Доступність посилання

ТОП новини

Бути чи не бути національному автомобілебудуванню – вирішували учасники виїзного засідання Комітету ВРУ з питань фінансів і банківської діяльності.Воно відбулось на Запорізькому автомобілебудівному заводі.


Леся Кленович Бути чи не бути національному автомобілебудуванню – вирішували учасники виїзного засідання Комітету ВРУ з питань фінансів і банківської діяльності.Воно відбулось на Запорізькому автомобілебудівному заводі.

Запоріжжя, 8 жовтня 2003 року.

“Що вигідне Дженерал Моторз – те вигідне Америці”. Така думка панувала у США ще за часів економічної кризи. Керівництво ЗАТ “ЗАЗ” сьогодні теж мріє про таке ставлення до вітчизняного виробника автомобілів. Проте Глава держави, налаштованої вже незабаром стати членом СОТ, доручив Кабінету Міністрів підготувати законопроект щодо скасування Закону України “Про стимулювання виробництва автомобілів в Україні”.

Голова спостережної ради ЗАТ “ЗАЗ” нардеп Таріел Васадзе каже, що цей Указ Президента стосується, насамперед, Луцького автозаводу і до запорізьких автомобілебудівників наразі прямого стосунку не має. А відтак виїзне засідання у Запоріжжі присвячене подальшому вдосконаленню законодавства щодо розвитку національного автомобілебудування. Говорить Таріел Васадзе:

“Сьогодні проект закону, що його внесли народні депутати, написаний у дусі вимог Президента. Тобто час змінюється, змінюються вимоги, ЄС мають певні претензії до нашого законодавства. От ми й вдосконалюємо цей закон”.

Натомість автори законопроектів з питань розвитку національної автомобільної промисловості обурені зволіканням парламенту у питаннях законодавчого забезпечення пріоритетності автомобілебудування. Таку повільність у думках і діях парламентаріїв народний депутат України Юрій Кармазин пояснює наступним чином:

“Дуже сильно лобіюються іноземні інтреси. Оце основна причина. Тобто причини політичні і корупційні, найімовірніше.Це вигідне сьогодні всім, окрім нашої держави.

В парламенті сидить велика кількість імпортерів, тобто депутатів, які керували тими фірмами, які ввозили сюди “жигулі”, інші автомобілі, в тому числі в розібраному стані, нічого не сплативши державі. Ми проаналізували це по митниці, по групах товарів. Вийшло під 60% сьогодні завозиться цього всього, а копійочки платяться. Тому ми побачили, що потрібно робити все для розвитку власного товаровиробника. Я вам скажу, що ми закон подали в липні, і ось тільки зараз ледь-ледь, з величезними потугами, я думаю, що він піде ”.


До речі, Комітет ВРУ з питань фінансів і банківської діяльності вже вчетверте виїжджає до Запоріжжя, щоб на місці реалізації найбільшого інвестиційного проекту країни (150млн. доларів прямих грошових внесків) переконатися у необхідності законодавчого забезпечення пріоритетності розвитку автомобільної галузі. Крім того, на шляху до СОТ дедалі гостріше постає необхідність адаптувати українське законодавство до міжнародних норм та правил ведення торгово-економічної діяльності. З цього приводу парламентарії, що були присутні на нинішньому виїзному засіданні, а також керівництво ЗАЗу, дійшли висновку: вітчизняному автомобілебудуванню потрібен перехідний період близько семи років для остаточного узгодження законодавчих положень та способів їхньої реалізації.

З іншого боку, зважаючи на те, що Україна заявила про наміри вступити до ЄЕП, чинне законодавство має бути узгодженим і з нормами СНД. Про це йшлося і на засіданні Ради Міжнародного Конгресу промисловців та підприємців, що відбулось у Запоріжжі минулого місяця. На це звернули увагу й учасники нинішнього виїзного засідання Комітету ВРУ.

За словами Таріела Васадзе, запорізька зустріч позитивно вплинула на нардепів. Зокрема обидва авторські колективи законопроектів з питань розвитку автомобільної промисловості ще раз поміркували і дійшли згоди, що два майже однакових проекти – це абсурд. Відтак учасники засідання розробили єдиний спільний законопроект, який пообіцяли зареєструвати і подати до сесійної зали на розгляд уже з наступного тижня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG