

Варшава, 7 жовтня 2003 - З моменту впровадження Польщею візового режиму зі східними сусідами польська преса практично щоденно друкує матеріали про те, як змінилася ситуація на пропускних пунктах східного кордону, а також у прикордонних регіонах країни. Загальний настрій, який панує серед місцевого населення, можна узагальнено окреслити як розчарування, а місцями й паніка. Однак усі покладають надію на те, що відсутність українців- це тимчасове явище.

Впровадження Польщею віз для громадян України, а відтак і зменшення руху на прикордонних переходах на 70, а місцями й 90 %, викликало своєрідний “ефект доміно”. Наскільки у процентному відношенні зменшилося українських клієнтів на польських базарах та в магазинах, настільки ж зменшилися обороти польських торгівців. Чимало невеликих підприємців згорнули свою діяльність, внаслідок чого перестали функціонувати і невеликі склади гуртової торгівлі. Постраждали також власники транспортних фірм, мікроавтобуси яких заповнювалися за рахунок українських пасажирів, що курсували між кордоном і польськими базарами чи гуртівнями. Ці візи зруйнують наш малий бізнес, скаржаться журналістам торгівці з прикордонних базарів та власники магазинів. Стурбованість польських торгівців можна зрозуміти, адже за даними газети “Жечпосполіта” тільки у минулому році східні сусіди вивезли із Польщі товарів на суму 700 мільйонів доларів. Таку кількість додаткового товару на внутрішньому ринку продати практично нереально, тому основна надія покладалася на покупців з-за східного кордону. Ці тенденції підтверджує і голова польсько-української торгово-промислової палати Вікторія Перебейнос:

Говорить Вікторія Перебейнос: Ми не приховуємо, що з неофіційних даних випливає, що у прикордонній торгівлі 60 % займає так звана “тіньова зона”, яку заповнюють так звані “мурахи”, тобто ті громадяни, котрі мандрують з товаром через кордон. І, звичайно, перш за все по них буде завдано удару, бо мало того, що їм доведеться щось платити, то ще й доведеться пройти всю процедуру з очікуванням. Тому це вже відбивається і ще якийсь час буде відбиватися на прикордонній торгівлі.

Кор.: Однак, Вікторія Перебейнос вважає, що з часом ситуація внормується, а нинішні проблеми є лише наслідком невідповідного інформування власників фірм і приватних осіб про те, що саме потрібно зробити, щоб отримати візу. Правда, за моїми спостереженнями випливає, що проблема із порожніми прикордонними пунктами, а відтак і порожніми базарами та магазинами пов’язана не лише із необхідністю отримання візи.

Ті нечисленні торгівці зі сходу, котрих ще можна зустріти на найбільшому польському базарі – варшавському стадіоні десятиліття ПНР – скаржаться, що митники значно ретельніше, ніж раніше, проглядають багаж, а за кілька зайвих пляшок з алкоголем вимагають хабаря в майже 25 доларів. Крім того, загострилися на кордоні й інші види контролю. Наприклад, технічного стану автотранспортних засобів, який прикордонники проводять разом з поліцією. За даними прес-служби поліції у місті Жешуві за два дні після впровадження віз на польсько-українському кордоні були проконтрольовані 223 автомобілі. Значна частина з них була повернута в Україну через незадовільний технічний стан. З тих, кого в Польщу пропустили, у 25 водіїв були затримані права, а на 29 накладені штрафи. Зрозуміло, що всі ці фактори, разом узяті, знеохочують багатьох з тих, хто звик їздити у Польщу на заробітки чи за товаром. Відсутність українських човників, або як тут кажуть муравлів, відразу відбилася на доступності найбільш ходового базарного товару - горілки та цигарок. Місцеві торгаші на цей заборонений крам одразу підняли ціни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG