Доступність посилання

ТОП новини

Марки до роковин Голодомору 1932-1933 років може і не бути.


Марія Щур Марки до роковин Голодомору 1932-1933 років може і не бути.

Прага, 8 жовтня 2003 – Історія зі спорудженням меморіалу жертвам сталінського Голодомору 1932-1933 років може повторитися і з поштовою маркою до річниці цієї ж події. І якщо меморіал може бути збудований не там і не тим, бо очікується, що його присвятять усім жертвам репресій, а не лише жертвам Голодомору, то марка могла вшанувати взагалі не українців. Призупинити цей процес вдалося групі українських істориків та нумізматів з діаспори, але крапка у цій історії ще не поставлена.

До 70 річниці Голодомору в Україні планувалося випустити поштову марку. На ній, згідно із замислом авторів, мала бути зображена фотографія людей, що вмирали в Україні у 30-х роках від голодної смерті і написані роки Голодомору. Насправді ж на марку потрапила фотографія російської родини, що потерпала від голоду за тисячі кілометрів від України і на десять років раніше , під час голоду 1921 року.

Як розповідає історик канадського Університету Квебеку та Монреаля Роман Сербин, фотографія, на якій зображена російська жінка з чотирма своїми дочками, що стоять, у хустках та сарафанах, перед входом до напіврозваленої хати, походять з Південної Росії, з місцевості Бузулук неподалік Самари. «Я маю перед собою якраз брошурку, яка була видана у Франції, називається вона «La famine en Russie», тобто «Голод в Росії». Є вступ до цієї брошури Анатоля Франса, французького письменника, у цій брошурі багато фотографій, і на одній з них є дівчинка з цієї родини. У 1920-ті роки фотографії з Поволжя та цієї місцевості Бузулук були досить відомі на Заході, бо їх друкували для того, щоб збирати гроші для допомоги». Український історик з Канади наголошує, що на відміну від голоду 1920-х років, коли інформація про нього була відкрита і завдяки цьому надійшла допомога з-за кордону, всі відомості про Голодомор 1930-х років були суворо засекречені, тому і фотографій з тих часів збереглося одиниці.

Як же ж потрапила російська фотографія на українську марку? Розповідає директор видавництва «Марка України» Валентина Худолій: «Ескіз марки розроблявся спільно з Асоціацією із захисту жертв Голодомору, яку очолює пан Левко Лук’яненко, згідно із матеріалами, які нам надав “Укрінформ”, з матеріалів, які належать до голодомору. При розробці ескізів була використана фотографія, яку нам надало це ж агентство “Укрінформ”. Ця ж фотографія була надрукована і у книзі «Ілюстрована історія України», яка була випущена під редакцією Володимира Литвина».

Але ані Голова Верховної Ради, який редагував книгу і під чиїм прізвищем вона вийшла, ані редакційна художня рада, ані пізніше Асоціація не помітили помилки. На щастя, її помітили у Фундації США-Україна. Старший радник фундації, Морґан Вільямс організував кампанію серед представників діаспори (і не тільки), які завалили листами видавництво з вимогами зупинити вихід у світ марки з грубою історичною помилкою. Цю марку отримали б до своїх колекцій мільйони філателістів, перевидавали б у книжках і поширювали б помилкову інформацію.

У видавництві «Марка України» таку активність недержавної організації сприйняли зі вдячністю, хоча й не без образи. «Всім дописувачам ми дуже вдячні за всі листи до нашого видавництва. Коли нам зателефонував пан Морґан Вільямс і сказав, що така ситуація ( до речі, ми не знаємо, звідки вона з’явилася у нього, тому що авторські права на цей ескіз належать “Українській Пошті”, і до того моменту, поки марка не затверджена, вона не мала права з’являтися ніде),але ми зустрілися з ним, я доповіла про це генеральному директору “Укрпошти” пану Василю Мухіну, і було ухвалене рішення, що ескіз марки перероблятиметься, і я думаю, що до наступної неділі вона вже буде розміщена на нашому офіційному сайті “Укрпошта” – видавництво «Марка України».

На цій обіцянці в історії з маркою можна було б поставити крапку, якби не одна важлива деталь. Тепер, за словами директора видавництва «Марка України» взагалі не буде марки, яка вшановуватиме пам’ять жертв Голодомору саме 1932-1933 років, геноцидного голоду, річницю якого відзначає Україна.

Говорить Валентина Худолій: «Ми пропонуємо, щоб ця марка була присвячена трагедії українського народу, яка не належить лише до 1932-1933 років. Ми пропонуємо не писати зовсім роки. Якщо буде прийнята пропонована фраза, то це буде вшанування всіх жертв голодоморів, навіть не тільки трагедій лише українського народу, а це буде трагедія всього людства. Тому що зараз голод є і в Африці, і в деяких інших країнах».

Так, можливо, розчерком пера ще однієї редакційної колегії в Україні буде перекреслено сімдесятилітні зусилля тисяч людей, які намагалися розповісти світу саме про Український Геноцид 1930х років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG