Доступність посилання

ТОП новини

Чи затримала насправді Генеральна прокуратура мерів південнобережних населених пунктів, про що повідомлялося раніше.


Володимир Притула Чи затримала насправді Генеральна прокуратура мерів південнобережних населених пунктів, про що повідомлялося раніше.

Симферополь, 8 жовтня 2003 - Минулої п’ятниці заступник Генерального прокурора України Тетяна Корнякова повідомила, що за серйозні зловживання у земельній сфері прокуратурою були затримані мери Алушти, Алупки, Симеїза і Партеніта, а також головний архітектор Ялти. Втім, з п’ятниці пройшло достатньо часу, але досі не відомо, чи висунуті їм обвинувачення. Крім того, виявилося, що вже всі підозрювані чиновники на волі: хто в лікарні, а хто втік за межі півострова.

Повідомлення про затримання керівників південнобережних містечок у Криму викликало ефект бомби, що розірвалася. Як заявив лідер Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, кримські чиновники зустріли його з розкритими ротами і нажаханими очима. Саме за депутатським запитом Мустафи Джемілєва Генпрокуратура надіслала на Південне узбережжя Криму спеціальну комісію на чолі із заступником Генерального прокурора Тетяною Корняковою. Вона ж і повідомила про масові затримання південнобережних чиновників і порушення 33-х кримінальних справ. Однак про перебіг розслідування цих справ і про подальшу долю затриманих мерів та інших службовців офіційно нічого невідомо.

Ось якою була відповідь на моє звернення до прес-служби прокуратури Криму: „Жодної інформації. І жодних коментарів. Тут працює київська бригада. Генеральний прокурор ще тут, і все йде у закритому режимі”, - повідомили у прес-службі кримської прокуратури. Водночас тут підтвердили, що “за серйозні недоліки в роботі відсторонені від виконання обов’язків перший заступник прокурора АРК Володимир Ребров, а також заступник прокурора автономії,начальник слідчого управління Олексій Домников. На їхні місця призначені відповідно заступник прокурора Києва Олексій Денисюк і начальник управління з розслідування особливо важливих справ Генеральної прокуратури України Василь Драган”.

Тим часом з неофіційних, але поінформованих джерел стало відомо, що мерів Алупки і Симеїза Валерія Андика і Миколу Макаренка правоохоронці не змогли затримати, оскільки ті перебувають за межами півострова. Мер Алушти Олексій Нечаєв і головний архітектор Ялти Юрій Іванченко перебувають у лікарні, тож уникли затримання, а мер Партеніта Костянтин Попандопуло, єдиний, хто побував за гратами, теж зараз лікується після триденної відсидки.

Правоохоронців можна зрозуміти: існує таємниця слідства. Крім того, останні кадрові зміни показали, що в Києві не довіряють своїм кримським колегам, які „проспали” масові правопорушення на Південному узбережжі Криму. Втім, інтерес громадськості до „зачисток” на Південнобережжі теж виправданий. Кримчани стурбовані, чи не закінчиться все простим перерозподілом власності між київськими і місцевими політико-економічними угрупованнями? Чи не тому народний депутат України Рефат Чубаров закликав оприлюднити усіх власників земельних ділянок на Південному узбережжі Криму. На цю пропозицію ні влада, ні правоохоронці поки що ніяк не прореагували.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG